Gazete Vatan Logo

200 peşmergeye izin!

Dün Barzani’nin talebi üzerine ‘Kobani’ gündemiyle toplanan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi,

ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani’ye gönderilmesi kararını aldı.

Bölgesel Kürt Parlamentosu, bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani’nin talebi üzerine dün ‘Kobani’ gündemiyle toplandı. Oturumda, peşmergenin Kobani’ye geçişine onay çıktı. Kobani’ye ilk etapta ağır silahlarla donatılmış 200 peşmerge gönderilereceği belirtiliyor. Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, oylama öncesinde milletvekillerine bilgi verirken Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, “Eğer Suriyeli peşmergeler gidecek olsaydı parlamentonun kararına gerek olmayacaktı.
‘Duhok’tan seçilecek’
Kobani’ye gidecek Peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek” dedi. Kobani’ye gidecek peşmergelerin, daha çok Suriye’deki Kürtçe’ye yakın lehçe kullanan Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. Özel eğitim alan ve bölgede terör örgütü IŞİD’e karşı başarılar elde eden “Zerevani” ve anti terör birliklerinden peşmergelerin Kobani’ye gönderileceği belirtiliyor. Peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani’ye geçmesi amaçlanıyor.
AMA TEK ŞARTIMIZ VAR: Ağır silahlar geri gelecek
Kürt haber sitesi Rudaw, peşmergenin Kobani’ye gidişi ile ilgili müzakerelerin Türkiye, ABD ve Kuzey Irak yönetimi arasında iki haftadır devam ettiğini, son kararın birkaç gün önce verildiğini yazdı. Buna göre Türkiye’nin talebiyle peşmerge ağır silahları kesinlikle YPG’lilerle paylaşmayacak ve operasyon sona erdiğinde Kuzey Irak’a geri getirecek. Peşmerge’nin Kobani’ye girişi sırasında bağımsız bir gözlemci heyeti tarafından silahların sayımı yapılacak. Aynı heyet peşmerge işini bitirip Kobani’den çıkarken silahları teslim alacak.

Haberin Devamı