Gazete Vatan Logo

2019 evde bakım yardımı ne kadar oldu? Kimler evde bakım maaşı alabilir?

Engelli yakınına bakan kişilere çeşitli şartlar sağlandığı takdirde ödenen evde bakım yardımı, 2019 yılında zamlandı. Peki 2019 yılı için evde bakım yardımı ne kadar oldu, kimler evde bakım yardımı alma hakkına sahip. İşte detaylar...

2019 evde bakım yardımı ne kadar oldu? Kimler evde bakım maaşı alabilir?

Vatandaşlar, evde bakım yardımı alabilmek için gereken şartları merak ederken, engelli yakınlarına bakanlar bu yardımın 2019 yılında ne kadar olduğunu da öğrenmek istiyor. İşte engelli evde bakım maaşı konusunda merak edilen soruların cevapları.

EVDE BAKIM YARDIMI NE KADAR?

Evde bakım yardımı 1 Ocak 2019 itibariyle 1305 TL oldu.

EVDE BAKIM YARDIMI NEDİR?

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

EVDE BAKIM YARDIMINA BAŞVURMAK İÇİN ENGEL ORANININ KAÇ OLMASI GEREKİR?

Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.

EVDE BAKIM YARDIMINDA KİMLER AKRABA SAYILIR?

Üveyler dâhil olmak üzere bakıma muhtaç engellinin; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her birini ifade eder.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM YARDIMI KAPSAMINDA ENGELLİ KİŞİYE KAÇ SAAT BAKIM HİZMETİ VERİLMELİDİR?

Engellinin hanedeki akrabası tarafından 24 saat bakımının yapılması esas olmakla birlikte Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin uygun görmesi ve hanesinde bakımını üstlenecek akrabası olmaması halinde yakında ikamet eden akrabası tarafından en az 8 saat bakımının yapılması gerekmektedir.