Gazete Vatan Logo

2016 Ehliyet sınavı ne zaman? Açıklandı...

2016 Ehliyet sınavı kaç kez ve hangi tarihlerde gerçekleştirilecek? Sürücü adayları tarafından büyük bir merakla beklenen ehliyet sınav tarihleri haberimizde yer alıyor. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları ve 2016 ehliyet sınavına dair ayrıntılar...

2016 Ehliyet sınavı ne zaman? Açıklandı...

Ehliyet sınav tarihleri açıklandı mı? Binlerce sürücü adayının büyük bir merakla beklediği ehliyet sınav tarihlerini sizler için derledik. İşte tüm detaylarıyla ehliyet sınav tarihleri...

Sürücü belgesi

2016'dan önce kullanılan Türkiye Cumhuriyeti sürücü belgesi.Geçerliliği 2020 ye kadar devam etmektedir.

Sürücü belgesi veya ehliyet yetkili kurumlar tarafından verilen; karayolunda seyreden motorlu veya motorsuz araçların bireyler tarafından idare edilebilmesine olanak tanıyan, kimlik işlevi görebilen resmi belgedir.

Sürücü Belgesi Sınıfları

Sürücü belgesi kullanılacak araç tipine göre farklılıklar göstermektedirler. En yaygın olarak kullanılan sürücü belgesi sınıfı, otomobil sürücü belgesi olan B'dir.2016 yılı itibariyle ehliyetler ve ehliyet sınıfları yenilenmiştir.

Kökeni

Arapça'da bir işi yapmak için elzem olan yetkinlik ve bilgiyi barındırma manasına gelen "ehil" kelimesinden gelir. Bir işin gerçekleştirilebilmesi için gerekli özelliklerin, işi yapacak kişide bulunup/bulunmama durumudur.

Tarihçe

Haberin Devamı

Dünyadaki ilk sürücü belgesinin sahibi günümüz otomobillerinin muciti olarak görülen, Karl Benz'dir. İcat etmiş olduğu Motorwagen'in çıkarttığı gürültü ve rahatsızlık yüzünden Mannheim vatandaşları Benz'den şikayetçi olmuş bunun üzerine Benz, yetkili kurumlardan kamu alanlarında arabasını kullanabilmesine olanak tanıyan bir izin belgesi almıştır.

Taşıt kullanılabilmesi için sürücü belgesini zorunlu kılan ilk ülke Prusya'dır - 29 Eylül 1903.

SINAV SAYISI 6'YA DÜŞTÜ
MEB tarafından duyurulan 2016 yılı ehliyet sınav takvimi neticesinde 2016 yılının 2. sınavı, 14 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmişti. 2016 yılının 3. sınavı 16 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşecek. Geçen yıl olduğu gibi 2016 yılında, 6 sınav gerçekleştirilecek. 2014 senesinde 9 sınav yapılırken, geçen yıl MEB sınav sayısını 6’ya indirdi. Yeni ehliyet sistemi artık yürürlükte. MEB her senenin başında sınavların yapılacağı tarihleri açıklıyor. Bu yıl yapılacak sınavlar 2016’ya girilmesinin ardından ehliyet talep edenler ile paylaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak ve 60 dakika sürecek sınavlarda adaylar; İlk Yardım’dan 13 Trafik ve Çevre’den 27 Araç Tekniği’nden 10 soruya doğru yanıt vermeye çalışacak. Toplamda sınavda adaylara 50 soru sunulacak.
EHLİYET DOSYASI HAZIRLAMA
1- 8 Adet fotoğraf ( BİOMETRİK FOTOĞRAF 2,5 CM X 3,25 CM)
2- Nüfüs Cüzdanı Fotokopisi
3- Diploma yada Öğrenci Belgesi (Tastikname / Geçici Mezuniyet belgesi gibi belgelerle de başvurabilirsiniz)
4- Sürücü Olur Sağlık Raporu
5- Varsa daha önce alınmış ehliyetin aslı ve fotokopisi
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSUNA KAYIT YAPTIRMA KOŞULLARI
Sürücü belgesi almayı isteyen ve gerekli belgeleri hazırlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıtlarını yaptıracaklardır. Kayıt şartları şu şekildedir;
a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
d. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
e. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.
f. “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
g. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
h. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
ı. Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Yabancı uyruklu adaylardan;
a. Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
b. Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,
c. Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,
e. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.

Haberin Devamı