Gazete Vatan Logo

2020’de sıfır Türk malı

Rusya, sebze-meyvede 2020’ye kadar domates ve salatalık dahil tüm talebi yerli üretimle karşılamayı planlıyor. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, gıda ürünleri ambargolarının yerli üretimin artmasına katkı sağladığını belirterek, “Yaptırımların 1-2 yıl daha devam etmesi üreticilerimiz için iyi olur” dedi

2020’de sıfır Türk malı

Rusya, “yerli üretim hamlesi” ile yakında ithalata ihtiyaç duymayacak. Sera yatırımlarının artmasıyla 2020’ye kadar domates ve salatalık dahil, tüm talebin yerli üretimle karşılanması hesapları yapılıyor. Sebze meyvede dışa bağımlılığını en aza indirmek için adımlardan sonuç alındığını belirten Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, yaptırımların “1-2 yıl daha süreceği” beklentisini ifade etti.

Sera üretimi arttı

Rusya Tarım Kongresi’nde konuşan Tkaveç, Rusya’nın 2016’da sebze ihtiyacının yüzde 90’ını yerli ürünlerle sağladığını söyledi. Bu oranının daha da yukarıya çekilmesi için sera komplekslerinin modernize edilmesi ve yenilerinin inşa edilmesi gerektiğini belirten Tkaçev, ülkede 2016’da sera sebzelerinin üretiminin 2015’e göre yüzde 8 artarak 691 bin tona yükseldiğini, 160 hektarlık yeni kışlık seranın açıldığını kaydetti. Tkaçev, Rusya’nın domates ve salatalık başta olmak üzere sebze üretiminde tamamen kendine yeter hale gelebilmek için 2020 yılına kadar sebze üretimini yılda 200 bin ton artırması gerektiğini belirterek, “Bunun için yılda en az 400 hektar sera kompleksinin modernize ve inşa edilmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Rus Bakan ithal meyvelerin yerini yerli meyvelerin alması için de yılda 15 bin hektar yeni bahçenin kurulması gerektiğini söyledi. Tkaçev, uygulanan gıda ürünleri ambargolarının Rusya’da yerli üretimin artmasına katkıda bulunduğunu belirterek, “Yaptırımların sonsuza kadar sürmeyeceğini biliyoruz. Ama 1 ya da 2 yıl daha devam etmesi üreticilerimiz için iyi olur” dedi.

Yeni bahçeler kurulacak

Rus basınına yansıyan haber ve yorumlarda, Türk sezbe meyve ürünlerine yasağın tamamen kalkmamasının en önemli nedeninin “yerli üretimi korumak” olduğu saklanmıyor. Başbakan Medvedev de bu yönde görüş beyan etmişti. Türk tarafından bakanlar düzeyinde gelen “memnuniyetsizlik” açıklamalarına rağmen, Rusya “bürokratik ve siyasi gerekçeleri” birleştirerek bu konuda ağırdan almaya devam ediyor. Bakan Tkaçev’in verdiği son bilgiler ve koyduğu 2020 hedefine bakıldığında, Rusya yasapğı kalkdırsa bile orta vadede Türkiye’den sebze almına fiilen gerek kalmayacacağı yorumları güçleniyor.

Haberin Devamı

Transit geçişe izin yok

Türk menşeli gıda ürünleri Rusya gümrüklerine takılmaya devam ediyor. Moskova bölgesinde usulsüz olarak ülkeye sokulan 19.5 ton Türk domatesi, narı ve kabağının ele geçirildiği açıklandı. Rus resmi makamları, ürünlerin Belarusya’dan Rusya’ya sokulduktan sonra, Kievski Şose 35. kilometrede yapılan kontrolde ele geçirildiğini duyurdu. Belge denetimi sonrası Rusya’ya girişi yasak olduğu saptanan malların yasalara uygun olarak imha edilecekleri bildirildi. Öte yandan Rusya gümrüklerine takılan Türk gıda ürünlerine peynir de eklendi. Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk limanı gümrük idaresi, Türkiye’den gelen, Rusya’yı transit geçerek Kırgızistan’a sevk edilen 3 ton peynirin girişine izin vermedi.

Zara’ya üretim baskısı yapıyor

Rusya’da hükümet yabancı tekstil şirketlerini ithalat yerine ülkede üretim yapmaları için teşvik ediyor. İspanyol hazır giyim devi Zara’nın yerli üretime geçme sürecini hızlandırmak için girişimlere başlandı. Zara’nın ürünlerinde “Made in Turkey” menşeli mallar büyük yer tutuyor. TASS ajansının bildirdiğnie göre, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Yevtuhov, “Zara’ya Rusya’da güvenilir partnerler bulma konusunda yardım etmek için şirket çalışanları ile ortak proje grubu oluşturma konusunda anlaştık” dedi.

Haberin Devamı

Böylece Zara’nın Rusya’da üretime geçme sürecinin hızlandırılacağını belirten Yevtuhov, Zara’nın Rusya’nın geleneklerine, iklim özelliklerine uygun özel ürünler üretmesi konusunun da görüşüldüğünü söyledi. Zara, 2018 yılına kadar Rusya’da üretimini iki katına çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı.