Gazete Vatan Logo

YGS başvuru işlemleri nasıl yapılıyor? İşte ÖSYM'nin YGS başvuru ücreti

YGS başvurularına start verildi. Binlerce adayı ilgilendiren YGS başvuru işlemleri için izlenmesi gereken adımları sizler için derledik. İşte ÖSYM tarafından belirlenen YGS başvuru ücretleri ve başvuru işlemlerine dair merak edilen tüm soruların yanıtları...

YGS başvuru işlemleri nasıl yapılıyor? İşte ÖSYM'nin YGS başvuru ücreti

Heyecanla beklenen YGS başvuruları süreci 4 Ocak 2017 tarihinde ÖSYM tarafından başlatıldı. Adaylar YGS başvuru işlemlerini hem belirlenen kurumlar aracılığıyla, hem de ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Pek çok aday başvurular için ÖSYM AİS'i tercih ediyor. 24 saat adaylara hizmet veren sistem sayesinde adaylar dilediklerinde işlemlerini yapabiliyor. Adayların süreci hatasız tamamlayabilmeleri için 2017-ÖSYS Kılavuzu'ndan faydalanmaları gerekiyor. Bu kılavuzda adayların bilmeleri gereken tüm bilgiler paylaşılıyor. Diğer yandan öğrenciler, "YGS başvurusu nasıl yapılır?" ve "YGS başvuru tarihleri ne zaman?" sorularına da yanıt bulmak istiyor. YGS başvuruları ve YGS başvuru tarihleri hakkında merak ettiklerinizi haberimizden öğrenebilirsiniz.
YGS BAŞVURU TARİHLERİ
Bu yılın YGS başvuru tarihleri açıklandı. ÖSYM tarafından yayınlanan ÖSYS Kılavuzunda paylaşıldı. Buna göre YGS başvuruları bugün başladı ve 18 Ocak 2017 tarihine kadar devam edecek. YGS ise 12 Mart 2017 Pazar günü gerçekleştirilecek. Bu aşamaların tamamlanmasının ardından ise LYS başvuru sürecine geçilecek. LYS başvuruları ise 4 Nisan-17 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleştirilebilecek. Ardından LYS-4 oturumu 10 Haziran 2017'de, LYS-1 oturumu 11 Haziran 2017'de, LYS-2 oturumu 17 Haziran 2017'de, LYS-3 oturumu ise 18 Haziran 2017'de gerçekleştirilecek.
Sınava girecek adaylar YGS oturumu için 60 TL ödeme yapacaklar. LYS oturumlarında ise adaylar her bir oturum için 40 TL ödeme yapacak. Öte yandan ek yerleştirmeler için 15 TL ödeme yapmak gerekecek.
Sınav ücreti Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı, Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler, Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz) üzerinden yatırılabilecek. Ayrıca ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de sınav ücreti yatırılabilecektir.
LYS ve YGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?
ÖSYS kapsamındaki LYS ve YGS'ye başvuracak adayların aşağıdaki öğrenim durumlarından herhangi birine uymaları gerekmektedir:
*2016-2017 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında
okumakta olan öğrenciler
*Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
*Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
*Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar
ÖSYM tarafından yerleştirmesi yapılacak programlara ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm öğrenciler YGS'ye girmek zorundadır. Ancak; TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına (burslu programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların YGS’ye girme zorunluluğu yoktur.
b) Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayanların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenmekte olup ayrıntılı bilgiye www.yok.gov.tr internet adresindeki Öğrenci başlığı altında yer alan Kendi İmkanları ile Eğitim Alacaklar/Yurt Dışında Lise Eğitimi Alanlar sekmesinden ulaşılabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin 2017-ÖSYS’ye başvuru yapma ve YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak bazı yükseköğretim kurumları yurt dışından öğrenci kabulünde ÖSYS puanlarını kullanabilmektedir. Bununla birlikte ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C. uyruklu veya uyruğundan biri T.C. olan çift uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kabulde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminden (ÖSYS) yararlanmayı istemeleri halinde 2017-ÖSYS’ye başvuru yapma ve YGS’ye girme zorunluluğu bulunmaktadır.
YGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
YGS başvurusu yapacak adayların öncelikle ÖSYM tarafından yayımlanan 2017-ÖSYS kılavuzunu incelemeleri gerekmektedir. Dağıtım ve satışı yapılmayacak ÖSYS Kılavuzunu adaylar ÖSYM'nin resmi internet sitesinden indirebilirler.
YGS başvurusu yapacak bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar işlemlerini kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden ve başvuru merkezlerinden yapabilecekler. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde (AİS) kaydı bulunan adaylar ise YGS başvurularını bireysel olarak "https://ais.osym.gov.tr" adresine girerek yapabilecekler.
YGS sınav ücreti ödemesini yapacak adaylar ise başvuru işlemi sonrasında belirlenen bankalardan ya da ÖSYM AİS üzerinden ödemelerini yaparak başvurularını tamamlayabilecekler. Ödeme yapmayan adayların başvuruları ise geçersiz sayılacaktır ve sınava giremeyecekler.
ÖSYM AİS'ten başvuru yapacak adayların öncelikle T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra güncel işlemler kısmından ÖSYS başvurularını bulabilir, sayfada yer alan yönergeleri takip ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
YGS'DE HANGİ TESTLER YER ALACAK?
ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sınavda adaylar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatından sorumlu olacaklar. Bu kapsamda sınavda adayla Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri testlerini cevaplayacaklar.
12 Mart 2017 Pazar günü uygulanacak YGS, tek oturumda gerçekleştirilecek. Saat 10.00'da başlayacak sınav 160 dakika sürecek. Adayların sınav gününde kimlik ve güvenlik kontrollerinden geçeceklerini göz önünde bulundurarak sınava girecekleri binanın kapısında bir saat önceden hazır olmaları gerekmektedir. Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar 09.45'ten sonra binalara alınmayacaktır.

