Gazete Vatan Logo

20 yaş daha genç olabilirsiniz

Oprah Winfrey’in ‘Hayatımı değiştirdi’ dediği Bob Greene’in çok satan kitabı ’20 Yaş Daha Genç’te, daha genç görünmenin, hissetmenin ve olmanın sırlarına dair bilimsel ve pratik bir program öneriyor.

20 yaş daha genç olabilirsiniz

Eski bir atasözü yaşın sadece bir sayı olduğunu söyler. İyi yaşam gurusu Bob Greene’in ’20 Yaş Daha Genç’ kitabı, bilimsel ve pratik bir gençleşme planı öneriyor. Bu programın dört temel direği var: Egzersiz, beslenme, cilt bakımı ve uyku.

Telomer uzunluğu

DNA sarmalının ucunda bulunan, kromozomları koruyan kuyruk uçları Telomerler zamanla kısalıyor. Çok kısalınca hücre bölünemiyor. Kas gücü azalıyor, kırışıklıklar oluşuyor, bağışıklık sistemi düşüyor. 2008’de ikiz kardeşler üstünde telomer araştırması yapıldı. Biri aktifken diğeri değildi. Aktif olanınki uzundu. Telomer uzunluğunun aktif olmakla bağlantısı ispatlandı. Daha aktif olanların ikiz kardeşlerine oranla dört yıl daha uzun telomerleri olduğu gözlemlendi.

Telomerleri kısaltan faktörler

- Fazla kilolar

- Sigara

- Stres

Yaşlanan beyin küçülüyor

Yaşlandıkça beyninizin küçüldüğü bir gerçek. Yaşlanmayla beraber beyin amiloid isimli bir plaka üretmeye başlıyor, bunun birikmesi ise Alzheimere yol açıyor. Sadece Alzheimer hastalarında değil sağlıklı insanların yüzde otuzu da, 40 ve 50 yaşından sonra bu plakayı üretmeye başlıyor. Güzel haberse şu, ne zaman yeni bir şey öğrenseniz, beyninizde yeni bağlantılar oluşuyor. Böylece beyniniz daha fazla işlem gücüne sahip oluyor.

Haberin Devamı

Beyninizi gençleştirin

Beyin sağlığı için öncelikleriniz stres seviyenizi düşürmek, gündelik hayatta mutluluk bulmak ve yaşlanmaya dair algınızı değiştirmek olmalı.

Beynin gerilemesini durduracak pratik önerilerden bazıları şöyle

Her gün yeni bir şey öğrenin

Yeni dil, enstrüman öğrenmek, yeni bilgisayar programı öğrenmek önemli.

Stres için tavsiyeler

- İki hafta boyunca stresinizi tetikleyen unsurları listelediğiniz günlük tutun. Sizi kaygılandıran durumları listeleyin ve bununla nasıl başettiğinize bakın.

- Konuşmadan önce 10’a kadar sayın. 3 ila 5 derin nefes alın. Stresten uzaklaşın. Yürüyüşe çıkın. Hata yaptığınızda özür dileyin. Problemleri küçük bölümlere ayırın. Günlük gevşeme için vakit ayırın.

Uzun yaşatan süper diyetler

Dünyada üç tip diyetin uzun yaşamla bağlantısı kuruluyor. Green kitapta bu diyetleri birleştirerek 20 yaş daha genç diyetini açıklıyor.

Haberin Devamı

Okinawa diyeti: Japonya’ya bağlı Ryuyku adalarının yerli halkının diyeti. Japonların kalp ve kanser gibi hastalıklara yakalanma oranı Amerikalılara göre yüzde 50 daha düşük. Çünkü daha çok sebze kaynaklı karbonhidrat, bolca tofu ve tam tahıldan oluşan bir sofraya sahipler.

Akdeniz diyeti: Yunanistan ve Akdeniz kıyılarındaki pek çok insanın hayat uzunluğu Okinawalılarla yarışıyor. Bu diyet bol miktarda zeytinyağı, tahıllar, bolca meyve ve sebze ve mütevazi oranlarda yüksek proteinli yiyecekler, daha çok balık ve az biraz da et içeriyor. Akdeniz diyeti kalp hastalıklarının yanısıra kolesterol, inflammasyon ve şekeri de düşürüyor.

Portfolyo diyeti: Badem ve patlıcan gibi kolesterol düşürücü yiyecekleri içeriyor. Bu vegan bir diyet olsa da Akdeniz ve Okinawa diyetleri vegan veya vejeteryan değil. Ancak et tüketiminin mütevazi seviyelerde sodyum ve bol meyva ve sebzeyle beraber tüketildiğinde belirli ölçülerde sağlıklı olabildiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme tavsiyeleri

- Her yemekte tabağının yarısının sebzeyle kaplı olduğuna dikkat et.

