Gazete Vatan Logo

2017 model şahin!

Fed yılın son toplantısında beklendiği gibi faizleri 25 baz puan artırdı. Fed 2017 yılı için beklentilerin aksine 2 yerine 3 faiz artışı öngördü ‘şahin’leşti...

2017 model şahin!

ABD Merkez Bankası (Fed) yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında sürpriz yapmadı ve faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 0.50-0.75 aralığına çekti. Böylece 2016’ya 4 kez faiz artırım beklentisiyle başlayan Fed, yılı tek artışla kapattı. Fed’in faiz artışına hazırlandığı hemen her toplantı öncesinde küresel ekonomide çalkantıların yaşanması nedeniyle yıl boyunca yapılan 7 FOMC toplantısı pas geçilmişti. Fed yaklaşık 10 yıl sonra düşük faiz dönemini sonlandıracak ilk adımı geçen yılın Aralık ayında atmıştı. Fed faiz artışı kararını Temmuz’dan bu yana ilk kez oybirliği ile aldı. Yatırımcılar Fed’in faiz artışı beklentisini çok önceden fiyatlara yansıtırken, FOMC’un karar metnindeki projeksiyonun ‘şahin’leştiği dikkati çekti. Faiz kararını veren FOMC’un 17 yetkilisinin tahminlerinden oluşan noktasal grafiğe göre 2017’de 3 faiz artırımı öngörüldü. Noktasal grafik beklentileri en son Eylül ayında güncellendiğinde 17 yetkilinin 9’u önümüzdeki yıl için 2 faiz artırımı öngörüyordu. Ancak 2015’te de 4 faiz artışıyla yıla başlayan Fed, küresel konjonktür gereği tek hamleyle yetindi. Uzmanlar “fed piyasalar için ‘deja vu’ (daha önceden görmek) mü yaşatacak” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Ekonomide iyileşme

Fed, enflasyon görünümünün iyileşmeye devam ettiğini ancak hala yüzde 2’lik hedefin üzerinde olduğunu bildirdi. İşgücü piyasasında bir miktar daha iyileşme gördüklerini kaydeden Fed, ekonomik aktivitenin yıl ortasından bu yana ılımlı hızda genişlediğinin altını çizdi.

Dolar 3.51 TL’yi geçti...

Fed’in önümüzdeki yıl 2’den fazla faiz artışı olacağına yönelik mesajlar vermesi doların küresel olarak tüm para birimlerine karşı değer kazanmasına neden oldu. Karar sonrasında uluslararası piyasalarda 3.4650 TL’den işlem gören dolar, 3.51’in üzerini gördü. Euro/dolar paritesi de 1.0638’den 1.0576’ya geriledi. Altının onsu ise 1.161 dolardan 1.152 dolara indi.