Gazete Vatan Logo

2008’de $ 1.25-1.40 YTL aralığında kalır

Yurtdışındaki likiditenin bir anda kaybolmayacağını belirten Ergun Özen, “Bize etkileri ne olacak diye bakarsanız, 2008 yılında maliyetlerin artması yönünde olacak. Kredi faizleri artacak” dedi

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, yurtdışında yaşanan likidite ve kredi sıkışıklığının Türkiye’ye etkileri konusunda, “Bize etkileri ne olacak diye bakarsanız, 2008 yılında maliyetlerin artması yönünde olacak. Kredi faizleri artacak” dedi. Özen, Eren Holding iştiraklerinden Eren Enerji’nin yapacağı yatırım için Garanti Bankası ve İş Bankası’ndan sağlanan 850 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imzalandığı basın toplantısının ardından ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
Özen, “Yaşanan likidite, kredi sıkışıklığının bize etkileri ne olacak diye bakarsanız, 2008 yılında maliyetlerin artması yönünde olacak. Kredi faizleri artacak” diye konuştu. Yıl sonuna doğru bankaların risk azalttığını, bunun da kredi veya bono maliyetlerini yukarıya çektiğini kaydeden Özen, bunun 2008’e yansıyacağını ifade etti. Türkiye’de ise faizlerin yönünün aşağı doğru olduğunu belirten Özen, “0.25-0.50 puan mı tartışmalarına girmek istemiyorum, en iyi veri, en iyi bilgi seti Merkez Bankası’nda var” dedi. Önümüzdeki yıla dair dolar kuru tahmininin ne olduğu sorusuna ise Özen, “2008’de 1.25-1.40 arasında gelişeceğini düşünüyorum. Sıkı para ve maliye politikaları devam ederse döviz arzı sürecektir. Onun için YTL hala kıymetli kalmaya devam edecektir” yanıtını verdi.

Zorlu’nun uyarıları

Bir gazetecinin “Ahmet Nazif Zorlu’nun, Türkiye’de 2008’nin zor bir yıl olacağı, yurtdışındaki mortgage krizinin Türkiye’ye de yansıyabileceği, kimsenin tedbiri elden bırakmaması gerektiği yönünde görüşü var. Siz ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Özen, Zorlu’nun uyarılarını yerinde bulduğunu, ancak yurtdışındaki mortagage krizinin Türkiye’de de mortgage krizi olarak gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Pahalı borçlanacağız

Ergun Özen, şöyle devam etti: “Bu, 2008’de fiyatlamaya yansıyacak. Ben sendikasyon kredileri tutarında bir azalma olacağını düşünmüyorum. Mühim olan sermaye piyasası işlemlerimize ne kadar yansıyacağı. Uzun vadede yatırımları finanse etmek için sermaye piyasalarından pasif yaratıyoruz. Eskiden 600 milyon dolar olarak aldığımız işleri 400 milyon dolar olarak alacağız. Daha pahalıya alacağız, ama alacağız.”
Bu süreçten sonra sıkıntıların azalacağını dile getiren Genel Müdür Ergun Özen, “Yurtdışında likidite var, yer yarılıp da kaybolmaz ” görüşünü aktardı.


Bu ülke İçin yapIlacak en güzel yatIrIm
(Soldan) Ergun Özen, Ahmet Eren ve Ersin Özince imza töreninden sonra kol kola girerek fotoğraf çektirdi. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Zonguldak’taki yatırım bu ülke için yapılabilecek en güzel şey” dedi.

Türkiye’de tek kalemde verilen en büyük kredi

Eren Holding iştiraklerinden, Eren Enerji Zonguldak’ta gerçekleştireceği 1.5 milyar dolarlık enerji yatırımı için, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası’ndan, 3.5 yıl geri ödemesiz 12 yıl vadeli 850 milyon dolar kredi aldı. Bu kredi Türkiye’de tek kalemde verilen en büyük kredi olarak bankacılık tarihine geçti.
500 milyon dolarını Garanti Bankası’nın, 350 milyon dolarını da İş Bankası’nın karşılayacağı krediyle hayata geçirilecek tesis, halen yapımı süren 160 megawatt’lık üretim kapasitesini 1.200 megawatt’lık ek kapasite ile 1.360 megawatt’a çıkaracak. Ocak 2009’da devreye girecek tesis ile 4 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak ve bin 500 kişiye doğrudan istihdam yaratılacak.
Yatırımla Keban Barajı’nın iki katı kadar enerji üretilecek. Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, bölgede aynı zamanda bir liman inşaatına da başladıklarını ifade ederek, tesisin ihtiyacını karşılayabilmek için kömür ithalatı gerçekleştireceklerini söyledi.

Haberin Devamı