Gazete Vatan Logo

2020 doğum borçlanması ne kadar? Doğum borçlanması vergi indimi ne kadar oldu?

2020 doğum borçlanması ne kadar oldu? Sorusu asgari ücret zammından sonra araştırılan konular arasına girdi. 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren 2020 yılı asgari ücret yüzde 15.03’lük artışla brüt 2.943 liraya, net 2.324.70 liraya yükseldi. 2020’de günlük brüt asgari ücret ise 98.10 lira oldu. Asgari ücrete yapılan zam, sadece asgari ücret çalışanı 7 milyon kişiyi ve ailelerini ilgilendirmiyor. İşsizlik maaşından genel sağlık sigortası primlerine, askerlik ve doğum borçlanmasından asgari geçim indirimine, BES’e ödenecek aylık katkı payından 65 yaş aylığına, isteğe bağlı sigortalıların ödeyecekleri sigorta primlerine kadar sosyal güvenlikte, birçok kalemin değişmesine neden oldu. Doğan çocuk nedeniyle işe ara vermek zorunda kalan kadınların, eksik prim günlerini tamamlama olanağı sağlayan doğum borçlanması 2020 yılında ne kadar oldu? İşte 2020 doğum borçlanması ne kadar? sorusunun yanıtları…

2020 doğum borçlanması ne kadar? Doğum borçlanması vergi indimi ne kadar oldu?

Doğum borçlanması doğum nedeniyle iş hayatından uzak kalan kadınların, emekli olabilmelerini sağlayan bir haktır. Kadın çalışanlar sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için SGK'ya borçlanabilir. 4A, 4B fark, 4C fark etmeksizin doğum yapan bütün kadınlar 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabiliyor. İhtiyaç duyulan gün sayısına göre de doğum borçlanması yapmak mümkün. Asgari ücret zammından sonra kadınların ödeyeceği doğum borçlanması primine de zam yapıldı. 2020 doğum borçlanması ne kadar? Doğum borçlanması vergi indimi ne kadar oldu? İşte detaylar…

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN NE KADAR ÖDENİYOR?

Doğum borçlanması, o yılki brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. Brüt asgari ücretin günlük tutarının yüzde 32’si 1 günlük doğum borçlanması tutarını verir. Bunun 7,5 katı da günlük en yüksek borçlanma tutarını ortaya çıkarır.

01 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Asgari ücrete Doğum Borçlanması tutarını da arttırdı.

01 Ocak 2020 ile asgari ücret aylık Brüt 2.943,00 TL, Net de 2.324,70 TL oldu. Dolayısıyla doğum borçlanması tutarı şu şekildedir:

Haberin Devamı

1 AYLIK, 941,76 TL
1 YILLIK, 11.301,12 TL
2 YILLIK, 22.602,24 TL

BAŞVURUDA İSTENEN EVRAKLAR

- Doğum borçlanması başvuru formu
- Kimlik fotokopisi

DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI

Sigortalı olarak çalışan kadının doğumdan sigorta başlangıcı olmalıdır.
Doğumdan sonra adına prim ödenmemesi gerekir.
Borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.
Ayrıca İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI EMEKLİLİK PRİMİNİ ETKİLER

SGK'ya yapılan başvuru ile doğum borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmak da mümkündür.

Sigorta başlangıç tarihini geri çekmeye yaramayan yani erken emeklilikte işe yaramayan doğum borçlanması sadece fazla gün kazanarak eksik günlerin tamamlanmasına yarıyor.

DOĞUM BORÇLANMASI VERGİ İNDİMİ NE KADAR OLDU?

Haberin Devamı

Doğum borçlanması yapan kadınların vergi indirimi avantaj sağlayabiliyor. Bir çocuk için 720 gün borçlanma yapan kadın, yüzde 27 vergi diliminde yer alır ve 5 bin 305 lira vergi indiriminden yararlanır. Serbest meslek yapanlar gelir vergisi mükellefi olanlar da doğum borçlanmasını vergi matrahından indirme hakkına sahip.