Gazete Vatan Logo

2017‘de ajandasında ‘Kibar’ yatırımlar var

Kibar Holding’in Başkanı Ali Kibar, “Ajandamızda yatırım planları var. Hyundai Assan’da üretim kapasitemiz limite geldi. Yeni model ciddi bir yatırım olur. Görüşmelere ortağımızla devam ediyoruz. Ambalajda yeni fabrikamızı açacağız, gıdada 22 milyon liralık yatırım yapacağız” dedi.

2017‘de ajandasında ‘Kibar’ yatırımlar var

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 2017 yılı için ajandalarında yeni yatırımlar olduğunu söyledi. Ali Kibar, siyasi ve ekonomik anlamda zor geçen 2016’da performanslarının iyi bir noktada bulunduğunu ifade ederek, otomotiv, metal, gıda, enerji, gayrimenkul, ambalaj ve alüminyum gibi farklı sektörlerde faaliyet gösterdiklerini, 2016 yılını bütçelerine paralel şekilde, hatta bir parça hedeflerinin de üzerinde kapattıklarını bildirdi.

Yeni model olabilir

2017’de de kendilerini rekabetçi ve zorlu bir sürecin beklediğini ancak 2016’daki gibi büyümeye devam edeceklerini belirten Kibar, “Ajandamızda bazı yatırım planları var. Şartlara bağlı olarak bu yatırımımızı hayata geçirebileceğiz. Kombine ciromuz geçen yıl 23 milyar lira iken, 2016 yılını 25 milyar lira seviyesinde kapattık. 2017’de 27 milyar lira civarı olabilir. Biz bütçelerimizi yaparken doları kurunu 3.25 olarak öngördük fakat 3.50 olarak revize ettik. Üçer aylık dönemlerle bütçelerimizi gözden geçiriyoruz. Küresel dalgalanmaların devam ettiği ve ülkemizi de etkilediği bir zeminde temkinli olmayı sürdürmekle birlikte yatırım planlarımızı her zamankinden daha dikkatli ve katma değeri yüksek alanlarda yapmaya gayret edeceğiz” diye konuştu. Kibar, Hyundai Assan’da üretimin mevcut kapasite limitine geldiğini ve saatte 40 otomobil üretildiğini belirterek, şöyle devam etti: “240 bin araç seviyesindeyiz. Yeni model yatırımı ciddi bir yatırım olur. Bununla ilgili görüşmelere ortağımızla devam ediyoruz. İç pazarda A segmentinden pazar lideri durumdayız. Yüzde 28 civarında bir pazar payına sahibiz. Toplam pazardaki payımız yüzde 5,5-6. Hyundai i10 ve i20 olmak üzere iki model üretiyoruz. Yeni i10 versiyonu banttan çıkmaya başladı. Hedefimiz ihracat, iç pazara daha sonra vereceğiz.”

Haberin Devamı

Kapasite 3 kat artacak

Ali Kibar, İspak Ambalaj bünyesinde 2016’da yeni ve “Endüstri 4.0” için örnek gösterilebilecek bir fabrika yatırımı yaptıklarını, kapasiteyi 3 katına çıkaracak fabrikayı bu yıl açacaklarını bildirdi. Yaklaşık 250 milyon liraya mal olacak bu yatırımla Avrupa’nın en büyük ambalaj firmalarından biri olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kibar, “Bu tesisle 150 milyon euro ciro ve grubumuzun ihracat hacmine 75 milyon euro katkı hedefliyoruz. Yeni fabrika ile özellikle gıda ve medikal ambalaj alanlarında portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kibar, Türkiye’nin en büyük ketçap ve sos ihracatçısı olan Assan Gıda’nın da 22 milyon liralık yeni yatırım yapacağını kaydetti.

Bir satın alma planlıyoruz

ALİ Kibar, yeni bir alanda yatırım planları olup olmadığına yönelik soruyu şöyle yanıtladı: “2017’de de çevre ve sağlık sektörleri gündemimizde olmaya devam edecek. Global bir oyuncu olmak adına yurt dışındaki pazarlarda daha da genişleyeceğiz. Bu amaçla ana sektörlerimizden birinde yabancı oyuncularla bir birliktelik veya bir satın alma ile strateji yol haritamızda bir adım daha atmayı planlıyoruz. Burada temkinli büyümenin altını çizmekte fayda olacaktır. Büyümeyi kaydederken mevcut karlı pazarlarda pazar payımızı da korumayı her zaman önceliklendireceğiz.”

Haberin Devamı

Çalışan sayısı 10 bine çıkacak

Türkiye ve Avrupa’da esnek ambalaj sektöründe satın alma ve birleşme imkanlarını yakından takip ettiklerini, alüminyum sektöründe satın alma planları olduğunu belirten Ali Kibar, grup şirketlerinin insan kaynağı bakımından da ciddi bir dönüşümden geçtiğini anlattı. Kibar, son 3 yılda yönetim kademelerinde ciddi bir yenilenme ve yapılanma gerçekleştiğini kaydetti. Bu değişimin iş sonuçlarına da pozitif yansıdığını, karlılığın yüzde 100, cironun yüzde 30-40 arttığını belirten Kibar, yapılacak yeni yatırımlarla çalışan sayısının 7 binden 10 bin civarına yükselmesini öngördüklerini söyledi.