Gazete Vatan Logo

2060'a dikkat

"Bir büyük depremin 2060 yılı içerisinde yaşanabileceğini söylemek mümkün"

Etna püskürdüğü sürece Türkiye’de büyüklüğü 5,5’i geçecek bir deprem olma olasılığı yok denecek kadar az.

Prof. Dr. Yıldırım, ay ve gezegenlerin hareketlerinin depreme etkisinin bulunduğunu belirterek “Yapılan hesaplara göre gök cisimlerinin Türkiye üzerindeki ilk büyük çekimi 2060 yılında olacak, büyük bir deprem bu tarihte” dedi

KÜTAHYA Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, dünyaya yakın olduğu için Ay’ın yanı sıra Merkür, Venüs, Mars, Satürn ve Jüpiter gezegenlerinin hareketlerinin, depremle ilgisinin bulunduğunu söyledi.

- Her ay takviminin başlangıcında öncelikle Güneş ve Ay, daha sonra Jüpiter, Venüs ve Ay, zaman zaman Mars ve Ay, Satürn ve Ay’ın bir araya gelip dünya üzerinde büyük çekimler uyguluyor. Bunlar da depremi tetikliyor.

- Dünya üzerinde bu yıl aralık ayının ilk günlerinde olacağını düşündüğüm depremlerin hepsinin gerçekleştiğini belirledim.

- 25 Aralıktan başlayan günlerde dünyada tehlike var. Bolivya, Peru, Şili, Japonya, Filipin, Endonezya ve Yeni Gine adaları grubunda bu depremler olacak. 5 Ocak tarihi itibariyle Ay ile birlikte yıldız çekimlerinin kuzeye doğru kaymasıyla bu etki ülkemize doğru gelecek. Ancak Türkiye’yi fazla etkileyeceğini düşünmüyorum.

- 15-20 Ocak 2009 arasında Türkiye’de deprem olacağını tahmin ediyorum. Büyüklüğü 4,5’i geçmeyecek.

- Türkiye’de çizilmiş olan deprem kuşağı haritasına katılmıyorum. Manisa’dan Kars’a çizeceğimiz bir çizginin güneyindeki tüm bölgeler birinci derece deprem riski altındadır. Bu bölgelerin sigortasını Etna Yanardağı üstlendiği için deprem bu bölgelerde sıklıkla oluşmamaktadır. Böyle bir sigorta bulunmasaydı buralarda daha sık deprem olurdu. Ancak orada fayların yönü doğu-batı atılımında değil, onun için buna bağlı olarak depremin şiddeti de düşüyor. Kuzey Anadolu fayı doğu-batı yönünde salınıyor ve büyük şiddette depremler olabiliyor. Etna püskürdüğü sürece Türkiye’de büyüklüğü 5,5’i geçecek bir deprem olma olasılığı yok denecek kadar az. Marmara Bölgesi’ni de Etna dolaylı olarak etkiliyor. Etna’nın püskürmesi, Marmara ve Ege bölgeleri için de sigorta görevi üstleniyor.

- Yapılan hesaplara göre gök cisimlerinin Türkiye üzerindeki ilk büyük çekimi, 2060 yılında olacak. Buna göre böyle bir büyük depremin 2060 yılı içerisinde yaşanabileceğini söylemek mümkün. Nerede olabileceğini söylemek de mümkün. Adana, Mersin ve Kahramanmaraş arasındaki bölgede ve tabii ki Bingöl, Hakkari tarafında olabilir.

Haberin Devamı