- Baklagilleri düzenli tüket.

- Yüksek protein seçimlerin daha çok balık, tavuk ve soya kaynaklı olsun. Kırmızı eti ayda üç dört defadan fazla tüketme.

- Daha çok zeytinyağı tüket.

- Süper yiyecekleri yanından ayırma

Gençlik alışveriş listesi

Meyve

Günde iki veya 4 adet (ya da bir kase çekirdeksiz küçük meyve)

Süper meyveler

Çilek, dut, böğürtlen, yaban mersinini bir avuç yulaf ezmesine koyun.

Narenciye

Limon, portakal, greyfut C vitamininin yanısıra kanser ve kalp hastalıklarıyla da savaşıyor.

Nar

Nar sadece damarları açmıyor, kansere karşı da savaşan bir meyve.

Sebzeler

Günde 4- 8 servis. Vitamin ve mineralleri çeşitlemek için farklı renklerdeki sebzeleri seçin.

Süper sebzeler

Brokoli, brüksel lahanası, lahana, pancar, kale.

Patlıcan

Kolesterolle savaşıyor. Portfolyo diyetinde yer alıyor.

Cildin gençliğini geri kazanmak

Öncelikle toksinleri ve ölü deri hücreleri cildinizden atabilmek için polishing, ardından derinlemesine temizlik ve cildi doğru beslemekten oluşuyor. Cilt bakımı rutininiz

Haberin Devamı

Sabah

1. Derinlemesine temizlik: Bir dakika yüzünüz, boynunuz ve dekoltenize masaj yapın. Ilık suyla yıkayıp, kurulayın.

2. Besleme: Serbest radikalleri temizleyen antioksidanları yüzünüze, boynunuza ve göğsünüze uygulayın.

3. Koruma: 30 faktörlük güneş kremini yüzünüze sürün, antioksidan özelliği taşıyanları tercih edin.

Akşam

1.Cila: Pling uygulayarak, önce ölü deri hücrelerinizin dökülmesine izin verin. Bu işlemi yüzünüz, boynunuz ve göğüs dekoltenize 60 ila 90 saniye kadar uygulayın. Yüzü ılık suyla yıkayın.

2.Derinlemesine temizlik: İyi bir temizleme köpüğü ile göz kapakları dahil yüzünüze, boynunuza ve dekoltenize bir dakika masaj yapın.

Gençlik uykusu

- İyi bir uyku sizi gençleştirir, daha iyi hissettirir ama kötü uyku alışkanlıkları sizi ömür kısaltıcı hastalıklara açık hale getirir.

- Uyku bozuklukları hormonal düzeni bozup, şişmanlamaya elverişli hale getirir. Kalp, felç ve depresyona zemin hazırlar.

- Uykuda vücudun inşaat işçileri hummalı bir şekilde vücudunuz için gerekli proteinleri sentezleyerek kemik ve kaslarınızı canlandırır.

- Vücudunuz içinde işleyen saatler var. Hava karardığında vücutlar uykuya programlanır, aydınlandığında da uyanık olmaya. Bu programa sadık olabilmek için vücut kimyasallar salgılar.

İmdat! Saat gecenin 3’ü

Özellikle de 40 ila 50 yaşından sonraki süreçte uykuda gerilemeyle beraber bu şikayeti çok sık duyarız. Uykun kaçtıysa saate ya da telefona bakma. Bu anksiyeteni artırır ve uykunun düşmanıdır çünkü vücuttaki kimyasalları harekete geçirir. Yatağından kalk, başka bir odada loş ışıkta bir dergi ya da kitap oku. Tekrar uykun geldiğinde ışığı kapa ve yatağına dön. Tekrar uykun kaçarsa, aynı şeyi tekrarla. Gece yarısı uyanmanın pek çok nedeni olabilir. Uykusuzluk aynı zamanda depresyon belirtisidir. Terapiste git.

Gençliğin hayat pınarı egzersiz

Yaşlanma vücuttaki dokuların kaybı anlamına geliyor ve fiziksel aktivite vücuttaki dokuları yeniden oluşturarak süreci tersine döndürüyor.

Düzenli egzersiz yapanlar obezite, kalp hastalıkları, felç, şeker ve kanser gibi hastalık riskinin önüne geçebiliyor. Araştırmalara göre gününü hareketsiz geçiren kadınların erken ölüm riski hareketli kadınlara oranlara yüzde doksan sekiz daha yüksek. Diğer fitness planlarından farklı olarak bu çeşitlilik içeren bir program: esneklik, core hareketleri, denge, çeviklik, göz-el koordinasyonu, kardiyovasküler dayanıklılık ve kas gücünü biraraya getiriyor.