Gazete Vatan Logo

2054 yılının en büyük şirketi AmazonBay olacak

Dünya 50 yıl içinde çok değişecek, işdünyası ve şirketler de... Dünya Fütüristler Birliği bu değişimin ipuçlarını kullanarak 2054 yılının Fortune listesini yayınladı. Seçilen şirketler, geleceğin alışveriş, biyoteknoloji ve enerjide olduğunu ortaya koydu

ABD merkezli Dünya Fütüristler Birliği (World Future Society) işdünyasının falına baktı ve 50 yıl sonra Fortune 500 listesinde hangi şirketler olacağını belirledi.

2054'te dünyanın en büyük ilk 10 şirketi olacak firmaları listeleyen Fütüristler Birliği, öngörülerini alışveriş, otomotiv, biyoteknoloji ve enerji sektörlerinin geleceğin en parlak alanları olacağı görüşü paralelinde belirledi. İşte fütüristlere göre 2054'de FORTUNE 500'deki ilk 10 şirket:

1. AmazonBay: Çok daha zengin ve global bir iletişim halinde olacak geleceğin dünyasında alışveriş sanal hale gelecek. Bu paralelde Amazon ve eBay 2015 yılında birleşecek. Bu birleşmeden oluşan AmazonBay, çoğu Asyalı 1.8 milyar üyesi olan alışveriş ağı haline gelecek ve dünyanın en büyük şirketi olacak. (Aynı şekilde perakende ve kredi kartı üreticileri arasında da dev evlilikler olacak ve örneğin Val-Martia Bankası kurulacak.)

2. Toyota: Fuel-cell yarışını kazandıktan sonra Çin ve Hindistan pazarını ele geçirecek olan Toyota bu pazarlarda 100 milyon insana ulaşarak sıralamada ikinciliğe oturacak. Firmanın en büyük silahı ise yaratacağı 'akıllı araba' konsepti olacak.

3. Sinogazzon: Exxon ve Rus Gazprom birleşecek. Bu birleşme sonrası oluşan Gazzonun, 2025 yılında Çinli Sinogaz'ı alacak. Bu şirket, 1.5 milyar Çinli için doğalgazdan hidrojen üretecek.

4. Sinobiocorp: Yaşam süresini uzatmak için çalışan sağlık firmaları en hızlı büyüyen şirketler haline gelecek. Geleceğin dünyasında en çok ilgi çekecek konu 'Nasıl daha uzun ve sağlıklı yaşarız' olacak. Şirketler bu alanda Ar-Ge çalışmalarını yoğunlaştıracak. Sektörün en ileri firmaları Hong Kong'u bir biyoteknoloji merkezi haline getirecek. 2010 yılından sonra ABD ve Avrupa'nın biyoteknoloji alanındaki gücüne sekte vurmak için Çin Hükümeti'nin desteği ile Hong Kong'da kurulan biyoteknoloji şirketi olan Sinobiocorp Forbes listesine 4'üncü sıradan girecek.

5. Indosoft: Microsoft ve Oracle 2020'de birleşecek ve Indosoft adını alacak. ABD yazılım devleri Hindistanlı yazılım uzmanlarının kontrolü altına girecek ve şirket merkezleri Bombay'da kurulan Gatestown'a taşınacak.

6. IBM: Şirket 2023'de BohrBox adlı quantum süper bilgisayarı yaratacak. Bütün karmaşık ofis sorunlarının çözümünü sağlayan bu bilgisayar işdünyasında son 50 yılın en önemli gelişmesi olacak.

7. Pattelco: 2054 yılında her odamızda var olacak robotların programlanması konusunda faaliyet gösteren Hintli Patel şirketi, AT&Tnin geri kalan hisselerini 2025 yılında satın alacak ve bu firma listede 7'nci sıraya yerleşecek.

8. Nestle: Daha önce çikolata ve bebek gıdası yapan şirket, gelecekte hücre yenileyici, güçlendirici gıdalara yönelecek. En ünlü çikolatası Smanties, hafızayı geliştirici özelliği ile ön plana çıkacak.

9. Nanobotix: Palo Alto'daki ilk nanoteknoloji şirketi, 2042'deki buluşu ile devrim yaratacak. Nanoteknoloji, molekül düzeyinde mühendislik anlamına geliyor. Bu teknolojimin ürünü mini robotlar, örneğin vücut içine sokulacak ve hastalıklı bölgelerdeki kanserli hücreleri bulup yok edebilecek.

10. News Corp: News Corp. talep edilen her tür medyayı mümkün kılacak ve geleceğin dünyasında yerini alacak. Rupert Murdoch 2027'de ölecek ama kurduğu krallık yarattığı yeni interaktif medya trendleri ile yasayacak.

Haberin Devamı