Gazete Vatan Logo

2017 sinemada rekor yılı oldu

2017’de 68 milyon izleyici sinemaya gitti, tüm zamanların seyirci rekoru kırıldı. Şubat ayında vizyona giren Recep İvedik 5 ise, sinema tarihimizin en çok izlenen filmi oldu.

2017 sinemada rekor yılı oldu

Yıl sonuna doğru yaklaşırken dört bir yanda “Yılın en iyi filmleri” listesi paylaşılıyor, oyuncu performansları değerlendiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz kasım ayında açıkladığı veriler 2017’nin Türk sinemasında rekor yılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu yıl sinemaya 58 milyon 680 bin izleyici gitti. Geçen seneye göre rakam yüzde 20 arttı. Boxofficeturkiye’ye göre aradan geçen bir ay içinde rakam 68 milyona yükseldi.

Kapanışa yakışır iki film

Bu hafta vizyona giren Martıların Efendisi ve Acı Tatlı Ekşi’yle beraber yerli film sezonu da kapanmış olacak. Yönetmenliğini Kaybedenler Kulübü filmiyle adını duyuran Mehmet Ada Öztekin’in üstlendiği “Martıların Efendisi”, yokluk içerisinde hayatını sürdüren ve akli dengesi bozuk olan Mef (Mehmet Günsür) ile zorla evlendirilmesinin ardından denize atlayarak yaşamına son vermeye çalışan Birgül’ü (Bige Önal) mercek altına alıyor. Film “Bu kadro izletir” türden...
Bu yıl ekrandaki uyumlarını beyazperdeye taşıyan oyuncuları izledik. Kiralık Aşk dizisinin iki yıldızı Barış Arduç ve Elçin Sangu,“Mutluluk Zamanı”nda yer almıştı. “Acı Tatlı Ekşi” ise “Aşk Yeniden” dizisiyle seyircilere kendini sevdiren ikili, Buğra Gülsoy ve Özge Özpirinççi’yi bir araya getiriyor.
Oscar heyecanı bile yetti
Başrollerini İsmail Hacıoğlu, Ali Atay, Kim Seol ve Çetin Tekindor’un paylaştığı Ayla, Kore savaşını ve oradaki Türk birliğinin macerasını yürek ısıtan bir öyküde birleştirdi. Haftalar boyunca savaş sırasında yetim kalan bir Koreli kıza sahip çıkan Süleyman Astsubay’ın anılarını dinledik, ajitasyona ve zengin erkek-fakir kız bayalığına başvurmadan da film yapılabileceğini öğrendik.
Ayla, vizyona girdiği hafta gişede ilk 10 günde 1 milyon izleyici sayısını aştı ve iki hafta üst üste gişenin lideri oldu. “Oscar Ödülleri’nde aday olur mu olmaz mı” tartışması sürerken akademi jürisi kararını verdi, filmimiz, “En İyi Yabancı Film” kategorisinde ülkemizi temsil etme hakkını kaybetti.
Recep İvedik rekorlara doyamadı
2014 yapımı “Recep İvedik 4”ü 7 milyon 300 bin kişi izlemiş ve tüm zamanların en çok izlenen filmi rekoru kırılmıştı. Serinin beşinci filmiyle rekor daha da gelişti. Film 7 milyon 437 bin seyirciyle buluştu. İzleyicinin bu eğilimini yakalayan yönetmenler de kendi kadın ivediklerini yarattı. “Maide’nin Altın Günü” ve 19 Ocak’ta vizyona girecek olan “Deliha 2” başlıca örnekler.
Bol bol komedi izledik
Bu yıl en çok izlenen ilk 10 filmin 6’sı yerli filmlerden oluştu. Çalgı Çengi İkimiz, Olanlar Oldu, Kolonya Cumhuriyeti ve Yol Arkadaşım ilk 10’da yer alan komedilerdi. Senaryosunu Gülse Birsel’in yazdığı “Aile Arasında” ise yılın merakla beklenen komedi filmiydi. Demet Evgar, Engin Günaydın ve Erdal Özyağcılar’ın yer aldığı film, bazen alttan alta bazen de gayet açık bir şekilde topluma yöneltilen eleştilerin yer aldığı başarılı bir güldürüydü.

Haberin Devamı