Gazete Vatan Logo

204 milyar dolarlık ihracata yeni teşvik

204.4 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için ‘ihracat Ana Planı’ oluşturulacak. 6 sektöre öncelik verilecek. İhracatçının işi basitleştirilip teşviklerden kolay yararlanması için gerekli çalışmalar yapılacak

204 milyar dolarlık ihracata yeni teşvik

2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) değerlendiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, orta vadede sürdürülebilir büyümeye yönelik ekonomik değişimin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. YEP’te Türkiye’nin ihracat hedefleri 2018 için 170 milyar dolar, 2019 için 182 milyar dolar, 2020 için 191 milyar dolar ve 2021 için 204.4 milyar dolar olarak güncellenirken Pekcan, oluşturacakları ‘İhracat Ana Planı’ ile pazar ve mal çeşitlendirmesine, mevcut pazarlarda derinleşmeye gideceklerini açıkladı.

“İhracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız” diyen Pekcan, “İhracat teşvik sisteminin daha verimli ve etkin bir şekilde işlemesini sağlamak için mevcut mevzuatı basitleştirip yeniden yapılandıracağız. Amacımız ihracatçılarımızın, teşviklerimize ve desteklerimize en kolay şekilde ulaşmalarını sağlamak” şeklinde konuştu.

e-Platform kurulacak

İhracatçı firmaların küresel ticaret gelişmelerini yakından takip edebilmesi adına ‘Elektronik İhracat Platformu’nu kuracaklarını bildiren Pekcan, “Böylelikle elektronik ticaretimizin küresel elektronik ticaretteki payını artırabilmesine katkı sağlamış olacağız” dedi. İhracatçıların finansmana erişiminin artırılmasına yönelik olarak Eximbank’ın öz sermayesini güçlendirip, şube sayısını artıracaklarını anlatan Pekcan, bankanın sağladığı finansal araçlarını geliştirip, çeşitlendireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

6 sektöre öncelik verilecek

Dış ticaret açığının büyük bir kısmını oluşturan ilaç, kimya, petrokimya, enerji, makine/teçhizat ve yazılım sektörlerindeki yatırımlara öncelik verilip, cari açığın azalmasına katkı sağlanacağının altını çizen Pekcan, şunları kaydetti: “Oluşturacağımız yeni planla mevcut pazarlarda derinleşmeye gideceğiz, ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracağız. İihracatçı sayısının artıracağız. Pazar ve mal çeşitlendirmesine katkı sağlayacağını düşündüğümüz bölgesel bazlı stratejiler oluşturacağız.”