Gazete Vatan Logo

2021 mazot gübre desteği ne zaman ödenecek? Mazot gübre desteği ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Kabine toplantısı Beştepe'de toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Cumhurbaşlanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar kuruluna verdiği brifing değerlendirildi, önümüzdeki dönemde atılacak adımlar, son koronavirüs tablosu, mutant virüsle ilgili gelişmeler, kısıtlamaların etkisi ve ikinci doz aşılama çalışmaları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mazot gübre desteği ile ilgili de açıklamalar da bulundu.

2021 mazot gübre desteği ne zaman ödenecek? Mazot gübre desteği ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda başta koronavirüs (Covid-19) olmak üzere ülke gündemindeki çeşitli konular ele alındı. Bilim Kurulu tavsiye kararları doğrultusunda önlemler masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Toplantı sonrası yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı çiftçilere de müjde verdi. Peki, 2021 mazot gübre desteği ne zaman ödenecek? Mazot gübre desteği ne kadar oldu?

Mazot gübre desteği ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, "Çiftçilerimize gübre destekleriyle ilgili 2 müjde vermek istiyorum. Gübre desteklerini %100 artışla 2 katına çıkartıyoruz. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde desteği 16 liraya yükseltiyoruz. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize desteği dekara 20 liraya yükseltiyoruz." dedi.

Mazot gübre desteği ne zaman verilecek?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen destek ödemelerinin 2021 takvimine yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan ilkbaharı işaret etti. 2020 yılında da mazot gübre destek ödemeleri mart-nisan ayları içerisinde yapılmıştı.

Haberin Devamı

Destekleme ödemesi başvuruları nasıl yapılır?

Tarımsal destek ödemelerinden faydalanabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi' ne kayıt olmak gerekiyor. Kayıt varsa mazot ve gübre desteklemesi almak istediğinizi belirten bir dilekçe yazarak, Tarım İl veya İlçe Müdürlükleri' ne teslim etmek gerekiyor.

Dilekçe müdürlüğe teslim edildikten sonra başvurunun onaylanmasıyla destek ödemesi almaya hak kazanılır. Sonrasında destek tutarı banka hesabına aktarılıyor. Mazot desteklemeleri ise güncel mazot fiyatının yüzde 50' si tutarında oluyor.

Mazot ve gübre destek alma şartları

Destekleme alabilmek için bazı şartları taşımanız gerekiyor.

Bu şartlar;

Çiftçi kayıt sistemine kayıt olunmalıdır.

Bakanlık tarafından belirlenen tarihte dilekçe ile başvurmak gerekmektedir.

Gübre desteği başvurusu yapabilmek için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekmektedir.

50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırmaları gerekmektedir.

Toprak analizi yaptırmayan çiftçilerimiz sadece mazot desteği alabilecek ve gübre desteklerinden yararlanamayacaktır.

Bunu bir örnek ile anlatalım. Örneğin 132 dekar araziye sahipsiniz. Bu alan için üç toprak analizi yaptırmanız gerekiyor. Çünkü her 50 dekar için 1 analiz şartı var. Şayet iki adet analiz yaptırır ve kalan 32 dekar için analiz yaptırmazsanız sadece 100 dekar için gübre desteği alırsınız. 32 dekar için sadece mazot desteği alınabilir.

Destekleme kapsamında mazotun 100 TL' lik mazotun 50 TL' si devlet tarafından karşılanacak.

Ektiğiniz ürünün coğrafi koşullara uygunluğunun tespit edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı