Gazete Vatan Logo

2016’da bunlar trend olacak

Yeni yıl yaklaşırken edebiyattan sinemaya; gastronomiden seyahate konunun uzmanları ‘2016’da nelerin ön plana çıkacağını’ anlattı...

2016’da bunlar trend olacak

Sanat: ‘Çevreye duyarlı sanat’ ön planda olacak

BANU ÇARMIKLI / SANAT YAZARI

Özelikle son 50 yıldır kadın sanatçıların sanat dünyasondaki konumları beni oldukça umutlandırıyor. Cindy Sherman, Elizabeth Peyton, Cecily Brown gibi pek çok önemli kadın sanatçıya yer veren ‘Unrealism’ sergisi de 2016’nın kadın sanatçıların yılı olacağını söylüyordu adeta. 2016’da Afrika Çağdaş sanatına bir yönelim olacağını da ön görmek mümkün. Ayrıca bu sene ön plana çıkacak olan bir diğer sanat disiplini ise çevreye duyarlı sanat (Environmental Art) olacak. 2000’li yıllar ile sanat literatüründe yerlerini sağlamlaştırmış olan parlak sanatçıların önemli müzelerde retrospektif sergileri art arda açılmaya devam edecek. Son olarak tüm sanat pratiklerini yıkan ve içinde bulunduğumuz iletişim çağına damgasını vuran dijital üretimler, teknolojik gelişmelere paralel olarak sanatı kavramsal boyutta bambaşka yerlere taşımaya devam edecek.

Gastronomi: Fine dining out casual restoranlar in

EROL KAYNAR / İŞLETMECİ

İnsanların rahat edip iyi hissettiği ve onları kasmayan mekanlar 2016'da ön plana çıkacak. İşten çıkıp gidilecek casual mekanlar oluşacak. Fine dining dediğimiz restoranların trendi düştü. Mutfak olarak da Türk mutfağının yeni yorumlanmış daha sağlıklı yağ oranları günümüze uyarlanmış şekli ön plana çıkacaktır. Sağlığa paralele yemekler öne çıkacaktır. Fransız mutfağı bunu başardı, hafifledi ve sağlıklı oldular. Biz de 2016'da bunu yapacağız.

Haberin Devamı

Fitness: Vücut ağırlığımızı kullanıp fit kalacağız

BÜNYAMİN AYSOY / MASTER TRAINER

Life Fitness Akademi Uzmanlarından Master Trainer Bünyamin Aysoy; teknoloji ve TRX antrenmanlarının 2016’ya damga vuracağını söylüyor. Aysoy; 2016’da listeye geçmiş yıllarda hiç yer almamış bir unsurun, üstelik ilk sıradan girdiğini belirtiyor: 'Giyilebilir teknoloji'. Adımsayarlar, kalori ölçerler, vücut ısısını ölçen kıyafetler vb. giyilebilir teknolojinin unsurları sayılıyor. İkinci gelişme ise; küçük gruplarla yapılan antrenmanların 2014’te 9'uncu 2015’te ise 10'uncu sırada yer alırken bu yıl ilk 10 listesinde yer almayışı. Bu bize bireysel çalışmaların ağırlığının artacağını gösteriyor. Yine son üç yılın verileri incelendiğinde; vücut ağırlığıyla yapılan antrenmanlar, egzersiz türü olarak rakipsiz biçimde yerini koruyor. Düşük maliyetli, hemen her ortamda yapılabilen, kolay taşınan, tüm vücudu çalıştıracak egzersizler yapmanıza olanak veren bu antrenmanlar, bağımsız da yapılabildiği için günümüz insanının beklentilerini fazlasıyla karşılar durumda.

