Gazete Vatan Logo
Magazin 20 yıllık eserlerini sildi

20 yıllık eserlerini sildi

İtalya’nın en ünlü sokak sanatçılarından Blu, 20 yıldır Bologna’da yaptığı duvar resimlerinin ücretli bir şekilde müzede sergileneceğini öğrenince eserlerini yok etti

20 yıllık eserlerini sildi

Bologna Tarih Müzesi’nde (Palazzo Pepoli) gelecek Cuma günü açılacak olan ‘Street Art-Banksy&Co. Sanatın kentsel hali’ isimli sergi için, aralarında Blu’nun eserlerinin de yer aldığı sokak sanatı örneklerinin sokaklardan müzeye taşınması planlanıyordu. Müze, bu sayede sokaklardaki eserlerin “yıkımdan ve zamanın aşındırmalarından korunmasının” sağlanacağını öne sürüyordu. Ne var ki sokaklarda ücretsiz olarak görülebilen eserleri müzede görebilmek için 13 euro’luk giriş ücreti belirlendi. Bunun üzerine, İtalya’nın Banksy’si olarak da anılan Blu takma adlı sokak sanatçısı, 20 yıldır Bologna sokaklarındaki binalara, duvarlara yaptığı çizimlerin müzeye taşınmasına karşı çıkarak önceki gece beraberindeki aktivistler ile resimlerin üzerlerini boyayarak ya da kazıyarak yok etti.

Kurtarıcı olmak istiyorlar

Medyaya mesafeli duran Blu’nun ne yapmaya çalıştığı ise ‘Giap’ isimli blog’daki yazıda şu ifadeler ile açıklandı: “İktidar sahipleri graffitiyi ve çizimleri vandallık olarak yaftaladıktan, bunları üreten gençlerin kültürünü bastırdıktan, bu sanatçıların atölyesi olan yerleri yok ettikten sonra şimdi ise sokak sanatının kurtarıcısı olmak istiyorlar. Toprak sahibi ya da sömürgeci valilerinkine benzer bir kibirle, kendilerinde duvarlardan çizimleri sökme hakkı görenlere karşı yapılabilecek tek şey bu çizimlerin ortadan kaldırılmasıdır.”

Haberin Devamı

FAKİRLEŞMİŞ UYANACAĞIZ

Bologna Belediye Başkanı Virginio Merola, Facebook’a yazdığı mesajda, “Blu bir sanatçı ve tepkisini de bir sanatçı gibi gösterdi. Ancak Bologna Belediye Başkanı olarak bir endişem var: Bologna yarın daha fakirleşmiş, daha az sanata ve özgür alana sahip bir kent olarak uyanacak” dedi.

Heykellerin gözlerini bağladı

Brezilyalı bir sanatçı ise, ülkedeki siyasi durumu protesto için Rio de Janeiro sokaklarındaki yüzlerce heykelin gözlerini kırmızı bir kuşakla kapattı. Kimliğini gizli tutan sanatçı, Brezilya’da derinleşen siyasi krize dikkat çekmek ve protestonun ‘yalnızca sokak gösterileriyle yapılmayacağı’ mesajı vermek istediğini söyledi.

Haberin Devamı