Gazete Vatan Logo

2016 LYS başvuruları nasıl ve nereden yapılıyor?

LYS başvuruları Nisan ayı içerisinde yapılıyor. LYS başvurularını kaçıran adaylar sınava girme hakkı kazanamaz. Bu yüzden ilk aşama olan YGS sınavı üzerinden tercih yapmak durumunda kalırlar. LYS başvuruları hangi tarihler arasında ve nereden yapılıyor bu yazımızdan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

2016 LYS başvuruları nasıl ve nereden yapılıyor?

Üniversite de okumak isteyen her öğrenci ilk önce lise eğitimini tamamlaması gereklidir. Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler üniversiteler giriş sınavına girerek üniversite de okumaya hak kazanırlar. ÖSYM kurumu üniversitelere giriş sınavını iki bölüm olarak yapmaktadır. İlk bölüm ve üniversitede okumak isteyen her öğrencinin kesinlikle girmesi gereken bölüm YGS yani yüksek öğrenim geçiş sınavıdır. YGS sınavına girip ve 180 puan barajını aşan her öğrenci üniversitelere giriş sınavının ikinci bölümü olan LYS sınavına girmeye hak kazanır. LYS sınavına girecek olan öğrenciler için LYS başvuruları başlamıştır. LYS başvuruları 1 nisan saat 10:00 tarihinde başlamış olup 14 nisan saat 23:59a tarihine kadar devam edecektir.

LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Öğrenciler bu tarihleri arasında kesinlikle LYS başvurularını gerçekleştirmesi gereklidir. LYS de 5 oturum olacaktır. Lise eğitiminizde görmüş olduğunuz eğitime ve okumak istediğiniz üniversitenin bölümüne göre sınav bölümlerine girersiniz. LYS 1 sınavı matematik bölümü, LYS2 sınavı fen bilimleri bölümü, LYS 3 sınavı edebiyat ve coğrafya bölümü, LYS4 sınavı sosyal bilimler sınavı ve LYS5 sınavı dil bölümü sınavıdır. Öğrenciler bu sınavlardan istediklerine girebilirler. Her bir oturumun başvuru ücreti 35 TL olarak belirlenmiştir. Girmek istediğiniz bölümün başvurusunu yaparak ve başvuru ücretini yaparak sınavlara girebilirsiniz. LYS başvurularını iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM kurumlarından LYS başvurularını gerçekleştirebileceğiniz gibi kendi başınıza da LYS başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM aday işletim sisteminde üyeliği olan adaylar internet üzerinden kendi başvurularını yapabilirler. Başvuru yapmadan önce ilk olarak başvuru kılavuzunu dikkatlice okumaları gereklidir. İnternet üzerinden başvuru yapmak isteyenler ilk önce internet üzerinden ÖSYM kurumunun resmi internet sitesine giriş yapmaları gereklidir. Giriş yaptıktan sonra ana sayfanın sol tarafında başvurular bölümüne girmeleri gereklidir.

Haberin Devamı

Başvurular bölümünden 2016 LYS başvurusu bölümünden başvuru bilgileri için tıklayınız seçeneğini seçmelisiniz. Açılan seçeneklerden başvuru kılavuzunu seçtikten sonra ilk önce başvuru kılavuzunu dikkatlice okumanız gereklidir. Daha sonra başvuru formunu seçmeniz gereklidir. Aday başvuru formunda hangi bilgileri doldurmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bir önceki sayfaya geri gelerek başvuru yapmak için tıklayınız seçeneğini seçtiğinizde ise sisteme giriş yapmanız gerekecektir. Aday işletim sistemleri giriş sayfasına T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girmeniz gereklidir. Eğer aday işletim sisteminde bir üyeliğiniz bulunuyor ise bunu üyelik aldığınız sırada size bir şifre vermiş olmaları lazımdır. Bu şifre ile sisteme giriş yapıp başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Aday işletim sisteminde üyelikleri olmayan öğrenciler ise başvurularını başvuru merkezlerinden gerçekleştirebilir. Başvuru merkezlerini internet üzerinden öğrenebilirsiniz. LYS başvurularını başvuru merkezlerinden gerçekleştirmek isteyen öğrenciler 3 TL başvuru ücreti ödemesi gereklidir. LYS başvurunuzu tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken artık başvuru ücretini yatırmaktır. LYS başvuru ücretleri 15 nisan saat 23:59a kadar yatırmanız gereklidir.

Haberin Devamı