Gazete Vatan Logo

213 bin öğrenci tercihini yapmadı, devlet yerleştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Hiç tercih yapmayan veya ilk tercihlerine yerleşemeyen 213 bin 235 öğrenci evlerine en yakın Fen ve Sosyal Bilimler, Anadolu, Çok Programlı Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirildi.

213 bin öğrenci tercihini yapmadı, devlet yerleştirdi

Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sonuçlara göre, tercihte bulunan öğrencilerden 1 milyon 57 bin 799’u okul kodlarına göre yaptıkları A Grubu tercihlerine, 78 bin 447’si okul türlerine göre yaptıkları B Grubu tercihlerine yerleşti. Herhangi bir tercihte bulunmayan 134 bin 788 öğrenci ise kendilerine en yakın bir ortaöğretim kurumuna yerleştirildi. Yerleştirme sonrası nakil başvuruları 25 Ağustos’ta başlayıp haftalık periyotlarla 26 Eylül mesai bitimine kadar devam edecek. Bakanlığın internet sitesinden ve e-okuldan öğrenilen yerleştirme sonuçlarına göre, Yerleştirmeye Esas Puanlarına (YEP) sahip 1 milyon 291 bin 851 8. sınıf öğrencisinden 1 milyon 136 bin 546’sı tercihte bulundu.

İşlemler e-okul üzerinden

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile ilgili kılavuz esaslarına göre de, kesin kaydı yapılmış olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir ortaöğretim kurumuna yönelik yerleştirme nakli isteğinde bulunmaları halinde başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak nakil işlemleri gerçekleştirilecek. Resmi ya da özel bütün ortaöğretim kurumları arasındaki nakil işlemleri de e-okul üzerinden yürütülecek. Kesin kayıt işlemi tamamlanan fakat bir özel ortaöğretim kurumuna nakil yaptırmak isteyen öğrencilerin velileri, ilgili özel ortaöğretim kurumuna şahsen başvuruda bulunmaları halinde kesin kayıt işlemleri yapılacak ve yerleştiği ortaöğretim kurumdan nakilleri e-okul üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecek. Resmi okullar arasındaki yerleştirme nakil işlemleri ise veli tarafından öğrencisinin kesin kaydının yapıldığı okul müdürlüklerine şahsen başvuru ile değerlendirmeye alınacak. Başka bir resmi veya özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. Nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sisteminden ilan edilecek.

Haberin Devamı

Uzmanlar ne dedi?

SADIK GÜLTEKİN

Haberin Devamı

“Nakillerin Eylül ayının sonuna kadar devam etmesi büyük bir sıkıntı doğuracak. Bir öğrencinin 3 okulda kaydı olmuş olacak. İlk olarak özel okullar için başvuran öğrenciler var. İlk defa özel okullara kayıt fazlalığı oldu. En azından elimizde bir özel okul bulunsun istediler. Özel okular çocuklardan kayıt parası da aldı ve okul numarası da verdi. Ancak e-okul sistemine girmedikleri için esas kayıt yapılmamış görünüyor. Öğrenciler, şimdi de açıklanan sonuçlara göre devlet okulunu kazandı. Şimdi aynı çocuk bir de bir üst okula girebilir miyim diye başvuruda bulunacak. Yine büyük bir kargaşanın içerisindeyiz. Eylül’de okullar açıldıktan sonra büyük bir hengame kopacak. Kimse bulunduğu yerden memnun olmayacak, bir üst okula gitmenin derdinde olacak. Motivasyon olmayacak. İkinci olay ise bu yerleştirme sisteminde MEB, neden ÖSYM’den işbirliği yapmayarak fikir almadı? Üniversite kısmında, devlet üniversitelerine ayrı yerleştirme, vakıf yani özel üniversitelere ayrı yerleştirme mi yapıyor? ÖSYM’nin uyguladığı sistem belki biraz revize edilerek burada da uygulanabilir. Bu konularda çok büyük çelişkiler var. Bir diğer konu, yüksek puanlı yere düşük puanı olan öğrenciler de başvurabilir. Çünkü puan esasına göre değil, başvuru durumuna göre değerlendiriliyor nakil işlemleri. Bence bu yanlış çünkü herkes puanının altında kalan yerleri değiştirmek isterse başvuda bulunur. Puana bakılmaksızın şurada 20 boşluk kalmış, şans eseri düşük puanla girebilirsem denirse bu mantık dahilinde olan bir olay değil.”

Haberin Devamı

e-okulu takip edin

Celil Vardar

Final Dershanesi Rehberlik Koordinatörü

“Bundan sonraki süreçte, yerleştiği okulu beğenmeyen öğrencilerin nakil yoluya her hafta açıklanacak kontenjanlarla e-okulu takip edip nakil isteğinde bulunmaları gerekiyor. Burada tüm olay e-okul üzerinden olacak. Bence yerleştiği okulu beğenmeyen öğrenciler, tercih listesinde yer alan okullar için o okulların taban puanlarını, açık kontenjanlarını takip etsinler.”

Sonucu beğenmeyen öğrenci okulunu değiştirebilecek

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez hazırlık sınıfına veya 9’uncu sınıfa kesin kaydı yapılmış olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir okula yerleştirmeye yönelik nakil talebinde bulunmaları hâlinde yerleştirme sonrası okullarda oluşan taban puana bakılmaksızın, başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınarak sistem üzerinden otomatik olarak yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek. Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak. 25-28 Ağustos’ta(saat 17:00’ye kadar) nakil başvuruları alınacak. 29 Ağustos saat 19:00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Yerleştirmeye yönelik nakil başvuruları haftalık olup, her bir periyot için nakil başvurusu ayrı ayrı yapılacak. Eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla gerçekleştirilecek olan yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmî/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. İşlemler sonucu nakil talebi gerçekleşenler ve boş kalan kontenjanlar e-okul sistemi üzerinden ilan edilecek. Ekim ayı itibariyle yapılacak nakillerde Eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak.