Gazete Vatan Logo

2013 rekorlar yılı olacak!

209.6 milyar dolarlık ciro bekleniyor

CES 2013’te tüketici elektroniği sektörünün 2013 beklentileri açıklandı. Fuarı düzenleyen Consumer Electronics Association’ın (CEA) açıkladığı tahminlerine göre, bu yılın ilk yarısında tüketici elektroniğinde 209.6 milyar dolarlık ciro yapılacak. Geçen yıl bu rakam 204 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Las Vegas’taki dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’te pazarına ilişkin beklentiler de açıkladı. Fuarı düzenleyen Consumer Electronics Association’ın (CEA) tahminlerine göre bu yılın ilk yarısında tüketici elektroniğinde 209.6 milyar dolarlık ciro yapılacak. Geçen yıl bu rakam 204 milyar dolar olarak gerçekleşti. CEA’nın Başkanı Gary Shapiro’nun açıkladığı beklentilere göre bu yıl tabletler ve akıllı telefonlarda çift haneli büyüme devam edecek. Geçen yıl 80 milyon adet olan tablet satışlarının bu yıl 116 milyona ulaşması öngörülüyor. Bunun parasal değeri ise 37 milyar dolar olacak. Söz konusu rakam 2012 yılında 31 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dizüstü bilgisayarlarda 17 milyar dolar değerinde 26 milyon adetlik satış öngörülürken 2012 yılında 111 milyon adet olan akıllı telefonlar satışlarının da 130 milyona ulaşması bekleniyor. Akıllı telefonlarda geçen yıl 33 milyar dolar olan gelir 37 milyar doları geçecek.

Geleceğin teknolojileri

Televizyon tarafında da artış bekleniyor. LCD televizyonlarda 30.4 milyon adet satış, 15 milyar dolar gelir beklentisi var. 30.4 milyon adetlik satış bir rekor olacak. 3D televizyonlarda daha büyük hedefler var. Bu kategoride 2013’te 5.7 milyon adet satış beklentisi var. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 39 artış anlamına geliyor. İnternet bağlantılı akıllı televizyonlarda satış beklentisi ise geçen yıl 9.2 milyon adet olan satışın bu yıl 12.3 milyon adede çıkması...

Bu arada Intel CES 2013’te, kullanıcıların mobil cihaz deneyimlerini hızlandırmak için akıllı telefon, tablet ve ultrabook kategorilerindeki yeniliklerini sergiledi. Intel’in gelişmekte olan pazarlar için geliştirdiği yeni akıllı telefonu, 5 saniyede 5 megapiksel görüntü kalitesinde 7 fotoğraf çekebiliyor. Yeni 4. nesil Intel Core işlemcilerle cihazlarda pil ömrü 9 saatin üzerine çıkıyor, kullanıcıları şarj aletlerini yanlarında taşıma zorunluluğundan kurtarıyor. Tabletler için özel olarak tasarlanan 22 nm dört çekirdekli ‘yongada sistem’ (SoC), bugüne kadarki en güçlü işlemci olarak öne çıkıyor. Dönüştürülebilir tasarımlara sahip, daha kişisel ve sezgisel yenilikçi ultrabook’ları CES’te ilgi gören yenilikler arasında yer aldı. CES’te sergilenen Intel prototip ürünleri, yakın gelecekte kullanıcılarla dokunmatik, ses, yüz tanıma ve mimiklere dayalı etkileşim kurabilecek çok daha akıllı cihazları müjdeliyor. Intel bu yıl CES’te önceki adı ‘Lexington’ olan yeni düşük enerji tüketen Atom tabanlı platformu ve üst seviye akıllı telefon pazarını hedefleyen yeni akıllı telefon referans tasarımını tanıttı. Acer, Lava ve Safaricom’un destek verdiği yeni platform, hızlı web tarama için yüksek performans, multimedia ve android uygulamalar gibi Intel’in güçlü özelliklerini hızla büyüyen bu akıllı telefon segmentine taşıyor.

5 saniyede 7 fotoğraf

Intel Atom Z2420 işlemci, 5 saniye içinde 5 megapiksel görüntü kalitesinde 7 fotoğraf çekebilen 2 kameraya kadar destek gibi gelişmiş özellikler sunuyor.

