Gazete Vatan Logo

2020 Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı başvurusu nasıl yapılır? SGK’dan yazı almadan istifa etmeyin!

2020 kıdem tazminatı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı başvurusu nasıl yapılır? enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra araştırılmaya başlandı. Kıdem tazminatı tavanı 2019 enflasyon oranlarının açıklanmasıyla belli oldu. Peki, 2020 yılı kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

2020 Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı başvurusu  nasıl yapılır? SGK’dan yazı almadan istifa etmeyin!

Kıdem tazminatı 2020 tavanı, 2019 enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra belli oldu. Böylelikle 2020 Ocak-Haziran ayları arasında kıdem tazminatı tavanı arttı. Enflasyon farkının yüzde 5’in üzerinde olmasıyla beraber kıdem tazminatı belirlenen kıdem tazminatı merakla araştırılmaya başlandı. Peki, 2020 yılı kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

TÜFE Aralık ayında yüzde 0.74 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve memur emeklileri Temmuz-Aralık dönemi için yüzde 6.45 oranında enflasyon farkı alacak.

Vatandaşlar, 2020 yılı kıdem tazminatı belli oldu mu? Sorusuna yanıt arıyor. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarından sonra, kıdem tavanı belli oldu. 2020 kıdem tazminatı tavanı 6 bin 791 lira 50 kuruş oldu. Kıdem tazminatı tavanının altında kalan brüt maaşa sahip olan çalışanlar ise hesaplamalarını brüt maaşı ve çalıştığı yılı çarparak bulabiliyor.

3500 lira brüt maaşa sahip olan ve 10 yıllık çalışma hayatı bulunan kişi 35 bin lira kıdem tazminatını hakkını elde ediyor.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yaş dışındaki koşulları yerine getiren işçiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kıdem tazminatına hak kazandıklarına dair yazı almak gerekiyor.

SGK’dan alınan belge ile hangi gerekçe ile istifa ettikleri fark etmeksizin kıdem tazminatı alabilir.

SGK’dan ‘’kıdem tazminatı alabilir’’ yazısı almadan istifa edenler kıdem tazminatı alamaz. O yüzden SGK’dan yazı almadan istifa etmeyin.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN MESAİLER DİKKATE ALINIR MI?

Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (tevşik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

Haberin Devamı

DEDİKODU YAPANA KIDEM YOK!

Özel bir hastanede hasta bakıcı olarak çalışan işçi, iddiaya göre; hastane kapısı önünde birlikte sigara içen iki kişi hakkında dedikodu çıkarttığı gerekçesiyle tazminatsız şekilde işten atıldı. İş Mahkemesi'nin kapısını çalan işçi, sürekli maruz kaldığı hakaret ve tehditlere itiraz ettiği, fazla mesai ve genel tatil ücretlerini talep ettiği için işten çıkartıldığını öne sürdü. Fazla mesai ve genel tatil ücreti alacağının bulunduğu iddiası ile kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını istedi.

Davalı hastane işletmecisi ise davanın reddini talep etti. Mahkeme, davacı işçiyi kısmen haklı buldu. Kararın temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise, mesai arkadaşlarının dedikodusunu yapan işçinin işten atılmasının önünü açacak bir karara imza attı. Davacı sürekli maruz kaldığı hakaret ve tehditlere itiraz ettiği için işten atıldığı iddiaların hatırlatıldığı Yargıtay kararında; "Davalı kurum ise davacının iş akdinin hastanede çalışan personeller hakkında ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı olan iftira ve dedikodu yapması sebebiyle feshedildiğini savunmuştur. Mahkemece dinlenen tanık beyanlarından davacının aynı iş yerinde çalışan iki çalışan hakkında aldatma konusunda şüphelendiğinden bahisle dedikodu yaptığı, davacının bu davranışının iş sözleşmesinin ağır ihlali niteliğinde olduğu belirtilmiştir. İşveren tarafından yapılan feshin geçerli nedene dayandığının kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verildiği vurgulanmıştır. Oysa ki; dosya kapsamına göre davacının iddia edilen dedikodulara karıştığına dair somut delil bulunmadığı, davacı ile birlikte aynı nedenle işten çıkartılan kişilerin aynı iş yerinde çalışan iki çalışanı birlikte sigara içerken gördükleri yönünde beyanlarının bulunduğu ortadadır. Bu beyanların iddia adilen dedikodulara kaynak oluşturduğu kabul edilecek olsa bile bunun ancak geçerli fesih nedeni olabileceği anlaşıldığından, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının kabulü gerekir iken yanılgılı değerlendirme ile reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir." denildi."

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NEDİR?

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı tavanı tutarının belirlenmesinde esas olan tutardır. En yüksek devlet memurunun bir hizmet yılı için alacağı azami emeklilik ikramiye tutarını ifade etmek için kullanılır.