Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

2013 yılını karar verme yılı ilan edin!

Yaşam koçu Korman görüşlerini anlatıyor

Bu yılı, kendimiz için karar verme ve harekete geçme yılı ilan edelim.

Yaşam Koçu ve İletişim Uzmanı Ebru KORMAN, 2013 yılı için neler yapmamızla ilgili görüşlerini anlatıyor.
Bu göründüğü kadar zor değil. Elinize kâğıdı kalemi alın. Aşağıdaki şekilde, kendinize farklı açılardan bakarak, notlar alın.
· Son mezuniyetten önceki okul çağlarınıza dönün. Bu genç kalbin isteklerini, hayallerini hatırlayıp, alt alta sıralayın.

· Şu anda kendinizle ilgili memnun olduğunuz şeyleri yazın.

· Şu anda kendinizle ilgili beğenmediğiniz şeyleri yazın.

Şimdi geriye çekilip yazdıklarınıza bir bakın. O mezun olmak üzere olan gencin hayallerinden ne kadarını gerçekleştirebildiniz? Gerekli çabayı, sarf ederek ve isteyerek bunlardan hiç değilse bir kısmını bugün de gerçekleştirebileceğinize eminim.

Bunun anahtarı, özellikle şu anda kendinizle ilgili memnun olmadığınız şeylerde. Yazdıklarınızı dikkatlice okuyun. Bunların büyük çoğunluğu, çaba sarf ederek değişebilir. Aynı şekilde kendinizden memnun olduğunuz konulara da bakın. Bunlar arasında da daha ileriye götürebileceğiniz, geliştirebileceğiniz özellikleriniz mutlaka var.
Şimdi amaçlarınızı belirleyin. Bunlara ulaşmak için gerçekçi hedefler koyun... Dev adımlar atmanız gerekmiyor. Ufak ufak birbirini takip eden basamaklar, hem gözde büyümez, hem daha gerçekçi şekilde planlanabilir. Hemen ardından kontrol edilebilir. Kendinize hedefler koyun ve bunları ne kadar zamanda tamamlayacağınızı da belirleyin.
Kendinizle ilgili değiştirmek istediğiniz 3 konuyu (yani amaçlarınızı) seçip, bunlarla ilgili 1 yıllık plan yapın ve yazıya dökün.
Mesela, bu üç konu şunlar olsun: İdeal kiloma yakın bir kiloya ulaşmak. Zayıf olan genel kültürümü artırmak. İşyerinde verimimi %25 artırmak. Her üçü için de ayrı planlar yapacaksınız.

Örnek olarak Genel Kültürü artırmayı ele alalım:
Genel Kültürünüzü nasıl artırabileceğinizi düşünün. Sonra adımlarınızı planlayın. Gelir düzeyinize göre bunun pek çok farklı yolu olabilir. Yurtdışına veya şehir dışına çıkarak, hatta yaşadığınız şehirde kültür turlarına katılabilirsiniz. Kaliteli belgeseller izleyebilirsiniz. Kültür düzeyi yüksek kişilerin bulunduğu sosyal ortamlara girebilirsiniz. Kitap okuyabilirsiniz.
Sonra 1 yıllık planınızı yapın. İşte genel kültürü geliştirme ile ilgili Yaşam Koçu ve İletişim Uzmanı Ebru KORMAN’ın hazırladığı program… Siz de kendi ihtiyaçlarınıza göre, kendinize uyacak şekilde program hazırlayın.

Ay 1: Kaliteli belgeselleri araştır. Hızlı Okuma ve Hafıza Teknikleri kurslarını araştır. Girilebilecek sosyal ortamları araştır. Okunacak iyi kitapları araştır.
Ay 2 ve 3: Belgeselleri satın al veya televizyondan izle. Hızlı okuma kursuna katıl. Bir gezi topluluğuna katıl. Genel kültürü artıracak en az 4 iyi kitap oku.
Ay 4 ve 5: Yeni belgeseller araştır ve izlemeye başla. Hafıza Teknikleri Kursuna Katıl. Bir kitap okuma grubuna katıl. En az 12 genel kültürü artıracak kitap oku (Hızlı okuma kursunu bitirdiğimiz için şimdi daha çok kitap okuyabiliyoruz).
Ay 6 ve 7: Sosyal etkinlikler ve belgesellere devam. En az 12 kitap okumaya devam (bu ay kişisel gelişim kitapları). Bir sanat alanı seç. Bununla ilgili araştırma yap. Yaşadığın yerde bununla ilgili etkinliklere katıl.
Ay 8 ve 9: Sosyal etkinlikler ve belgeseller devam. Bu ay okuyacağın 12 kitap, günün en popüler romanları olsun. Bir sanat alanı seç. Bununla ilgili araştırma yap. Yaşadığın yerde bununla ilgili etkinliklere katıl.
Ay 10 ve 11: Sosyal etkinlikler devam. 2 farklı kültür dergisine abone ol. Bunları mümkün olduğunca derinlemesine oku. Yeni bir sanat alanı seç, araştır, etkinliklere katıl. Bu ayki 12 kitap roman dışı en popüler kitaplar olsun.
Ay 12: 1 yıl boyunca yaptığın çalışmalarla ilgili bir defter oluştur. Seni en etkileyen makale, kitap, belgesel, sanat etkinliği vb. şeylerden hatırladığın can alıcı noktaları bu deftere yaz. Daha sonra baktığında hem hafızanı tazeleyecek hem de sana esin kaynağı olacak, sana özel bir eser yarat. Gelecek yıl genel kültürünü artırma alanında nasıl yol alacağın konusunu düşün, fikirlerini not et.
Programınızı bu şekilde 1 yıl için hazırlayın. Sizi biraz zorlayabilecek fakat gerçekçi hedefler koyun. Programınızdan geri kalmamak için özen gösterin.
Şimdi, bu şekilde 3 farklı konuya eğilip, 1 yıl içinde bunlarla ilgili hedeflerimizin %80’inizi gerçekleştirirseniz, nasıl gelişeceğinizi düşünebiliyor musunuz? Bütün bunların alternatifi de hareketsizlik hastalığına yakalanmak!
Yani, seçmemiz gereken yol belli: Kendimizi geliştirecek kararlar almak. Bunları küçük adımlara ayırıp planlamak. Programımıza uymak. Bu göründüğünden daha kolay… Yeter ki isteyip, harekete geçelim.
Bunları yaparsanız, göreceksiniz: Önümüzdeki yılbaşında aynaya baktığınızda, kendisinden çok daha memnun, bir yıl öncesine göre epeyce ilerlemiş ve hayallerinden bir kısmını da gerçekleştirmiş bir kişiyle karşılaşacak, sonra da yola aynı güzel enerji ve heyecanla devam edeceksiniz.
Hayallerinizi gerçekleştirme şansına arkanızı dönmeyin. Hemen kararlar alın ve harekete geçin.
Mutlu ve verimli bir yıl, bunu yaptığınızda, kendiliğinden gelir.

Haberin Devamı