Haberin Devamı

2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (2017-LYS):

Haberin Devamı

Açık Uçlu Sorular Hakkında Bilgilendirme ve Açık Uçlu Soru Örnekleri

Haberin Devamı

2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında (2017-LYS) kısa cevaplı sorular yer alacaktır. Kısa cevaplı sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan ve/veya kodlanan sorulardan oluşacaktır.

Haberin Devamı

Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) 3 adet kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak olup LYS-1 de 3 adet sayısal açık uçlu soru, (LYS-1’de yalnızca Matematik Testi yer alacaktır; Matematik ve Geometri testleri ayrı değil, tek test olacaktır), diğer oturumlarda ise sözel açık uçlu sorular sorulacaktır.

2017 LYS’lerde sorulacak açık uçlu soruların dağılımı aşağıda sunulmuştur:

LYS-1 (Matematik): Matematik Testi (3)

LYS-2(Fen Bilimleri): Fizik Testi (1), Kimya Testi (1), Biyoloji Testi (1)

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): Coğrafya (1), Türk Dili ve Edebiyatı Testi (2)

LYS-4 (Sosyal Bilimler): Tarih Testi (1), Coğrafya Testi (1) ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi (1)

LYS-5 (Yabancı Dil): Yabancı Dil Testi (3)

2017- Lisans Yerleştirme Sınavlarında (2017-LYS) yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara Ek’te yer alan örneklerde yer aldığı şekilde yazılıp kodlanacaktır. Cevap kâğıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacaktır. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.

2017 LYS’lerde sorulacak sözel ve sayısal açık uçlu soru örnekleri aşağıdaki bağlantıda adayların erişimine sunulmuştur.

2017 LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4, LYS-5 Açık Uçlu Soru Örnekleri

YGS HAKKINDA GENEL BİLGİ

Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Yükseköğretime Geçiş Sınavı veya kısaca YGS, Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır. Adaylar yükseköğretime geçişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na girebilmek için bu sınavda herhangi bir puan türünden en az 180 ham puan almak zorundadır. YGS’de en az bir puan türünden 150 veya üzeri puan alamayan adaylar ise YGS puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşur. Her bir bölümde 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Testin Türkçe bölümünde paragraf ve dil bilgisi soruları ağırlıklıdır.
Sosyal Bilimler kısmında sırasıyla Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait sorular bulunmaktadır. Ayrıca yasal olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler için de ilave Felsefe soruları testin Sosyal Bilimler kısmında yer almaktadır. Testin Temel Matematik bölümünde: Matematik ve Geometri soruları yer alırken, Fen Bilimleri kısmında ise: Fizik, Kimya ve Biyoloji soruları yer almaktadır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na girmek zorunlu değildir. Giren adaylar tüm soruları cevaplamak zorunda da değildir. Sınav konuları ise dört yıllık lise eğitiminde verilen derslerden seçilmektedir. Sınav tarihi yıllara göre değişmekte olsa da genellikle mart ayı ortalarında yapılmaktadır.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na: bir liseden mezun olmuş olanlar, bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar (alttan dersi olanlar) ile yurt dışında Türkiye'deki ortaöğretim kurumlarına denk bir okuldan mezun olanlar girebilmektedir. Sınava girmede sınır yoktur. İsteyenler her sene bu sınava girebilmektedir. Sınav başvuruları, sınav tarihleri ve sınav sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin resmi sitesinden duyurulmaktadır. Adayların sınav hakkında bilmesi gereken şeyler de her yıl "ÖSYM Aday Kılavuzu" başlığıyla yayınlanmaktadır.