Haberin Devamı

Sinema: Komedi filmleri hepimizi güldürecek

EYLEM KAFTAN / SİNEMA?YAZARI

2016 yılının Şubat ayı; Türk sinemasının uzun zamandır beklenen filmlerinin vizyona girdiği ay olacak. 2016 sinema sezonu, her hafta iki-üç komedi filminin vizyona girmesiyle gündemde kalacak. Komedi anlamında kıyasıya bir yarış yaşanacak gibi görürüyor. Sezonun açılışını 'Kocan Kadar Konuş 2: Diriliş' yapacak. Kıvanç Baruönü'nün yönetmenliğini yaptığı filmin vizyon tarihi 1 Ocak 2016. Şahan Gökbakar'ın yeni filmi vizyon için gün sayan iddialı komedilerden. Gökbakar Osman Pazarlama adlı yeni filminde 'Osman Şaşmaz'ı canlandırıyor. Gökbakar'a bu filmde Demet Akalın-Okan Kurt çifti de eşlik edecek. Şafak Sezer beş sene aradan sonra 'Kolpaçino 3. Devre'yle izleyicilerle buluşacak. Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazdığı, 'Güldür Güldür' ekibinin yer aldığı Dedemin Fişi; Malatyalı Çirci Ailesi'nin kahkaha dolu miras serüvenini anlatacak. 'Kahpe Bizans' filminin 15 yıl aradan sonra gelen ikinci filmi 'Bizans Oyunları'nda Gani Müjde kahkaha sınırlarını yine zorlayacak.

Haberin Devamı

Güzellik: Daha fazla lazer yaptırılacak

OP. DR. NURİ BATTAL / ESTETİK?CERRAH

Yeni yılda estetik alanında yeni yöntemler ve teknoloji olduğunu söyleyemem. Çünkü şu an kullandığımız uygulamalar ve teknoloji bizi zaten beş yıl boyunca ileri dereceye taşıyan son gelişmiş yöntemler. Yeni yılın ilk günlerinden itibaren cilt lekelerini lazerle yok etmek için en uygun zaman olduğundan lazerle cilt yenilemesi daha sık yapacağız. Ayrıca her dönem olduğu gibi burun estetiği, meme büyültme ve küçültme, lazerle göz altı morluklarını giderme, cilt tonlamasını eşitlemek için yaptığımız porselen cilt ugulaması sıkça yapacağımız başka uygulamalar.

Haberin Devamı

Edebiyat: Orhan Pamuk yazdığı kısa romanını bu sene yayımlayabilir

SEMİH GÜMÜŞ / ELEŞTİRMEN VE YAZAR

Son yıllarda olduğu gibi 2016 da asıl olarak romanın yılı olacak. Son birkaç yılda yazılan ve yayımlanan romanlar arasında özellikle yeni yazarların yazdıklarının değişip değişmeyeceğini bilmiyorum ama değişmesi gerektiğini biliyorum. Yeni romanları beklenen yazarlar var mı? Pek az. Orhan Pamuk’un şimdilerde yazma- yı sürdürdüğü kısa romanı bu yıl yayımlanabilir. Onun getireceği bir ilgi, canlılık olacaktır. Yazacakları beklenen yazarlardan kimileri geçen yıl romanarını yayımladı, onlar bu yıl bekleyebilir. Ben daha çok Batı’dan gelecek yazarlara, özellikle yeni Amerikalı yazarlara bakıyorum. Sonra Kuzey Avrupalılara. Yeni İngiliz ve Alman yazarları da ve yeni yayımlayacakları kitapları da merak ediyorum bu sene için...

Seyahat: 2016 uzak cennetleri keşfetme yılı olacak

SAFFET EMRE TONGUÇ / SEYAHAT YAZARI

2016’nın tatil destinasyonları yine Avrupa kültür başkentlerini, egzotik adaları ve gemi seyahatlerini işaret edecek. Ancak vahşi coğrafyalara, bakir topraklara ve kuzeyin soğuk cennetlerine ilginin gün geçtikçe artmasıyla 2016, çok farklı rotalara da kapılarını aralayacak, adeta bir keşif yılı olacak. Transilvanya’da Drakula’nın Şatosu gezilecek, Galapagos Adaları ise zirveyi zorlayacak.

Eğlence: İstanbul gece hayatı bu yıl da kopacak!

EMRE ERGANİ / İŞLETMECİ

Öncelikle dünyaya göre yeme-içme sektöründe genç bir ülkeyiz. Ancak son yıllardaki yükseliş trendi devam edecek. İstanbul'un gece hayatı dünya ajandasına girdi bile. Kentte en az 6-7 bölge sayılabilir. Önümüzdeki sene 'lokal eğlence' kavramı daha da ön plana çıkacak; insanlar artık yaşadığı yerlerdeki mekanlara, eğlence yerlerine gidiyorlar ve kendilerine yakın buldukları insanlarla bir araya geliyorlar. Bunların yanında kişiselleşme de trendlerden biri haline geldi. Hem alıcı hem satıcı aynı ortamda, aynı yerlerde buluşuyor.