Gazete Vatan Logo

2013’te 143 milyon kişi uçacak!

2013 yılı programı vatandaşı uçmaya alıştırdı

2013 yılı programına göre bu yıl sonuna kadar havayoluyla seyahat eden yolcu sayısı 130 milyonu bulacak. 2013 yılında ise bu rakam 143 milyona ulaşacak. Türkiye’deki hava meydanlarında yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 89’u Atatürk, Antalya, Esenboğa, Adnan Menderes, Dalaman, Bodrum/Milas, Adana, Trabzon ve Sabiha Gökçen havalimanlarından gerçekleşiyor.

Hükümetin 2013 yılı programı Türk vatandaşlarının uçmaya alıştığını ortaya koydu. 2013 programında yer alan resmi rakamlara göre bu yılın sonuna kadar havayoluyla seyahat eden yolcu sayısı 130 milyonu bulacak. 2013 yılında ise bu sayı 143 milyona ulaşacak. Programda yer alan bilgilere göre, 2011 yılında havalimanı ve hava meydanlarında gerçekleşen yolcu trafiği, bir önceki yıla göre dış hatlarda yüzde 13.7 oranında artarak 59.4 milyona ulaştı. İç hatlarda ise yolcu sayısı yüzde 15.2 oranında artarak 58.3 milyonu buldu. Toplamda ise yolcu trafiği yüzde 14.4 oranında artarak 117.6 milyon yolcu olarak gerçekleşti.

En yoğun havalimanları

Programda yer alan bilgiye göre, 2012 yıl sonunda toplam yolcu trafiğinin yaklaşık 130 milyon yolcu olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 2013 programı ayrıca önümüzdeki yıl havalimanı ve havaalanlarındaki toplam trafiğin 143 milyon yolcuya yükselmesinin beklendiğini ortaya koyuyor.

Programda ayrıca, Türkiye’deki hava meydanlarında yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 89.4’ünün Atatürk, Antalya, Esenboğa, Adnan Menderes, Dalaman, Bodrum/Milas, Adana, Trabzon ve Sabiha Gökçen havalimanlarında gerçekleştiği belirtildi.

Bu meydanların kapasitelerinin artırılmasına yönelik yatırımlar ile hizmet standartlarının yükseltilmesinin ve hava trafik yönetimiyle ilgili projelerin sektör açısından önceliğini koruduğu hatırlatıldı. Ayrıca YİD modeliyle ihale edilen Zafer Havaalanı ile kamu kaynaklarıyla yürütülen Ordu-Giresun, Şırnak, Hakkâri-Yüksekova ve Bingöl Havaalanları’nın inşaat çalışmalarının devam ettiği vurgulandı.

1.075 km. duble yol geliyor

Programda 2013 yılı karayolu sektörüyle ilgili hedef de açıklandı. Karayolu sektöründe temel hedefin, bölünmüş yol yapım çalışmalarına öncelikle yoğun taşıt trafiğine sahip ana güzergahlarda devam edilmesi olduğu belirtildi. Ayrıca, “Ağır taşıt trafiği yüksek güzergâhların BSK kaplamalı hale getirilmesi, trafik güvenliği altyapısı, denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi ve kara noktaların giderilmesi yoluyla yüksek kalite standartlarında hizmet veren, güvenli ve diğer taşıma türleriyle uyumlu bir karayolu ağının oluşturulması” da hedefler arasında sayıldı. Bu kapsamda, “2013 yılında toplam 1.075 km bölünmüş yol, 1.148 km tek platformlu yol, 4 bin 344 km BSK yapılması öngörülmektedir” ifadesi kullanıldı.

Yine programda “Bölünmüş yol yapım programı kapsamında 2012 yılı Eylül ayı itibarıyla 488 km bölünmüş yol tamamlanmış ve otoyollar dahil çok şeritli karayolu ağı 21.715 km’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde yaklaşık 636 km de BSK kaplama yapımı tamamlanmıştır” denildi.

Havayolunda rötar tazminatına devam

Lufthansa, British Airways gibi havayolu şirketlerinin rötar veya iptal halinde yolculara tazminat ödenmesine ilişkin karara itirazları Avrupa Adalet Divanı (ECJ) tarafından reddedildi. Şirketler rötarlı uçuşlarda yolculara tazminat ödemeye devam edecek. ECJ, bu kararı 2009 yılından beri yolcular tarafından havayolu şirketlerine açılan davaları incelemesinin ardından aldı.

3 saat rötara ceza

2009 yılında alınan bir kararla Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde başlayıp biten uçuşlarda 3 saatten fazla süren rötar veya iptal olması halinde şirketler yolculara 250 euro ile 600 euro arasında tazminat ödemek zorunda bırakılmıştı.

Öte yandan olağanüstü hava koşulları veya çalışanların grev yapması gibi durumlarda havayolu şirketleri tazminat ödemek zorunda kalmayacak.

Haberin Devamı