Intel CES’te önceki adı ‘Clover Trail+’ olan, performanslı ve orta seviye akıllı telefonlar için Intel Atom Z2580 işlemci platformunu da tanıttı.

Intel üzerinde çalışan tablet ve tablet olarak da kullanılabilen ultrabook’lardan oluşan ürün yelpazesi de hızla genişliyor. Mobil, bağlı ve tam bir Windows 8 deneyimi sunan Atom platformu tüm gün pil ömrü sunuyor. Farklı üreticiler tarafından pazara sunulan Intel Atom Z2760 işlemci ve Windows 8 üzerinde çalışan yeni tabletlerde önümüzdeki haftalarda daha fazla modelin pazarda olması bekleniyor.

Intel 10 watt tasarım gücünü hedefleyen 4. nesil Intel Core işlemci ailesine yeni işlemci serisi eklediğini de duyurdu Şirket 4. nesil Intel Core işlemci ailesinin etkilerini göstermek için CES’te ‘North Cape’ kod adlı ekranı klavyeden ayrılabilen yeni ultrabook tasarımını tanıttı. Ekranı klavyeden ayrılınca 10 mm inceliğinde bir tablete dönüşen ‘North Cape’, klavyeye bağlıyken 13 saate kadar pil ömrü sunuyor. 9 saat aralıksız pil ömrü sunan 4. nesil Intel işlemciler sayesinde ultrabook kullanıcıları kablo ve adaptör yükünden kurtulacak. Lenovo IdeaPad Yoga 11S ultrabook ve Acer’ın pazara sunulacak olan klavyeden ayrılabilir ekranlı yeni ultrabook modeli, bahar aylarında yeni Intel işlemciler üzerinde pazara sunulan ilk modeller olacak.

Intel ayrıca Intel tabanlı cihazlarda içeriğe erişim için Comcast ve Bouygues Telecom gibi video servis sağlayıcılarla kullanıcıların canlı ve isteğe bağlı ödemeli TV içeriğini izlemelerine olanak tanıyan televizyon deneyimleri üzerinde çalıştığını da duyurdu. Bu kategori evdeki her cihazın canlı ya da isteğe bağlı eğlence içeriğine erişmesini sağlıyor.

Bilgisayarını mimikle kontrol et

CES 2013’te kullanıcıların cihazlarıyla etkileşim biçimini değiştiren gelişmeleri de tanıttı. Bu gelişmeler arasında 3D derinliğinde kamera kullanımı ile doğal ve daha kapsayıcı etkileşim deneyimleri yer alıyor. Intel’in prototip bir ultrabook üzerinde sergilediği Intel Perceptual Computing SDK Beta adlı yazılım sayesinde kullanıcılar bilgisayarlarına el, parmak ve yüz hareketleri ve sesle komut verebiliyorlar.

Intel, 2013 yılında kolay kullanım ve şifrelerden kurtulmak için daha fazla ultrabook ve hepsi-bir-arada sistemin ses kontrol için Dragon Assistant ve yüz tanıma için Fast Access gibi uygulamalar sunmayı da planlıyor.

Toza ve darbeye dayanıklı

PANASONIC, 2013 model kompakt fotoğraf makinelerini tanıttı. Yeni modeller en geniş uzaktan kumanda ile çekim seçeneklerine, uzaktan izlemeye ve sosyal ağlarda anında paylaşıma imkan veren dahili Wi-Fi ve NFC teknolojileri gibi yeni bağlanabilirlik seçenekleriyle göze çarpıyor. Yeni duyurulan modeller arasında olan LUMIX TZ40, Panasonic’in şimdiye kadar ürettiği en gelişmiş hibrit kompakt fotoğraf makinesi olarak öne çıkıyor. Diğer modeller arasında suya, toza ve darbeye dayanıklı LUMIX FT5; yüksek güçlü süper zoom fotoğraf makinesi LUMIX LZ30; ince ve şık LUMIX XS1 ve güçlü bir zoom sunan LUMIX SZ9 bulunuyor.

