Gazete Vatan Logo

2016 LYS puan hesaplama nasıl yapılır?

YGS sınavının açıklanmasının ardından gözler ikinci aşama olan LYS'ye çevrildi. YGS'de barajı geçen adaylar LYS puan hesaplama nasıl yapılır. LYS puan hesaplama ile ilgili detaylar haberimizde...

2016 LYS puan hesaplama nasıl yapılır?

LYS nedir?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan`da üniversiteye girmek isteyen sadece YGS`yi geçmiş olan adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanmakta ve sınav yapıldıktan birkaç saat sonra basın ve internet yoluyla cevap anahtarı ile birlikte duyurulmaktadır.

LYS nasıl bir sınavdır?

LYS, 5 oturumdan oluşur. Bu oturumlar uygulanma sırasına göre; LYS-4, LYS-1, LYS-5, LYS-2 ve LYS-3 şeklinde sıralanır. Her sınav farklı bir alan ve yeteneği sınar. Bu sınavlar aynı anda yapılmaz fakat aynı gün içerisinde yapılabilir. YGS`yi geçen her kişi istediği her sınava girebilir. 2010 yılında değişen yeni sınav sistemine göre Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki tüm üniversiteler adayları seçerken alanlarına yönelik olarak adayları seçerler ve bu yönde belirli puan türleri oluşturlar. Adaylar kendi alanları dahilinde veya kendi alanları dışında bir üniversite tercih edebilirler.

Haberin Devamı

LYS puanı nedir?

Bir öğrencinin Lisans Yerleştirme Sınavında yapmış olduğu netler kullanılarak değişik türlerde hesaplanan puandır.

LYS puanı nasıl hesaplanır?

LYS Puanı özel formüller ve 2013 yılında uygulanan LYS`deki istatistiksel veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.

Önceki yılda yapılan LYS`de lise türlerine göre ortalama puanları öğrenebilir miyim?

Aşağıdaki tabloda farklı lise türlerinden önceki yılda yapılan LYS`ye giren aday sayıları ile bu liselerden mezun olan adayların MF, TM ve TS bölümlerindeki ortalama puanlarını inceleyebilirsiniz.

LYS PUAN HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