Gazete Vatan Logo

2016’nın her ayında sıcaklık rekoru kırıldı

Havalar ısınıyor hem de hızla.. NASA 1880’den beri en sıcak yazın bu yıl yaşanacağı konusunda dünyayı uyarıyor

2016’nın her ayında sıcaklık rekoru kırıldı

Ekim 2015 ile Haziran 2016 arasındaki sıcaklık ve erime grafiklerinin pik yaptığı görülüyor, dünya hızla ısınıyor, buzullar hızla eriyor. 2016'nın her ayında bir sıcaklık rekor var. Ekim 2015'ten beri birbirini peşpeşe izleyen sıcaklık rekorları kırılıyor. Yeryüzünde gelmiş geçmiş en sıcak Şubat ayı yaşandı. İklim bilimci Peter Ramsdrof, "Bu sene el Nino sonrası dönemi yaşıyoruz ama sıcaklıklar hızlı artıyor. Bunun ardından la Nina gelecek, aslında 2017'nin soğuk bir sene olması gerekiyor. Ama la Nina beklediğimiz kadar soğuk olmayacak. Bundan önceki la Nina senelerinden çok daha sıcak olacak" diyor. 1998'de yaşanan bir önceki el Nino'ya göre bu seneki el Nino'nun çok daha sıcak olduğu görülüyor.

Alaska 5.5 derece ısındı

Yeryüzünün en soğuk ortalamasına sahip bölgelerinden biri olan Alaska, bu yıl 5.5 derece daha sıcak bir ilkbahar yaşadı. Alaska'da bu ilkbahar sıcaklık ortalaması 0 dereceydi. Oysa 1925-2000 yılları arasında Alaska'da ilkbahar ortalama sıcaklığı -3.3 derece olarak kaydedilmişti.

Haberin Devamı

51 derecelik dünya rekoru

Hindistan Rajastan eyaleti Phalodi kentinde termometreler geçtiğimiz salı günü 51 dereceyi gösterdi ve bu kayıt dünyada tüm zamanların en sıcak 3'üncü günü olarak rekorlara girdi.

Okyanus yükseliyor

İklim değişikliği ilk defa bir memeli cinsini de bu sene yok etti. Avusturalya'da Queensland sahilleri açıklarında bulunan ve küresel ısınma nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Büyük Set Resifi'nde suların yükselmesiyle endemik bir tür olan mozaik kuyruklu fare türü yok oldu.

Grönland bile çok sıcak

Geçtiğimiz Mayıs Grönland büyük bir sıcaklık rekoru kırdı ve başkenti Godthab 24 dereceyi gördü. Tamamına yakını buzlarla kaplı olan Grönland, New York'tan daha sıcak ölçüldü. Grönland'taki buzlar tamamen erirse deniz 6 metre yükselecek demek.

Yüzde 90'ı yok oldu

UNESCO, küresel ısınma nedeniyle Avusturalya’daki dünyada uzayda görülen tek canlı organizma olan Büyük Bariyer Resifi’nin yüzde 35'inin yok olduğu, resifin yüzde 90'ında da mercanların artan sıcaklara dayanamadığı ve kendilerini yenilemediği için beyazladığı açıklandı. Mercanların bir aydan uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalması, canlılığın kaybolmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de verilere göre 1.86 santigrat derecelik bir ısınma var.

Yüzbinlerce yıl önce bu kadar artmıştı

Hawaii’deki Mauna Loa gözlem evinde yapılan ölçümlere göre, nisan ayında atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu 400 ppm’i (parts per million 1 milyon parçacıkta 400 CO2) aştı. İklim bilimciler, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin en son yüzbinlerce yıl önce bu kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyor.