Gazete Vatan Logo

2014 Öğretmen Atama Kontenjanlarını Açıkladı!

MEB Eylül ayı öğretmen atamasına ilişkin kadro kontenjanı ve atamalarla ilgili açıklamaları resmi site üzerinden yayınladı. Torba Yasa'nın meclisten geçmesinin ardından öğretmen adayları gözünü MEB çevirdi. 40 bin öğretmen ataması yapıldı. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız...

Öğretmen atamaları için beklenen haber geldi, MEB resmi sitesi olan meb.gov.tr adresi üzerinden öğretmen atama kontenjanlarını açıkladı. Atama bekleyen binlerce öğretmenin gözü bu gece Milli eğitim Bakanlığı'ndaydı, 40 bin öğretmen atamasına ilişkin kadro kontenjanları meb.gov.tr sitesinden ilan edildi. Öğretmen atamaları kontenjanları için MEB'in resmi internet sitesi meb.gov.tr adresine bakmanız gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 40 bin öğretmen atamasına ilişkin 109 alanda belirlenen kadro kontenjanlarını www.meb.gov.tr internet sitesinden ilan etti. Öğretmenlik başvuruları,yarından itibaren 18 Eylül'e kadar alınacak.

MEB tarafından yapılan açıklamaya göre, ataması yapılacak öğretmen kontenjanları belirlendi. Buna göre, en fazla öğretmen alımı yapılacak branş, 6 bin 152 kontenjanla sınıf öğretmenliği olacak.

Çince, denizcilik/gemi elektroniği, denizcilik/su ürünleri, gemi yapımı/gemi ressamlığı, İspanyolca, makine teknolojileri/makine model, metalurji teknolojisi, raylı sistemler teknolojileri/raylı sistem elektrik-elektronik, raylı sistem teknolojileri/raylı sistem işletme raylı sistem teknolojileri/raylı sistem makine, raylı sistem teknolojileri/raylı sistem mekatronik, sağlık/çevre sağlığı, sağlık/diş protez, tekstil teknolojisi/trikotaj öğretmenliği alanlarına ise birer kontenjan verildi.

MEB tarafından, yaşayan diller ve lehçeler alanına 18 öğretmen kontenjanı ayrıldı.

35 BİN ÖĞRETMEN KADROSU ÇIKTI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 'Öğretmen Atama Kontenjanları'nı açıklayabilmek için Torba kanunun Meclis'ten geçmesini beklemişti. Torba yasa mecliste onaylanınca öğretmen kontenjanları için hemen düğmeye basıldı.

MEB bu yıl 35 bin öğretmen ataması kadrosu aldı, bu gece ise 40 bin kontenjan açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na öğretmen ataması yapması için 35 bin kadro verildi. MEB kazandığı 35 bin öğretmen atamaya elinde yer alan 5 bin atama hakkını da ekleyerek toplamda 40 bin öğretmen ataması yapacak.

Öğretmen ödenekleri de 2014 yılı için açıklandı. Bundan sonra öğretmen atamaları için gözler Çankaya'da olacak. Torba kanunun cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ile gözler MEB'e çevrilecek. Öğretmen atamaları ile ilgili kanun resmi gazetede yayınlanmasından sonra yapılacak.

ÖĞRETMEN ATAMALARI
Okullarda 140 bin öğretmen açığı varken 40 bin öğretmen ataması yapılacak olması eleştiri aldı. Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca da öğretmen atama sayısının yetersiz olduğunu ifade etti. Okullarda 140 bin öğretmene ihtiyaç varken 40 bin öğretmen ataması yapıldığını belirten Karaca, “Açık yine ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılacak. Dolayısıyla eğitimin kalitesi düşecek.” dedi.

Atamaların bu kadar gecikmesinin normal olmadığını kaydeden Karaca, ilçe ve köylere tayini çıkan öğretmenlerin büyük zorluk çekeceğini ve bunun eğitimde büyük aksaklıklara yol açacağını sözlerine ekledi.

ÖĞRETMENLERE HAZIRLIK ÖDENEĞİ BU YIL NE KADAR?
Öte yandan öğretmenlere, öğretim yılına hazırlık ödeneği, 16 Eylül itibarıyla verilecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen yazıda, Devlet Memurları Kanunu'na göre, öğretmenlere her eylül ayı içinde Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği verildiği anımsatıldı.

