Gazete Vatan Logo

2012'de dalgalanmalar devam edecek

Sotheby’s International Realty Türkiye Genel Müdürü Arman Özver gayrimenkul sektörünün 2011 yılını nasıl geçirdiğini ve 2012 öngörülerini paylaştı.

2012'de dalgalanmalar devam edecek

Aralık 2010’da Hitay Yatırım Holding girişimiyle Türkiye pazarına giren dünyanın en prestijli gayrimenkul satış ve danışmanlık markası Sotheby’s International Realty, kısa süre içinde Türkiye emlak sektöründe gerek uluslararası çalışma prensipleri, gerekse butik hizmet anlayışı ile lider olma yolunda önemli adımlar attı.


Turkey Sotheby’s International Realty Genel Müdürü Arman Özver; “Ülkemizde gayrimenkul sektörü 2010 yılının ikinci yarısından itibaren yükselişe geçmiştir. 2010 yılındaki % 8.9 oranındaki genel büyüme içinde inşaat sektörünün %15 gibi ciddi bir oranda büyüdüğünü görüyoruz. Buna paralel olarak yapı ruhsatı adetlerinde de %30-35 oranında saptanan artış, yatırımcının tekrar pazara döndüğünü ifade etmektedir. Bu yükseliş trendi 2011’de de devam etmiştir. 2011 yılının ilk çeyreğinde %11’lik büyüme ile dünya sıralamasında rekor kıran Türkiye ekonomisi içinde gayrimenkul sektörü ilk 6 ayda %4.5 büyümüştür.


Bu büyümeden lüks konut da payını almıştır. Gayrimenkul sektöründe ekonomik dalgalanmalar öncelikle orta ve orta üst gelir gruplarındaki yatırımcıyı/alıcıyı etkilemektedir. Konut kredi faizlerindeki son artış doğal olarak kullanıcısına bir yük getirecektir. Şu anda %1’lerin biraz üzerinde seyreden faiz oranları az da olsa sanki bir miktar daha yükselecek gibi gözüküyor.



Geçtiğimiz yıllara baktığımızda gayrimenkul sektöründeki dinamiklerin, ülke ekonomisindeki olumlu veya olumsuz hareketlenmeleri önceden hissettiğini ve adeta bu konuda bir lokomotif gibi yön belirleyici olduğunu görmekteyiz. 2011 yılında Ortadoğu’da yaşanan kriz bölgedeki gayrimenkul yatırımcısının rotasını ülkemize çevirmesini sağladı. Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye, üst düzey inşaat projeleri, boğaz aksındaki eşsiz yalıları ile özellikle Rusya, Azerbeycan ve Ortadoğu’dan gelen yatırımcılardan yoğun ilgi gördü. Ayrıca Ege ve Akdeniz Bölgesi de farklı yatırım hedeflerindeki yabancı yatırımcılardan yoğun talep görmeye devam etti.



Bu yüzden Turkey Sotheby’s International Realty olarak ikinci ofisimizi Bodrum’da açtık. 2011 yılında elimizdeki portföyün değeri 600 milyon dolara ulaştı. Ve şu an portföyümüz tüm dünyada 43 ülkede faaliyet gösteren 580 Sotheby’s International Realty ofisi arasında üst sıralarda yer aldı. Faaliyet göstermeye başladığımızdan bu yana bir yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen hem yerli, hem de yabancı yatırımcılardan gördüğümüz ilgiden çok memnun kaldık. Türkiye yabancı yatırımcıların ilgisi açısından 2011’i oldukça iyi geçirdi. Aynı ilginin 2012’de de devam edeceğini düşünüyorum. Eğer mütekabiliyet yasası yürürlüğe girerse, Avrupa ülkelerinin dışında özellikle Rusya, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerindeki vatandaşların da Türkiye’de mülk edinmelerine çok büyük kolaylık gelecektir ve çok önemli bir yabancı sermaye girişinin önü açılacaktır. Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl içinde ofis sayımızı artırarak büyümeyi hedeflemekteyiz.


Lüks Segmentte Dünya Borsalarında Yaşanacak Dalgalanmalar 2012’de Etkili Olacaktır

Haberin Devamı


Dünya borsalarında yaşanan dalgalanmalar Türkiye piyasalarına da yansıdığından lüks segmentte, tabii ki; az da olsa etkilenmeler meydana geldi. Bu gibi durumlarda yatırımcının en azından psikolojik bir beklenti içinde olduğunu ve karar verme sürecinin bir miktar uzadığını görüyoruz. Ancak bu dönemlerde yatırımcı daha dikkatli ve seçici olmaktadır. Bu da lüks konut açılımlarından biri olduğuna inandığım nitelikli konut ve lokasyon tercihi gibi karar verme faktörlerini direkt olarak etkilemektedir.



Türkiye’deki lüks konut pazarının %75’i başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerimizde bulunmaktadır. Özellikle İstanbul, çok özel dinamikleri açısından bu sektörün gözbebeğidir. Lüks konut olarak tanımlayabileceğimiz doğru lokasyonlarda geliştirilmekte olan çağdaş projelerin örneklerini İstanbul başta olmak üzere bu şehirlerde görmekteyiz. Üst düzey konut segmentinin başında gelen İstanbul Boğazı’ndaki yalılar ve köşkler ise hem yerli, hem de yabancı yatırımcılar tarafından ekonominin yavaşladığı dönemlerde dahi cazibesini korumaya devam etmiştir ve edecektir. Bu durumlarda dahi ortaya çıkan fırsatlar, yatırımcısına orta ve uzun vadede en çok kazandıran ve güvenilir yatırım aracı olmuştur.

Haberin Devamı