Gazete Vatan Logo

200 film içinden seçim yapamayanlara

Film festivali rezervasyonları yarın bitiyor. Eğer daha gideceğiniz filmlere karar veremediyseniz, işte size festivalin ağır topları ve bizim seçtiklerimiz

23. İstanbul Film Festivali'nin başlamasına daha uzun bir süre var ancak festival takipçileri için heyecan şimdiden yükselmeye başladı. Festival programının açıklanması ve festival kitapçığının satışa çıkmasının ardından, yarına kadar sürecek rezervasyon dönemi de başladı. Biletlerini rezervasyon döneminde alacak sinemaseverler için film seçme telaşı başladı bile. Bu yıl 200'e yalan filmin gösterileceği festivalde, film yelpazesi her zamanki gibi çok geniş. Uluslararası bir festival olmanın yara sıra ülkemizde varolmayan sinematek kültürünün boşluğunu da büyük ölçüde dolduran İstanbul Film Festivali, klasiklerin peşindeki sinemaseverler için cennet gibi.

'Klasikçi'ler bu yıl, Unutulmayan Yönetmenler ve Ustalara Saygı gibi bölümlerle bayram edecek. Festivalin bu yıl başlayan bir güzelliği de "Bir Ustanın Seçtikleri" bölümü. Bu bölümde usta yönetmen Theo Angelopoulos'un seçtiği beş klasik, "Yurttaş Kane", "Macera", "Oyunun Kuralı", "Sonsuz Sokaklar" ve "Persona" gösterilecek, her biri sinema tarihine damgasını vurmuş, özel filmler. Festival bu yıl 'özel' durumlar açısından da çok zengin. Özel gösteriler de, Murnau'nun ölümsüz klasiği "Nosferatu" ve Greta Garbo'nun başrolünü oynadığı "Damgalı Kadın" var, bu iki sessiz filme iki önemli orkestra eşlik edecek: Kaçırılacak gibi değil. Festivalin bir başka bölümü de, Martin Scorsese yapımcılığında şekillenen "Blues" projesi. 7 filmden oluşan bu bölümün öne çıkanları, Martin Scorsese imzalı "Sanki Yuvama Dönüyorum", Mike Figgis'in "Kırmızı, Beyaz ve Blues" ve Wim Wenders'ın "Bir Adamın Ruhu" filmleri. Lucas Belvaux'un her biri bağımsız ama kendi içinde bir bütünlük içeren üç filmden oluşan 'özel' üçlemesi de, programın öne çıkanlarından.

Son dakikada bir program değişikliği yaşayan Geceyarısı Sineması'nda (Hiç filmi çıkıp yerine Tayland yapımı Kader Kapıyı Çalınca filmi girdi) Küp'ün yönetmeni Vincenzo Natali imzalı Şifre, Takashi Miike'nin Gozu'su ve Bir Nokta Sıfır dikkat çekici: Uykusuz kalmaya değer. Ustaların yeni filmleri de festivalde olacak: Peter Greenaway "Tulse Luper'in Çantaları", Michael Winterbottom "Bu Dünyada", Theo Angelopoulos "Ağlayan Çayır" ve Jim Jarmusch da "Kahve ve Sigara" ile karşımızda: Ancak ekleyelim, ustalar bu son filmleri ile hayranlarını pek memnun edemedi. Gençlerde durum daha parlak, "Çağımızın Aynası Sinema", "Dünya Sinemasının Genç Yıldızları" ve "Dünya Festivallerinden" bölümlerinde yakın tarihli önemli filmleri izleme şansına kavuşacağız.

İtalyan yapımı siyasal drama "Günaydın Gece", Uyarlama Senaryo dalında Oscar adayı "Görkemli Hayatım", "Bir Japon'un Öyküsü", "Ara", "Takım Elbise", "Asılsız Haber", "Osama" ve "Dönüş" listesini geniş tutanlara. Yeni yetenekleri keşfedebileceğiniz "Dünya Sinemasının Genç Yıldızları" nda, "Milwaukee Minnesota", "Sıkı Çalış İyi Eğlen", "Bilim Kurgu", "Wilbur Ölmek İstiyor" ve "Kör Kuyu" keşif yapmak isteyenler için uygun seçenekler. Belgeseller ise son derece renkli: Jonathan Demme imzalı "Toprak Adamı", "Tenten ve Ben", "Alın Kullanın Beni" ile "Bukovvski: Böyle Geldi Böyle Geçti" bu bölümün en lezzetlileri. Altın Lale için yarışacak filmler arasında, "Güneşe Suikast", "Yeniden Sev Beni", "Şeytana Karşı", "Profesyonel" ve "Elveda Sinema" ödüle yakın filmler.

Bu klasiklere dikkat!
Macera - Michelangelo Antonioni
Persona - Ingmar Bergman
Oyunun Kuralı - Jean Renoir
Damgalı Kadın - Clarence Brown
Nosferatu - Wilhelm Murnau
Fitzcarraldo - Werner Herzog
Büyük Tıkınma - Marco Ferreri
Aşık Kadınlar - Ken Russell
Anayurt Oteli - Ömer Kavur
Küçük Gariban Bashu - Bayram Bayzai

Öne çıkan on film
Elveda Sinema
Wilbur Ölmek İstiyor
Günaydın Gece
Bir Japon'un Öyküsü
Asılsız Haber
Dönüş
Kör Kuyu
Güneşe Suikast
Takım Elbise
Sanki Yuvama Dönüyorum

Haberin Devamı