Gazete Vatan Logo

200 yıl sonra bir ilk! Tahtın sahibi değişti!

Japonya'da İmparator Akihito (85), dün düzenlenen tarihi devlet töreninin ardından tahtını resmen bıraktı. Ülkede 200 yıl sonra ilk kez tahtı bırakan imparator olarak tarihe geçen Akihito, 30 yıllık iktidarı süresince kendisini destekleyen Japon halkına teşekkür etti.

200 yıl sonra bir ilk! Tahtın sahibi değişti!

Akihito, yaptığı konuşmada "İmparator olarak görevimi halka derin bir saygı ve güven duygusuyla yürüttüm ve bunun için kendimi şanslı addediyorum" dedi.

KUTSAL KILICI VERDİ

Böylece Akihito tahtını büyük oğlu 59 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito'ya devretti. Prens Naruhito, törende, İmparatorluk alameti sayılan kutsal kılıcı ve mücevheri babasından devraldı. Savaş yıllarına denk gelmesi nedeniyle Akihito'nun dönemine "barışa ulaşmak" anlamına gelen "Heisei" adı verilmişti.

Yeni hükümranlık döneminin ise "Reiwa / düzenin uyumu" adı verildi. Yeni İmparator Naruhito sarayın çoğu üyesinin gittiği Gakushuuin okulunda eğitim görerek 1982'de tarih diplomasıyla mezun oldu.

Daha sonra Oxford Üniversitesi'nin Merton Koleji'nde deniz taşımacılığı üzerine eğitimi gören Naruhito, veliaht sıfatıyla Japonya dışında eğitim gören ilk hanedan üyesi oldu.

Japonya Dışişleri Bakanlığı'nda diplomat eşi Masako Owada ile Haziran 1993'te evlenen Naruhito'nun 2001'de Aiko isminde kızları dünyaya geldi.