Gazete Vatan Logo

2018 mutfağında neler var?

NASA teknolojisiyle üretilen ve kırıntısız ekmek pişiren fırınlar artık mutfaklara girdi. İşte 2018’in akıllı yemekleri. Uzayda kırıntısız sıcak ekmek

2018 mutfağında neler var?

Uzay istasyonlarında artizan ekmekler yok. Ayrıca ekmek kırıntıları uzay mekiğinin ekektronik aletlerine zarar verdiği için NASA’nın 1965’teki Gemini görevinden beri yasak. Alman mühendisler Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) göreve yapan astronotların sıcak ekmek pişirmekleri için geliştirdiği fırın kırıntısız ekmek pişiriyor. Düşük enerjiyle çalışan fırın dünyadan kontrol ediliyor.

Laboratuvarda üretilen dana eti

Memphis Meats adlı şirketin laboratuvar ortamında orjinaliyle tamamen aynı tadı veren dana, tavuk ve ördek eti üretiyor. Hiçbir hayvanı öldürmeden, tamamen laboratuvar ortamında üretilen ete ‘temiz et’ adı verildi. Az sayıda hayvan hücresi numunesinin kendini büyük demir hazneler içerisinde yeniden üretmesiyle oluşturulan ‘temiz et’in ‘yüzde 100’ gerçek et tadı verdiği, antibiyotik ve enterobakteri türlerinden de muaf olduğu ifade ediliyor. San Fransisco’daki Just isimli restoran yıl mönüsüne temiz eti ekledi.

Az şekerli çikolata çok lezzetli

Nestlé’deki bilim adamları elektron mikroskobu kullanarak şeker kristallerinin yapısını inceledi ve araştırma sonucunda şeker kristallerinden daha hızlı eriyen ve dolayısıyla tadı daha tatlı olan yeni bir yapı geliştirdi. Yeni nesil şekeri Nestle bu yıl çikolatalarda kullanmaya başlayacak. Bu şeker çikolatanın tadını etkilemeksizin daha sağlıklı hale getirecek. Şirket, bu patentli buluşun, çikolatada kullandıkları şeker miktarını yüzde 40’a kadar azaltmasını sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yassı makarnalar sofranızda

Gıdalarının paketlenme, depolama ve nakliye maliyetlerini düşürecek “düz gıdalar” bu yıl raflardaki yerini alacak. Özellikle bir makarna paketini ince bir zarf kıvamında satışa sunulacak.

Burgerci robotlar iş başında

Kaliforniya merkezli hamburger zinciri Cali Burger, Miso Robotics tarafından üretilen hamburger pişirme robotunu kullanmaya başladı. Flippy adlı yapay zekaya sahip robot mangalda et pişirme uzmanı. Robot burgerlerde kullanılan köfteyi en doğru şekilde pişirmek için geliştirilmiş. Etlerin ideal kıvamda pişip pişmediğini sensörleri sayesinde anlıyor ya ters yüz ediyor ya da servise gönderiyor.

Haberin Devamı