Gazete Vatan Logo

2017 sonrası yapılan kaçak binayı yıkacağız

İmar Barışı’na 3.7 milyon başvuru gelirken, 1.3 milyar lira toplandı. İmar Barışı’nın 2017 sonuna kadar yapılan yapıları kapsadığını, bunun yeni bina yapma yasası olmadığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “2017 sonrasında yapılan kaçak yapıları tespit edip, yıkacağız” dedi.

2017 sonrası yapılan  kaçak binayı yıkacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘100 Günlük İcraat Programı’ndaki bakanlığı ilgilendiren 39 maddeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

100 günlük eylem planı içerisinde İmar Barışı’nın da yer aldığını belirten Bakan Kurum, İmar Barışı’na ilişkin son rakamları da açıkladı. Kurum, “İmar Barışı’na 3 milyon 780 bin vatandaşımız müracaat etmiş, 1 milyar 350 milyon lira para ödenmiştir” dedi.

Başvuruların 31 Ekim’de, bedel ödemelerinin 31 Aralık’ta sona ereceğini hatırlatan Kurum, yıl sonuna kadar hem birçok vatandaşın bu projeden faydalanacağını hem de kamuya, devlete ve kentsel dönüşüme de fon ayırmış olacaklarını ifade etti.

Tespitler yapılıyor

İmar Barışı’nın 2017 sonuna kadar yapılan projeleri ilgilendirdiğinin altını çizen Kurum, “Şu anda hemen hemen tüm ekipler sahada tespitleri yapıyorlar. 2017 sonrasında yapılan kaçak yapılara ilişkin tespitlerimizi yapıp, İçişleri Bakanlığımıza, Valiliklerimize bildiriyoruz, bunların yıkımını da gerçekleştiriyor olacağız” dedi.

Kurum, vatandaşlara kaçak bina yapmamaları konusunda ve buna müsaade eden belediye başkanlarına uyarıda bulunarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu yeni bina yapma kanunu değil, bir imar barışı. 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Şu an yeni bina yapmaya müsade eden bir yasa, barış değil, dolayısıyla bunları yapanlar, bunlara izin verenler hakkında Bakanlığımız olarak yapılması gereken neyse bunları süreç içerisinde yapacağımızı ve bunlara müsaade edenlere de en sert şekilde cevaplarımızı vereceğimizi herkesin bilmesini istiyorum.”

Konuta destek için çalışıyoruz

Konut sektörünün faizlerin bir kısmını devletin sübvanse etmesine yönelik taleplerinin sorulması üzerine Bakan Kurum, “Konut sektöründeki problemi çok iyi biliyorum. Buna ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı, biz, ilgili bakanlıklar ciddi manada çalışıyor. Sektör temsilcilerini dinledik. Sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapıyoruz. Faiz desteği mi olur, başka bir şey mi olur; bunu süreç içinde açıklıyor olacağız” diye konuştu.