Gazete Vatan Logo

200 ağır silahlı peşmerge gidiyor!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, Suriye'nin Kobani ilçesine (Ayn el Arap) Peşmerge gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti.

IRAK Kürdistan Parlamentosu’nun, IŞİD saldırısı altındaki Suriye’nin Kobani kentine peşmerge gönderilmesine ilişkin yapılan toplantının ilk bölümünde konuşan Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir’in, bölgeye ilk aşamada 200 peşmerge gönderileceğini söylediği belirtildi.

Türkiye’nin peşmergenin Kobani’ye gitmesi için koridor açmasının ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan Parlamentosu’na konuyla ilgili toplanma çağrısı yaptı. Barzani’nin çağrısı üzerine Kürdistan Parlamentosu bugün Kobani’ye asker gönderme konusunu görüşmek üzere toplandı. Toplantının sabah yapılan kapalı oturumunda Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, parlamenterlere peşmergenin Kobani’ye gönderilmesine ilişkin bilgi verdi. Kapalı oturuma katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Bakan Kadir’in ilk aşamada ağır silahla donatılmış 200 peşmergenin Kobani’ye gönderileceği bilgisini verdiğini söyledi.

PARLAMENTO OY BİRLİĞİYLE KABUL ETTİ

Peşmerge Bakanı Mustafa Seyir Kadir’in kapalı oturumda yapılan toplantıda peşmergenin güzergahının, Habur Sınır Kapısı’ndan girdikten sonra İpekyolu üzerinde bulunan Şırnak’ın Silopi ile Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe İlçeleri üzerinden Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinden Suriye’ye gidiş şeklinde olacağı belirtildi. Toplantının ikinci oturumunda peşmergenin Kobani’ye gitmesine ilişkin oylama yapıldı.

Haberin Devamı

IKBY Parlamentosu, Suriye'nin Kobani ilçesine (Ayn el Arap) Peşmerge gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti.

PEŞMERGE'DEN BİR İLK
Peşmergenin ilk kez bölge dışına çıkacağını aktaran Sadık, şöyle konuştu:
"Peşmerge, ilk defa bütün partilerin desteğiyle Kürdistan bölgesinin dışına gönderiliyor. Bu, dünyanın güvenliğini sağlamak için atılmış bir adımdır. YPG ve diğer Kürt grupları, Kobani'de kahramanca bir mücadele veriyor. Peşmergeyi, YPG ile aynı safta çatışmak üzere gönderiyoruz. Bugün halkımız için tarihi bir gün. Cephelerde savaşan bütün kahramanlarımızı selamlıyoruz."
"Türkiye'ye teşekkür"
IKBY Parlamentosu'ndaki 5 Türkmen milletvekili adına söz alan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Peşmergenin Kobani'ye geçişini kabul eden Türkiye'ye teşekkür etti. Maruf, bu kararın Türkiye-IKBY ilişkilerini daha iyi bir duruma getireceğini ifade etti.
Parlamentoda konuşmaların ardından "şehitler için" bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve IKBY'nin "milli marşı" olarak kabul edilen "Ey Rakip" okundu.
Bu arada Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Parlamento çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerimiz ihtiyaç duyulan silahlarla Rojava'ya gidecektir" dedi. Kadir, "Kaç Peşmerge gidecek" sorusuna, "Uygun görülen sayıda Peşmerge, ihtiyaç duyulan silahlarla Kobani'ye gönderilecek" cevabını verdi.

Haberin Devamı