Gazete Vatan Logo

2100’e kadar en az 2 derece ısınıyoruz

Küresel sıcaklığın, 21. yüzyılın sonuna kadar en az 2 derece artması bekleniyor. İklim değişikliği uzmanları ‘fosil yakıt tüketimi’ şu an kesilse bile bu oranın değişmeyeceği ama artmasının önlenebileceğini kaydetti

2100’e kadar en az 2 derece ısınıyoruz

Birbirinden tamamen bağımsız ve farklı yöntemlerle yapılan, sonuçları “Nature Climate Change” dergisinde yayımlanan 2 farklı araştırma, içinde bulunduğumuz yüzyılın sonunda Dünya’nın en az 2 derece ısınacağını ortaya koydu. Washington Üniversitesi’nde Profesör Adrian Raftery liderliğinde yürütülen araştırma, yüzyılın sonunda Dünya’nın ısısının 2 ila 4,9 derece artma ihtimalini yüzde 95 olarak gösterirken, 1,5 derece veya daha az ısınma olasılığını yüzde 1 olarak verdi. Raftery, ortalama sıcaklık artışının 3,2 derece olacağı öngörüsünde bulundu.

4’ü bile bulabilir

Max Planck Meteoroloji Enstitüsünden Thorsten Mauritsen’in yürüttüğü, geçmiş yıllardaki sera gazı emisyonlarının ve fosil yakıt kullanımının incelendiği diğer araştırmada, insanların hemen şimdi fosil yakıt kullanmayı kesmesi halinde bile Dünya’nın 2100 yılına kadar yaklaşık 2 derece ısınacağına dikkat çekildi. Mauritsen, sera gazı emisyonların 15 yıl daha sürmesi durumunda sıcaklık artışının 3 dereceyi bulabileceği tahmininde bulundu. Çevreciler, her iki çalışmanın ABD’nin Donald Trump başkanlığında Paris Antlaşması’ndan çekilmesinden önce yapıldığına işaret etti. Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılmasını hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘Cehennem değilse de ona yakın olacak’

İki derece kulağa ilk başta çok korkunç gelmeyebilir ancak Çevre uzmanı ve yazar Bill McKibben’ın Business Insider’a yaptığı açıklama artış 4 dereceye çıkmasa bile yaşanabilecekler hakkında fikir veriyor. “Yüzyılın sonunda insanların başa çıkamayacağı kadar büyük sıcak hava dalgaları gelebilir” diyen McKibben “Deniz seviyesinin büyük oranda yükseldiğini ve şehirleri yuttuğunu görebiliriz. Dünya cehennem olmayacaksa bile ona yakın bir sıcaklık hissedeceğiz” diyor.

5 il için uyarı

Meteorolojiden yapılan uyarıya göre hava sıcaklıklarının Adıyaman’da 43, Elazığ ve Malatya’da 42, Bingöl ve Tunceli’de ise 41 dereceye ulaşması bekleniyor. Sıcak hava nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı bulunanlar olmak üzere vatandaşların, 10.00-16.00 saatlerinde dik gelen güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaları konusunda dikkatli davranmaları istendi.

Haberin Devamı