Gazete Vatan Logo

200 milyon dolara ABD’nin kapısını açtı

Kuveyt’teki havalimanı projesi ile bölgede kapıları kendilerine açtıklarını söyleyen Cengiz Holding CEO’su Ömer Mafa, “Yeni terminal binası ile Kuveyt’ten ABD’ye direkt uçuşlar mümkün hale geldi. Proje sayesinde 250 milyon dolarlık 2 ihale daha aldık” dedi

200 milyon dolara ABD’nin kapısını açtı

Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın 6 milyon yolcu kapasitesinin 2 kat üzerine çıkmasının ardından Kuveyt hükümeti sorunu çözmek için harekete geçti. Problemi hızla aşmak isteyen hükümet 6 yıl sonra tamamlanacak olan yeni havalimanı beklemeden çok kısa sürede mevcut havalimanına modern bir terminal binası yapmaya karar verdi. Türkiye’de yeni havalimanı inşaatını gezen Kuveytli yetkililer, konsorsiyum lideri Cengiz İnşaat’ın havalimanı projelerini inceleyerek ihaleye davet etti.

Yüzde 30 daha uygun

Cengiz İnşaat, yabancı firmaların da katıldığı ihalede en yakın rakibine göre yüzde 30 daha uygun teklifi vererek 200 milyon dolara ihaleyi kazandı. 2016’nın sonunda yapımına başlanan havalimanı terminalini 21 ayda tamamladı. Projenin çok kısa sürede bittiğini gören Kuveyt yönetimi holdingi başka ihalelere davet etti. Cengiz İnşaat, yeni kurulacak kentin altyapı ihalesini 160 milyon dolara 4 kilometre uzunluğunda, 1 adet alt geçit ve 1 adet köprülü kavşak içeren otoyol ihalesini de 90 milyon dolara aldı.

Haberin Devamı

Sıfırdan şehir kuracak

Kuveyt İskân Bakanlığı tarafından finanse edilen ve 12 bölge olarak ihaleye sunulan yeni yerleşim yeri altyapısı projesinde 2 bölgenin ihalesini alan Cengiz İnşaat, bu proje kapsamında yerleşim biriminin tüm şehir içi yolları, aydınlatma, bölgelerin elektrik, temiz su, pis su gibi şehir altyapısı çalışmalarını tamamlayacak.

İrlanda aktarmasına gerek kalmayacak

4.5 milyon yolcu kapasiteli yeni terminalin Kuveytli yetkililer tarafından ilk projelendirildiğinde 80 bin metrekare olarak planlandığını anlatan Cengiz Holding CEO’su Ömer Mafa, “Daha önceki havalimanı tecrübemiz sayesinde aynı işlevselliğe ve kapatiseye sahip binayı 56 bin metrekarelik bir proje ile sonuçlandırdık” dedi. Mafa, projenin bir destek terminali olarak düşünüldüğü ancak tamamlandıktan sonra ortaya çıkan binayı gören hükümetin burayı kalıcı bir terminal yaptığını söyledi. Mafa, “Kuveyt Havalimanı’ndan uluslararası uçuş standartları gereği ABD’ye uçuş yapılamıyordu. Gelen ve giden yolcu aynı yerden geçiyordu. Uçuşlar İrlanda üzerinden aktarmalı sağlanıyordu. Yeni terminal binasını teslim ettiğimizde Kuveyt’ten ABD’ye seferlerin düzenlenmesinin önünde bir engel kalmayacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Şeyhlere yeni yol

Kuveyt’in ileri gelen ailelerinin ikamet ettiği Kral Fahd Bin Abdul Aziz Yolu’nda ulaşımın hızlı ve güvenli olmasını sağlamak için projelendirilen RA-258 kod adlı 4 kilometre uzunluğundaki 1 alt geçit ve 1 köprülü kavşak içeren yol ihalesi de 90 milyon dolarlık bütçesi ile Cengiz İnşaat’ın oldu.