Xperia Z suyu seviyor

SONY Mobile Communications, süper telefon olarak adlandırılan yeni Xperia Z’yi CES 2013’te tanıttı. Dünyanın ilk HDR (High Dynamic Range) video görüntü sensörüne sahip telefonu olan Xperia Z, tüm dünyayla aynı anda Mart 2013’te Türkiye’de satışa sunulacak. Suya ve toza karşı dayanıklı olan Xperia Z, Qualcomm’un 1.5 GHz hızında çalışan dört çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcisi, 13 megapiksel yeni nesil kamerası ve 4G LTE özellikleri ile öne çıkıyor. Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemine sahip Xperia Z, 7.9 mm’lik gövdesi ve OmniBalance tasarımı ile fark yaratıyor.

Sony’den ilk 4K OLED TV

SONY dünyanın ilk 4K OLED TV’sini tanıttı. 56 inç’lik büyüklüğe sahip olan bu OLED panel 3840x2160 doğal çözünürlüğe sahip. Las Vegas’ta gösterilen prototip üründe Sony’nin kendisine ait olan ‘oksit yarı iletken TFT’ ve ‘Super Top Emission’ teknolojileri var. Ürünün konrast oranı, tazeleme hızı, kalınlık, güç tüketimi gibi teknik özellikleri hakkında ise bilgi verilmedi.

Müziği odaya dağıt

PHILIPS, bir ilk olduğunu belirttiği çıkarılabilir hoparlöre sahip ses çubuğunu duyurdu. Fidelio HTL9100 adını taşıyan ses çubuğunun çıkarılabilir kablosuz hoparlörleri odanın çeşitli noktalarına yerleştirildiği zaman 5.1 surround ses kalitesine ulaşılıyor. Hoparlörler pille çalışabiliyor.

Apple TV Bilkom ile geldi

ARALIK ayında iTunes’un Türkiye pazarına açılmasıyla birlikte merakla beklenen Apple TV; Ocak 2013 itibarıyla Bilkom distribütörlüğünde Türkiye pazarına giriyor. İndirilebilir online film arşivi oluşturmanın en kolay yolunu sunan Apple TV; diğer Apple cihazlarındaki gibi iTunes üzerinden müzik ve film satın alma imkanı sunuyor.

Apple TV ile iTunes üzerinden arzu ettiğiniz her şeyi izleyebilirken, Apple’ın AirPlay özelliği sayesinde iPhone, iPad ve iPod touch’ınızdan da yayın yapabileceksiniz. 12 ay taksitli KDV dahil 313 TL, KDV dahil peşin 294 TL.

Pazartesi sendromu yok!

SATURN, Pazartesi sendromu yaşayan teknoloji severleri Ocak ayı boyunca Pazartesi günlerine özel bir kampanyayla ulaşacak. ‘Pazartesi sendromuna karşı Pazartesi İndirimi’ sloganıyla Facebook sayfası üzerinden Ocak ayı boyunca gerçekleştirilecek bu kampanya ile her hafta yeni bir ürünün fiyatını teknoloji severler belirleyecek. Beğeni sayıları ne kadar yüksek olursa ürün fiyatı da o kadar düşecek. Bu Pazartesi Samsung Galaxy S3 Cep telefonunun yeni fiyatını belirleme şansı veriliyor.

Bol taksitli kampanya

KVK, herkesin istediği telefon ve tablete ulaşabilmesi için kampanya başlattı. Kampanya dahilinde KVK bünyesinde satılan her markanın ürünlerine 24 ya da 36 taksit imkanı ile sahip olunabiliyor. Huawei, ZTE, ViewSonic, iPhone, HTC, BlackBerry, Samsung, Nokia, LG, Sony Ericsson, ve Motorola gibi KVK’da satılan her marka ve modeldeki telefon ve tabletleri kredi kartları ile alanlara 24 ya da 36 ay taksit uygulanıyor.

Dünya avuç içine sığdı

DATASTAR, LaCie’nin küçük ama güçlü taşınabilir diski Little Big’i Türkiye’ye getireceğini duyurdu. Sadece 650 gram ağırlığında ama 1 ya da 2 TB (SSD’li model 1 TB) gibi büyük bir depolama alanı sunuyor.

Haberin Devamı