Gazete Vatan Logo

21 yıl hapis yattı, şimdi milletvekili!

PKK’dan 21.5 yıl hapis yattı, KCK’dan müebbet isteniyor

65 bin oy aldı vekil oldu BDP destekli 6 KCK sanığı tutuklu
milletvekili oldu. Van adayı Kemal Aktaş parmaklıklar arkasındaki hikayesiyle öne çıktı.

Seçimde BDP ’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları arasında en dikkat çeken isimlerden biri Van’dan seçilen Kemal Aktaş oldu. Halen KCK ana davasından ömür boyu hapis istemiyle tutuklu yargılanan Aktaş, Van ’dan 65 bin 335 oy ile milletvekili seçilerek Meclis’e girme hakkını elde etti. 1958 yılında Şanlıurfa ’nın Suruç ilçesinde doğan Aktaş, 1980 yılında tutuklandı. PKK ana davasından idam cezasına çarptırılan Aktaş, Diyarbakır, Eskişehir, Aydın ve Konya cezaevlerinde toplam 21.5 yıl hapis yattı. 2001 yılının sonlarında cezasını tamamlayan Kemal Aktaş cezaevinden çıktı. DEHAP ve DTP ’de çeşitli görevler alan Kemal Aktaş, 14 Nisan 2009 tarihinde KCK soruşturmaları kapsamında tutuklandı. KCK ana davasında örgüt yöneticiliğinden yargılanan Kemal Aktaş’ın ömür boyu hapis istemiyle yargılaması sürüyor.

KCK DAVASINDAN TUTUKLU 6 SANIK VEKİL OLDU

Aktaş ’ın yanı sıra, BDP’nin 12 Haziran seçimlerinde bağımsız olarak desteklediği tutuklu 5 KCK davası sanığı da milletvekili seçildi.

Hatip Dicle - Diyarbakır

DEP’in eski Genel Başkanı. 1991’de SHP-HEP seçim ittifakıyla vekil seçildi. 1 yıl 8 aylık cezası seçim arifesinde Yargıtay tarafından onandı. YSK kararını seçim sonrasına bıraktı.

Selma Irmak - Şırnak

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi ikinci sınıf öğrencisiyken tutuklandı. DTP Konya İl Başkanlığı, MYK üyeliği ve DTP Eş Başkan Yardımcılığı yaptı. 2009’da Derik Belediye Başkan Adayı iken gözaltına alındı.

İbrahim Ayhan - Ş.Urfa

Siverek doğumlu. 1997’den itibaren Şanlıurfa’da öğretmenlik yapmaya başladı. Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube başkanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası.

Gülser Yıldırım - Mardin

Lise mezunu, evli 4 çocuk annesi. HADEP Kadın kollarında çalıştı. Özgür Parti, DEHAP, DTP ve en son olarak BDP de yönetici olarak görev yaptı. BDP Merkez ilçe Yöneticisiyken gözaltına alındı.

Faysal Sarıyıldız - Şırnak

Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünü bitirdi. “Ülkede Gündem” ve “Özgür Bakış” gazetelerinde çalıştı.

Haberin Devamı