Gazete Vatan Logo

2008 kazanma değil var olanı koruma yılı

Artan riskler ve dalgalanma nedeniyle portföylerde bir miktar döviz bulundurulması öneriliyor

Kısa ve orta vadede faiz yine en cazip yatırım aracı olarak gösteriliyor. Cari açık, devam eden mortgage krizi ve ABD ekonomisindeki durgunluk ihtimali piyasaları etkileyecek riskler olarak sıralanıyor...

Sermaye piyasaları son yıllarda risk alan yatırımcıları ödüllendirdi, son dört yılda olduğu gibi 2007’de de hisse senedi ve YTL’ye yatırım yapanlar kazandı. Ancak uzmanlara göre, 2008 yılı kâr realizasyonlarının artacağı, bugüne kadar sağlanan kazanımların korunması için mücadele edilecek bir yıl olarak gösteriliyor. Dünyada yaşanan krizin bu yıl da piyasaları etkileyeceği öngörülüyor. Yatırımcıların kısa vadede mevduat, orta ve uzun vadede bonoyu tercih etmesi, dalgalanmalara karşı da yılın ikinci yarısında portföylerinde döviz bulundurması öneriliyor.

Dolar düşüyor

ABD ekonomisinin zayıflayacağı yönündeki beklentiler doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oluyor. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde devam eden büyüme petrol ve altın fiyatlarını yukarı itiyor. Yatırım bankaları 2008 yılında petrol fiyatının 105 dolara kadar yükselmesi öngörüyor. Körfez’de biriken sermaye ABD’de piyasasına akıyor.

Sıkıntılar sürecek

Uzmanlar, 2008 yılını kâr realizasyonlarının yoğun olarak yaşanacağı bir yıl olarak değerlendiriyor. Son 4 yıldır yaşanan yükseliş trendini kaçıran yatırımcıların borsadan bir süre daha uzak kalmaları öneriliyor.
Borsada yeni yatım yapmak isteyen yatırımcılar için 2008 yılında yapılacak halka arzları takip etmeleri öneriliyor. Bu yıl 40 milyar doları geçmesi beklenen cari açık da Türkiye için büyük risk olarak gösteriliyor. IMF ile yapılacak yeni anlaşma piyasalar için büyük önem taşıyor. Cari açık konusunda yeni tedbirler alması bekleniyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

HSBC Başekonomisti Murat Ülger
Yeni yıla belirsizliklerle giriyoruz


Hem yurtiçi hem yurtdışı piyasalar, yeni yıla belirsizlikle giriyor. Tüm piyasa oyuncuları 2008’in ilk çeyreğinde yönünü bulmaya çalışacak. Yılın ilk çeyreğinde iç talebin etkisiyle büyüme, biraz artacak ve yılsonunda yüzde 5.5 seviyesine ulaşacak. Enflasyon oranı ise yılsonunda yüzde 6’lar civarında gerçekleşir. Merkez Bankası’ndan 2008’in tamamı için en fazla 100 baz puanlık bir faiz indirimi beklentimiz var.

* Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert
2008 borsadaki en dalgalı yıl olacak
Yenİ yılın ilk günleri genel olarak sakin geçecek. 2008 yılının geneline baktığımız zaman reel faizlerde düşüş olasılığının az olduğunu söyleyebiliriz. Uluslararası piyasalardaki mevcut çalkantı devam edecek ve bu nedenle 2008 yılı borsada görebileceğimiz en dalgalı yıl olacak. 2008 yılı için enflasyon beklentimiz yüzde 6.6, büyüme beklentimiz ise yüzde 5.3 seviyelerinde.

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç

2008 yılında faiz indirimleri sürmeli
Yenİ yılda hem uluslararası piyasaları hem de Türkiye’yi etkileyecek üç önemli faktör var. Bunlar büyüme, enflasyon ve kredi sorunları. ABD’deki kredi sorunu, Çin ve Suudi Arabistan’ın yardımıyla aşılmaya çalışılıyor. 2008’de yüzde 5.5-5.7 arası bir büyüme bekliyoruz. Enflasyon tahminimiz ise yüzde 6 civarında. Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi çok yanlış. 2008’de de indirimleri devam etmeli.

AK Yatırım Başekonomisti Hakan Aklar

Enflasyon hedeflerine kimse inanmıyor

Türkİye piyasalarında 2008 yılının geneli için olumlu bir hava olacağını söylemek zor. Yeni yıl için belirlenen enflasyon hedefine kimse inanmıyor, zaten enerjiye gelen zamlar da bu fikri kuvvetlendirdi. Zamlar, enflasyonla birlikte büyümeye de olumsuz etki edecek. 2008’de ortalama yüzde 7 enflasyon ve yüzde 5.2 civarında bir büyüme tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıl, ABD’deki enflasyon/büyüme tartışmalarının Türkiye’ye de sıçrayacağı bir yıl olacak.

Finansbank Ekonomisti İnan Demir

Dövizde büyük bir sıçrama olmaz

2007’de olduğu gibi 2008 yılında da Türkiye piyasaları için belirleyici faktör; küresel görünüm olacak. Bu bağlamda cevabı en fazla merak edilen soru: Kredi krizi ABD ekonomisini durgunluğa sürükler mi? ABD ekonomisindeki durgunluk sinyalleri gelişen piyasaları olumsuz etkileyecek ve ABD ekonomik büyümesine ilişkin veriler piyasalar tarafından yakından izlenecek. Yıl boyunca YTL’de dalgalanmalar yaşanmakla birlikte kalıcı bir değer kaybı öngörmüyoruz. 2008 yılı için kur beklentimiz ise 1.24 YTL.


TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın

Kısa vadede beklentiler olumlu

Yenİ yılda hükümetin reform paketini hızlandıracak olmasına yönelik beklentiler, piyasanın moralini iyi tutacaktır. Ancak, uluslararası piyasalarda yaşanacak dalgalanmalara dikkat edilmeli. Yeni yılın ilk günlerinde faizlerde bir miktar aşağıya hareket olabilir. Endeks ise, kısa vadede yukarıya doğru seyredecektir.

Haberin Devamı