Gazete Vatan Logo

2016’da glokal mutfak öne çıkıyor

Yeni bir yıl yaklaşırken herkes yeniliklerin peşine düştü. Ünlü şef Rudolf Van Nunnen 2016 gastronomi trendlerini anlattı.

2016’da glokal mutfak öne çıkıyor

Yılın son günlerinde herkesi yeni yıl heyecanı sardı. Herkesin dilinde 2016’da neler olacağı var. Modadan okuyacağımız kitaplara kadar sektörün uzmanları gelecek yıla dair tahminlerini açıklamaya başladı. Peki yeni yılda gastronomi dünyasında neler olacak? 10 Karaköy, A MorgansOriginal’in içerisinde yer alan Rudolf’un Grand OfficierMaitre unvanına sahip ünlü şefi ve işletmecisi Rudolf Van Nunnen, 2016 gastronomi trendlerini anlattı.

Global düşün, lokal davran

2016 glokal mutfağın öne çıktığı bir yıl olacak. Yani global düşün, lokal davran. Glokal mutfağı yerel gıda ürünlerinin kullanılması akımı olarak da adlandırabiliriz. Örneğin Türkiye’de birçok yerel ürün var. Kastamonu Taşköprü sarımsağı, Antalya Finike portakalı, Kars kaşarı, Antep fıstığı, Ezine peyniri gibi… Yerel ürünlerle geleneksel reçetelere dönüş yaşanacak.

Çiğ tatlara yönelme

Çiğ beslenme akımı RawFood, 2016’da da yükselişte. Dünyanın birçok ülkesinde çiğ beslenme yaygın. Burada bahsettiğimiz sadece çiğ değil, aynı zamanda taze ve canlı beslenmek. Çiğ malzemeleri, farklı tekniklerle odun ateşinde fümeleyerek ya da kurutarak pişiriyoruz. Tıpkı güneş gibi… Isıtma derecesi 40-45 derecenin üzerine çıkmıyor. Çünkü daha yüksek ısıda pişirilen gıdalarda vitaminlerin ve minerallerin yüzde 70’i kayboluyor, antioksidanlar ise büyük zarar görüyor.

Haberin Devamı

Bitter çikolatalı tatlılar

Çikolata tercihi herkesin damak zevkine göre değişse de 2016’da tatlılarda bitter hakimiyeti olacak. Şeker oranının daha az olması ve sağlığa sayısız faydasının olması da bunun en önemli nedenlerinden…

Yılın baharatı safran

Dünyanın en pahalı baharatı olan, yarım kilosu ortalama 80 bin çiçekten üretilen safranı, bu sene bol bol göreceğiz. Yemeklere parlak sarı bir renk veren safran; sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı renk nedeniyle Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran ve Fas mutfaklarında da yaygın olarak kullanılıyor.

Bu yılın kahramanı sebzeler

Hayvansal proteinin aşırı tüketiminden uzak durmayı öğreneceğimiz bir yıl geliyor. Tabaklardaki etler küçülecek ve sebze porsiyonları artacak. Tam buğday ekmekleri, esmer pirinç, düşük kalorili atıştırmalıklar, bezelye ve çiçek aromalı içecekleri de bol bol tüketeceğiz.

Haberin Devamı

Kök sebzelerle beslenme

2016’da pancar, zencefil, kereviz, turp, şalgam, zerdeçal, havuç, sarımsak, soğan, patates, tatlı patates gibi kök sebzeleri daha fazla tüketeceğiz. Çünkü kök sebzeler yer altında yetiştikleri için zengin topraktan bol miktarda vitamin ve mineral, bu sebzelerin yaprakları da güneş ışığından besin maddeleri depoluyor.

Aromalı tuzlar

Doğal ve işlem görmemiş tuzlar, hem lezzet hem de sağlık için gerekli. Güzel yemek yapmak için bazen küçük ayrıntılarla şahane lezzetler yakalayabilirsiniz. Aromalı tuzlar, özellikle de füme olanlar, et-balık gibi ürünlerin lezzetlerini ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor.

Doymak için değil, zevk için

Geçmişte insanlar daha çok karınlarını doyurmak amacıyla yemek yerken, bugün zevk almak için yeme anlayışı yaygınlaşıyor. Özellikle akşam yemekleri söz konusu olduğunda özenle olarak hazırlanmış, lezzetleri denemek istiyor. Yemekler pişirilirken kullanılan malzemelerin özenle seçilmiş olması da, büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Butik ürünler yükselişte

2016’da butik ve olabildiğince yerel ne varsa yeme-içme gündeminin ilk maddelerinde yer alacak. Mesela yerel bitki ve meyvelerden butik olarak üretilen her türlü alkollü ya da alkolsüz içecekler, yerel dondurmalar, yerel butik kasaplar ve yerel ekmekler tam olarak yükselişe geçecek.