Öğretmenlere eğitim ödeneği bu yıl 800 lira olarak belirlendi. Yazıda, "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmesi"nde öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 2014 yılı için 850 TL olarak belirlendiği bildirildi. Eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara verilen ödenek, 16 Eylül Salı itibarıyla hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlanacak.

ÖĞRETMEN ATAMALARI 26. TERCİH NEDİR, NASIL İŞLER?
26. tercih nedir? Öğretmen atamalarında 26. tercih nasıl yapılır hakkında bilgi vereceğiz. Öğretmen atamalarında yeni başlayan 26. tercih uygulaması nasıl işler bilgi vereceğiz.

MEB öğretmen atama sistemi her branş için ayrı bir ÖABT sıralaması alır ve buna göre atamaları yapar. Yani 40 bin öğretmen atamasında en yüksek puanı alan öğretmen ilk olarak atanır ardından diğer yüksek puanlılar sıralanır şeklinde bir uygulama söz konusu değildir. Bir branş için tercih yapan öğretmenler en yüksek puandan o branş için ayrılan kontenjana kadar puan sıralaması düşerek tercihlerine ulaşır. İşte bu nedenle her atama döneminde kadrolar arasında atama farklılıkları olabilir.

Mesela öğretmenlerin en çok şikayet ettiği konu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya Rehberlik öğretmenlerinin düşük puanla atanırken matematik, fizik, kimya, edebiyat öğretmenlerinin yüksek puanlarla atanması bu yüzdendir.

Ayrıca yukarıda anlattığımız sistem devlet memurluğu için gereken tüm merkezi atamalarda da aynı şekilde uygulanmaktadır. Bununla birlikte her tercih döneminde her devlet memurluğu için 25 tercih hakkı tanınırken öğretmenlere özel 26. tercih hakkı tanınmıştır. Siz bu tercih numarasını tercih işlemlerini yaparken göremezsiniz, çünkü 26. tercih aslında olmayan sadece tercihlerin en altına gizlenmiş bir işlemdir. Peki nedir bu 26. tercih?

Diyelim ki bir öğretmen adayı olarak 25 tercih hakkınızın hepsini kullandınız. Tercihlerinizi onaylamadan önce en altta bir kutucuk ve yanında bir uyarı göreceksiniz: Tercihlerim dışındaki bir eğitim kurumuna atanmak istiyorum. İşte bu uyarı kutucuğunu işaretlediğiniz an aslında siz 26. tercihinizi yapmış oluyorsunuz. Bu kutucuğu seçenler bir havuzda toplanıyor. Atamalar yapılırken adayın öncelikle ilk 25 tercihi dikkate alınıyor. Eğer hiçbir tercihine yerleşemezse aday ataması başarısız olarak ilan edilmiyor ve tüm atamaların bitmesi bekleniyor. Tüm atamalar bittikten sonra boş kalan ve hiç tercih edilmemiş okullara bu kutucuğu seçerek 26. tercih hakkını kullanan adaylar arasından atamalar yapılıyor. Bu havuzda da en yüksek puan alan adaylar diğerlerine göre daha önde çünkü atamalarda ilk olarak bu yüksek puanlı adaylar boş okullara yerleştiriliyor. Kısacası 26. tercih küçük de olsa adaya bir atanma şansı tanımış oluyor.

26. tercih uygulamasında bilgisayar sistemi sizi rastgele boş bir kontenjana yerleştiriyor. Ayrıca bu sistemde hizmet bölgesi sınırlaması da bulunmuyor. Yani Doğu illerinde bir okula da yeleşebilirsiniz boş kontenjan oluşmuşsa Batı'da da bir okula yerleşebilirsiniz. Bu da artık tamamen sizin şansınıza kalmış bir durum. Bazı öğretmenler bu tercih hakkını kullanınca kötü okullara yerleşebilir miyim diye soruyor. Cevabımız evet. Sistem otomatik olarak boş kontenjanlara attığı için hiç tercih edilmemiş ücra bir yerdeki okula da yerleşebilirsiniz. Bununla birlikte çok küçük bir ihtimal olarak Batı'da tercih edilmemiş ve unutulmuş bir okula da yerleşebilirsiniz.

Haberin Devamı