Gazete Vatan Logo

2043’te Mars’ta olacağız temizlik derdi de bitecek

Dünyanın en ünlü fütüristi Ian Pearson yakın geleceği VATAN’a anlattı. Daha önce insanlığın 32 yıl sonra ölümsüzlüğün formülüne ulaşacağını söyleyerek dikkat çeken ünlü fütürist Dr. Ian Pearson açıkladı: 2043’te Mars’ta olacağız. Kendi kendini temizleyen yüzeyler temizlik derdini bitirecek, 2’nci el robot pazarları açılacak ve insanlar Android evlerde yaşayacak

2043’te Mars’ta olacağız temizlik derdi de bitecek

İnsanoğlu 2 bin yılda ürettiği bilgiyi artık 1 yılda üretir hale geldi. Son 20 yılda daha önce gerçekleşmesi hayal olan teknolojiler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Ama şimdiye kadar olanların daha fazlası çok yakında dünyayı bambaşka bir geleceğe taşıyacak.

Sanal dünyaya geçiş

Geleceğin teknolojilerini ve bizi bekleyen yeni dünyayı konuşmak için Almanya’nın başkenti Berlin’de daha önce insanoğlunun 2050’de ölümsüzlüğe ulaşacağını açıklayan dünyaca ünlü fütürist Dr. Ian Pearson ile bir araya geldik.

Dünyada gelişen teknolojinin öncüsü olan dev teknoloji firmalarına fikir ve tasarım anlamında danışmanlık yapıp bu devlerin çalışmalarına yön veren Pearson’nun ilk dikkat çektiği konu artırılmış gerçeklik oldu. Ona göre 2025’te tüm insanlık bu teknolojiye adapte olacak. İnsanlar bu teknoloji sayesinde bilim kurgu filmlerinde sıklıkla gördüğümüz simüle edilmiş bir dünyada farklı bir hayat içerisinde yaşayacak. 5 yıl içerisinde bağlantılı nesneler günlük hayatın bir parçası haline gelecek. Ian Pearson, yakın gelecekte bizi bekleyen gelişmeleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Ölümsüzlük için tarih verdi

Ian Pearson, geçtiğimiz günlerde ölümsüzsüğün formülünün bulunacağı tarihini açıklamıştı. Ona göre insanoğlunun tarih boyunca en büyük hayali olan ölümsüzlük önümüzdeki 32 yıl içinde gerçek olacak. Pearson, 1970’den sonra doğacak çoğu kişinin ölümü tatmayacağını öne sürüyor.

Genetik mühendislik alanında ciddi ilerlemeler olduğunun altını çizen Pearson, gelişen yapay zeka, robotik bendenler sayesinde insanoğlunun doğduğu bedene ihtiyacı kalmayacağı iddiasında.

İnsanoğlunun bilincinin makinelere yüklenebileceğini savunan Pearson, bilincin korunması sayesinde vücudun ölmesi durumunda bile kişinin başka bir bedende yaşayacağını söylüyor.

Pearson, ölümsüzlüğe giden en olası yolun, tüm beyni bir işletim sistemine bağlayan özel bir beyin-bilgisayar arabirimi (BCI) oluşturmak olduğunu belirtiyor. Hatta 2050 yılına gelindiğinde sistem o kadar ilerleyecek ki biz evimizde rahatça otururken uzaktan kumandalı androidler vasıtasıyla çevremizle etkileşim halinde olabileceğiz.

Haberin Devamı

İstihdam şekil değiştirecek

Yapay zeka ve robotik teknolojilerin hayatımıza girmesiyle insanlara olan ihtiyacın azalmayacağını sadece şekil değiştireceğini söyleyen Ian Pearson, “Şimdiye kadar insanların yaptığı işlerin bir kısmını robotlar üstlendi. Ancak yeni teknolojiler ve değişecek olan hayat tarzlarımız ortaya yeni iş kollarını ortaya çıkaracak. Çok daha fazla istihdama ihtiyaç olan sektörler gelişecek. İnsanlar sahip oldukları şapkaları değiştirecek” şeklinde konuştu.

Mars yolu açılıyor

İnsanoğlu Mars’a gidiş için ulaşım sorunlarını kısa sürede aşacak. Yaşam alanları önümüzdeki dönemde kurulacak. İlk yaşam grupları 25 yıl sonra Mars’ta olacak.

Temizlik derdi son bulacak

MatEryAl teknolojisi en fazla konuşulan teknolojilerden birisi olacak. Temizlik derdi son bulacak. Neredeyse bütün yüzeyler kendi kendini temizleyen yapıya kavuşacak.

İnsan beyni mükemmelleşecek

Genetik mühendislik sayesinde zekâya müdahale edilecek. İnsan beyni mükemmelleşecek.

Haberin Devamı

İkinci el robot pazarı kurulacak

Kullanımı gittikçe yayılan robotların piyasası oluşacak. Hatta kısa süre içerisinde hızlı gelişen sektör kendi ikinci el robot pazarlarını açacak.

Kim nereye bakıyor?

GPS teknolojileri farklı bir boyuta ulaşacak. Artık metrekarelik tespitler milimetrekareye düşecek. Özel ekipmanlar sayesinde bir mağaza personeli müşterinin hangi ürüne baktığını bilecek. Tencerenin içinde hangi parça ne kadar pişmiş görülecek.

Android evlerde yaşam başlayacak

AndroId uygulamalar her eşyanın içerisine girip onları akıllandıracak. Evler bir bütün olarak işletim sistemi ile çalışacak.

Eksiği drone’lar tamamlayacak

Drone’lar gömlek değiştirecek. İnsanı takip edip eksikliklerini tamamlayacak. Örneğin temizlik yaparken hangi yüzeyin temizlenmediğini size bildirecek.

YENİ TEKNOLOJİLER ANADOLU’DAN ÇIKACAK

Yapay zeka, genetik mühendisliği, uzayda yaşam ve otonom teknolojiler üzerine çalışmaları bulunan Ian Pearson’a göre bu teknolojilere erişimde zengin ve yoksul arasındaki makas artık 3-4 yıla kadar indi ve çok az zaman sonra bu sıfırlanacak. Bunun bir etkisi olarak teknolojinin merkezi olan Silikon Vadisi gibi alanların devrimi son bulacak. İnsanlar beşeri becerilere ve ihtiyaçlara odaklanacak. Yeni teknolojilerin çıkış noktası çok daha lokal bölgelere kayacak. Artık top bilgisayar başından kalkmayan tiplerden gerçek insan ihtiyacını en iyi anlayabilen Anadolu’da ve Afrika’daki bir köydeki insana geçecek.

Haberin Devamı

Hepsi geçici teknoloji

Son 20 yılda üretilen cep telefonu gibi teknolojilerin geçici olduğunu söyleyen Pearson, “Artık yapay zeka mühendisliği ve araştırmayı üstlenecek. Sıradan insanlar kendi köylerinde ne gerekliyse düşünüp onu yapacak. İşin külfetini robotlar alacak” dedi.