Gazete Vatan Logo

2015’in 10 süper buluşu

2015’in 10 süper buluşu

Laboratuvarda kas!

- ABD’de Duke Üniversitesi’nden Doç. Dr. N. Bursac ve Dr. L. Madden, kasılabilen insan kasını laboratuvar ortamında ilk kez ürettiler. Kas, elektrik ve biyokimyasal sinyaller ile ilaçlara normal kaslar gibi tepki verdi.

3.3 milyon yıllık alet

- ABD’de Stony Brook Üniversitesinden Doç. Dr. S. Harmand ve ekibi, Kenya’da Turkana Gölü civarındaki Lomekwi’de Taş Devri’nden kalma aletler buldu. Aynı bölgeden çıkartılan 149 buluntunun, bilinen 2.7 milyon yıldan 600 bin yıl daha eski olduğu belirlendi.

603 kilometre hız

- Maglev olarak bilinen tekerleksiz trenler, elektromıknatıslar sayesinde havada durması ve mıknatısların birbirini itip çekmesiyle hareket etmesine dayanıyor. Japonların geliştirdiği Maglev treni, 21 Nisan 2015’te 603 kilometre hıza ulaştı.

Tek molekülden diyot

- ABD’de Columbia Üniversitesin’de geliştirilen teknikle tek bir organik molekül kullanılarak diyot yapıldı. Nanometre boyutundaki diyotun, standart diyotlara oranla 50 kat daha iyi performans gösterdiği açıklandı.

Haberin Devamı

Engel atlayan robot

- ABD Massachusetts Institute of Technology Makine Mühendisliği bölümünde S. Kim, dört ayak üzerinde koşarken, önündeki engelleri algılayıp üzerinden atlayabilen robot geliştirdi. Robot hızını ayarlayıp sıçrayarak engeli aşıyor.

Felçli hastaya HİSLİ el

- ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın projesiyle geliştirilen robotik el, felçli hastaya dokunma hissi kazandırdı. Johns Hopkins Üniversitesi’nde geliştirilen elde, felçli hastanın normal parmakla dokunmuş gibi bir his duymasını sağlıyor.

En hassas GPS

- UnIversIty of Texas at Austin’de, T. Humphreys iki lisansüstü öğrencisiyle mobil cihazlar için santimetre hassasiyetinde küresel konumlama sistemi (GPS) geliştirdi. Sistemler, çok büyük antenler gerektirdiği için mobil cihazlar için uygun bulunmuyor.

En küçük ışık kaynağı

- ABD Columbia Üniversitesinden Prof. Dr. J. Hone ve araştırmacı Dr. Y. D. Kim, küçük bir grafen tabakasını iki metal elektrotun arasına yerleştirip bir silikon yonganın üzerine astı. Elektrotlara voltaj uygulanınca grafen bir elektrik ampulü gibi silikon yongayı aydınlattı.

Haberin Devamı

Karbondan elmas

- ABD North Carolina State Üniversitesi’nde, Prof. Dr. J. Narayan ve ekibi, lazer ışınlarını kullanarak Q-karbon adı verilen karbon elementinin üçüncü fazını yani elması üretmeyi başardı.

Yapraktan enerji

- Harvard Üniversitesi Tıp ve Kimya Bölümü’nün ortak çalışması sonucu güneş enerjisi kullanılarak, sıvı bir yakıt olan izopropanol üretildi. İzopropanol otomobillerde benzin veya mazot yerine yakıt olarak kullanılabiliyor.