Gazete Vatan Logo

215 bin 92 kişi kullanmış

FETÖ’nün haberleşme programı ‘ByLock’ ile ilgili ilk iddianameden çarpıcı ayrıntılar çıktı. 215 bin 92 kullanıcıya ulaşıldı, sistemden 17, 2 milyon mesaj atıldığı tespit edildi

215 bin 92 kişi kullanmış

Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) haberleşme programı “Bylock” kullandıkları tespit edilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) çalışanı 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, şifreli haberleşme programı “Bylock” ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışma ve analizlerle ilgili en kapsamlı bilgiler yer aldı. Buna göre şu ana kadar ulaşılan 215 bin 92 kullanıcıdan, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısının 184 bin 298 olduğu belirtildi. İddianamede, ByLock uygulaması üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, bütün çağrı hareketleri, mesajlaşma, mailleşme ve rehber bilgileri tablolarına ilişkin elde edilen şu verilere de yer verildi:

Çözümlemeler sürüyor

ByLock programını ‘bilinçli-bilinçsiz’ indirenler değil kullananlar üzerinde durulduğu vurgulanan iddianamede şu rakamlar paylaşıldı: Uygulamaya kayıt olan kullanıcı sayısı 215 bin 92, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısı (çözümleme işlemi devam etmektedir) 184 bin 298, oluşturulmuş toplam grup sayısı 31 bin 886, toplam mesaj içeriği (gönderilen ve alınan bütün mesajlar) 17 milyon 169 bin 632, çözümlenen mesaj içeriği 15 milyon 520 bin 552, verilerdeki toplam e-posta içeriği 3 milyon 158 bin 388, çözümlenen e-posta içeriği (çözümmleme işlemi devam etmektedir) 2 milyon 293 bin 518, an az bir kez mesaj atmıs? ve/veya almıs? şahıs sayısı 60 bin 473, sesli görüşmeyi kullanan şahıs sayısı 78 bin 165, sadece sesli iletişim için kullanan şahıs sayısı 46 bin 799.

Haberin Devamı

17 Aralık’tan sonra

Örgüt lideriyle çoğunlukla en sağlıklı haberleşme yöntemi olarak kabul edilen canlı kuryeyle haberleşildiği, talimat almak veya faaliyetler hakkında bilgi vermek amacıyla ABD’nin Pensilvanya eyaletine gidilerek örgüt lideriyle yüz yüze görüşüldüğü ve talimatların bizzat liderlerinden alındığı anlatılan iddianamede, “Casusluk şebekesi gibi hareket eden ve gizliliğe büyük önem veren FETÖ, Özellikle 17-25 Aralık sürecinden sonra suç faaliyeti içinde olmanın bilinciyle muhtemel telefon dinlemelerine karşı, o güne kadar örgüt içi iletişimde kullandığı programlar terk edilerek, örgüt tarafından geliştirilen kriptolu haberleşme programı ByLock’u kullanmaya başlamıştır ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

ABD üzerinden bağlantı

ByLock programının, Bluetooth, flashbellek vb. ile kurulum dosyasını telefona kopyalamayla başlayan bir mesajlaşma programı olduğuna yer verilen iddianamede, giriş şifresi oluşturulduktan sonra sisteme Türkiye haricinden başka bir ülkenin serverı üzerinden bağlantı sağlanabildiği ve bu bağlantının genellikle ABD üzerinden gerçekleştiği belirtildi.

Normal telefonla görüşen ihanet eder

İddianamede, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in,”Tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur” şeklindeki talimat verdiği vurgulandı.