Gazete Vatan Logo

21 yıllık keder mucize gibi kavuşmayla bitti

İskenderun’da 2,5 yaşındayken kaçırılan ve başka bir aileye verilen Gürsel Selam, Türkiye’nin dört bir yanında çalmadık kapı bırakmayan ailesine 21 yıl sonra kavuştu

21 yıllık keder mucize gibi kavuşmayla bitti

İskenderun’da anneannesinin evinin önünden 2,5 yaşındayken kaçırılan Gürsel Selam, 21 yıl sonra Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) aracılığıyla ailesine kavuştu.

Atiye Selam, 3 Ekim 1997’de 2,5 yaşındaki oğlu Gürsel ve 10 aylık kızı Emine ile yaşadıkları İzmir’den İskenderun’a hasta annesini ziyarete gitti. Bir sabah kucağındaki kızı ve elinden tuttuğu oğlu ile bakkaldan dönen Atiye Selam, bir köpek yavrusuyla sokakta oynayan çocukları gördü. Atiye Selam, oğlunun köpek yavrusuyla oynamak istemesi üzerine, kızını eve bırakıp geri geldi ancak Gürsel artık orada yoktu.

Oğlunu bulmak için çalmadık kapı bırakmayan baba

İbrahim Selam, Türkiye’nin neredeyse yarısını dolaştı. Aile, çocuklarını bulabilme ümidiyle Kırıkhan’a taşındı. Acılı aile bir çocuklarını da 6.5 yaşındayken trafik kazasında kaybetti. Baba Selam, kayıp yakınlarını buluşturan YAKAD’a da başvurdu. YAKAD’ın “Umut Otobüsü” üzerine, çakmaklara, kibritlere, takvimlere Gürsel’in fotoğrafları basıldı.

15 yaşında öğrendi

Gürsel, kendisini kaçıran kişi tarafından, Antakya’da çocukları olmayan bir çifte, “Bu çocuğun anne-babası İzmir’de selde boğularak öldü” denilerek verilmişti. Gürsel, yıllar sonra eğitimini tamamlamış, mesleğini eline almış, bilinçli bir genç olarak hayatını sorgulamaya başladı. Üvey ailesine benzememesini sorgulayan Gürsel, 15 yaşına geldiğinde aileden gerçeği öğrendi. Bir süre sonra arkadaşları; ‘Sosyal medyada bir ilan var. Fotoğraftaki kişi sensin’ dedi. YAKAD arşivine girerek İbrahim Selam’a ulaştı. 17 Temmuz’da öz babasına sosyal medyadan “İbrahim Bey acil sizinle konuşmam gerekiyor, bir konu hakkında. Lütfen dönüş yapın” diye mesaj attı. Baba Selam, “Benim bir tek önemli konum var, o da kayıp oğlum Gürsel” diye yanıt verdi. Gürsel çocukluk fotoğrafını gönderip “Bu ben miyim? Sen benim babam mısın?” deyince, babasının deyimiyle “Dünya tersine döndü....”

Haberin Devamı

‘Kendimde değildim’
Oğlu kendisiyle irtibata geçtiğinde yurt dışında olan baba Selam yaşadığı duyguları şöyle anlattı: ‘Yurt dışından 2 gün sonra dönebildim. Çünkü hemen bilet bulamadım. O 2 gün çok zor geçti. Kapıyı bulamıyordum. Odadan çıkayım derken, banyoya giriyordum. Üzerine bir şeyler giyeceksin, giyemiyorsun. Kendimde değildim. 21 senedir tuttuğunuz duygularınız, hüzünleriniz, kederleriniz... Bir anda eliniz ayağınız boşalıyor.’ Oğlunu büyüten aileye kin veya nefret duymayan İbrahim Selam, çocuğunu kaçıranlarla ilgili adli makamlara başvurdu.
Gürsel’in sadece 1 fotoğrafı vardı
YAKAD Başkanı Zafer Özbilici, “Elimizdeki resim Gürsel’in 2,5 yaşına ait bir resimdi. Gürsel artık yetişkin bir çocuk olduğu için yüz yaşlandırma tekniğini kullandık. Birçok dizide, kliplerde arka planda Gürsel’in fotoğrafları kullanıldı” dedi.
‘Anneciğim burası beni çekiyordu...’
Anne Atiye Selam, oğlunun gönderdiği fotoğrafları gördüklerinde aklını kaybedecek gibi olduğunu söyledi. Oğlunun amcası ve iki kardeşiyle Gürsel’i almaya gittiklerini anlatan anne Selam, “Meğer oğlum 20 dakikalık yoldaymış. Evimin karşısında bir market var, zaman zaman oraya gelirmiş. Bana ‘Anne ben buraya geldim defalarca. Burası beni çekiyordu. Anneciğim ben buralardan ayrılamıyordum’ dedi. Bütün çekilen acılar, kavuşulduğu an bitiyor. Allah’ıma şükürler olsun ki karşıma tertemiz, kültür seviyesi yüksek çok düzgün bir evlat çıkarttı” diyerek duygularını dile getirdi.

Haberin Devamı