Gazete Vatan Logo

2017 ALES başvuru işlemleri başladı! (ALES başvuruları nasıl yapılır?)

15 Mart itibariyle başlayan ALES başvuru işemleri, 23 Mart 2017 tarihinde sona erecek. ALES’e kimler girebilir? ALES başvuru işlemi nasıl gerçekleştirilir? Sınav ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

2017 ALES başvuru işlemleri başladı! (ALES başvuruları nasıl yapılır?)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi(ALES) genel olarak yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınavdır. ALESi ÖSYM tarafından yılda iki defa gerçekleştirilir ve ALES İlkbahar sınavı, ALES Sonbahar sınavı olarak adlandırılır.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES Başvuru İşlemi Nasıl Yapılır?

ALES için başvuru yapacak olan adaylar için iki farklı seçenek sunulmuştur. Bunlardan birincisi sınav başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru diğeri ise internet üzerinden online olarak yapılacak olan başvuru işlemdir.

Başvuru merkezi aracılığıyla başvuru yapacak adaylar, ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan listedeki başvuru merkezlerinden bir tanesine gidebilirler. Başvuru merkezine giderken yanınızda eksiksiz olarak doldurduğunuz aday başvuru formunu, T.C. kimlik kartınızın aslını ya da süresi dolmamış olan pasaportunuzu götürebilirsiniz. Belgelerin üzerlerinde güncel bir fotoğrafınız ve T.C. kimlik numaranızın yer alması gereklidir.

Engelli adaylar ise başvuru için engelli sağlık raporunu, engellerine ait öz geçmişi anlatan bir dilekçe ve sağlık durumu bilgi formunu yanlarında götürmelidirler. Sağlık durum formu başvuru merkezine teslim edilmeyecek olup başvuru tarihleri içinde ÖSYM’ye gönderilecektir.

İnternet üzerinden başvuru yapacak olan adaylar da ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine girerek başvuru yapabilirler. ais.osym.gov.tr sitesinde T.C. kimlik numaranız ve aday işlemleri şifreniz ile talimatlar doğrultusunda işleminizi tamamlayabilirsiniz.

ALES Sınav Ücreti

ALES için ödenmesi gereken ücret ÖSYM tarafından 90 TL olarak belirlendi. Adaylar başvuru merkezleri aracılığı ile ya da internet üzerinden online olarak, ALES başvurularını yaptıktan sonra T.C. Ziraat Bankası, Akbank, Halkbank, Finansbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası aracılığıyla ücretlerini yatırabilirler. Bunun dışında ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanından da kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapılabilmektedir.

Sınav ücreti için son ödeme günü, sınav başvuru tarihinin bitiminden sonraki ilk gündür. Bu günde bankalardan ücret yatıracaklar mesai saati bitimine kadar, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ bölümünü kullanarak ödeme yapacaklar da aynı gün saat 23.59’a kadar ücretlerini yatırabilirler.

Adaylar banka şubeleri aracılığıyla ücretlerini ödemek istediklerinde ALES için başvuru yapacaklarını, adını, soyadını ve T.C. kimlik numarasını söylemeleri yeterli olacaktır. ALES için ücret ödendikten sonra size verilen banka dekontunuz dikkatlice incelemeniz gereklidir. Herhangi bir yanlışlık varsa da görevli kişiye bunu belirtmelisiniz.

Yurtdışından ALES için başvuru yapacak olan adaylar sadece ÖSYM’nin internet sayfasındaki ‘’Ödemeler’’ kısmını kullanarak ödeme yapabilirler.

ALES Ne Zaman Yapılacak?

ALES ilkbahar dönemi sınavı 7 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak. Sınav saat 10.00’da başlayacak. Diğer sınavlarda olduğu gibi ALES içinde 09.45 kuralı geçerli olacak. Yani 09.45’ten sonra sınav binasına girmek isteyen adaylara izin verilmeyecektir.

ALES puanı adaylar tarafından 3 yıl süre ile kullanılabilecek. ALES sınavına girenler bir sonraki ALES için de başvuru yapabilir. Bunun için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

ALES Soruları

ALES sınavında sayısal ve sözel bölümler vardır ve bu bölümlerde de ikişer ayrı test bulunmaktadır. Sayısal testleri genel olarak adayların mantıksal olarak akıl yürütebilme ve sayısal becerilerini ölçmeye yönelikken, sözle testler ise adayların sözel olarak akıl yürütebilme seviyelerini ölçmektedir. ALES içinde yer alan testler herhangi bir yükseköğretim programı için hazırlanmamış olup, tüm alanlardaki mezun adayların cevaplayabilecekleri bir niteliğe sahiptir.

ALES Sınav Sonuçlarının Açıklanması

ALES sınav sonuçları açıklandıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve aday işlemleri sistemi şifresi ile sonuçlara ulaşılabilecek. Türkçe ve İngilizce olacak sınav sonuç bilgileri adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Haberin Devamı