Gazete Vatan Logo

200 milyonluk deri bayramı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, kurban derileriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

200 milyonluk  deri bayramı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, kurban derileriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Ham deri ihtiyacının yurt içinden sağlanması açısından Kurban Bayramı’nın önemini vurgulayan Şenocak, “Doğru kesim ile doğru saklama yöntemleri, kurban derilerini sektörümüze kazandırabilmek açısından çok önemli. Bu yıl deri ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unun bayramda karşılanmasını bekliyoruz. Yaklaşık 2 milyon civarında büyükbaş, 3 milyonun üzerinde küçükbaş kesilmesini beklediğimiz bayramda derilerin tamamının doğru kesim ve saklama prosedürleri ile sektörümüze kazandırılmasını arzuluyoruz” dedi. Ayrıca Türkiye genelinde Kurban derilerinin yaklaşık olarak 175-200 milyon TL civarında bir ekonomik değere sahip olduğunu belirterek, “Doğru kesimin de ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz” diye konuştu.

Yarı işlenmiş kromlu deri ihracatına da değinen Şenocak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatımızda yüzde 12 paya sahip bu ürünlerin ihracatımız içerisindeki payları yüzde 17-18 seviyelerine, sektörümüzdeki sıralamaları 3. büyük ihracat sektörü konumuna kadar yükseldi. Yurt içinde işlenmesi ve katma değerli olarak yurt dışına ihracı mümkün iken yurt dışına gönderilmekteydi. Deriyi yarı işlenmiş halde katma değerini yükseltmeden ihracat katkı gibi gözükse de dezavantaj oldu.”

Haberin Devamı