Gazete Vatan Logo

20 milyar dolarlık ara malı seferberliği

Başbakan Yıldırım, ara malını millileştirecek her türlü desteği vereceklerini açıkladı. Yeni teşvikler sayesinde cari açığın 3-4 yılda 20 milyar $ azaltılması hedefleniyor.

20 milyar dolarlık  ara malı seferberliği

Başbakan Binali Yıldırım, ara malı ithalatının Türkiye’den karşılanması için üretime yönelik her türlü teşviki vermeye devam edeceklerini söyledi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nda (KOSGEB) düzenlenen 5. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni’nde konuşan Yıldırım, “Yakında yayımladığımız bir genelge ile yerlileştirme ve millileştirme konusunda önemli kanallar aldık. Türkiye’nin cari açığı ve bütçe açığı var. İki açığı var. Türkiye büyümesini gelişmesini düşük faiz düşük enflasyonu ancak ve ancak daha fazla üreterek daha fazla ihraç ederek açıklarını daha da azaltarak sağlayabilir. Bunun da yolu bir yandan ihracatı artırmak diğer yandan da ithalattaki ara malı ihtiyacını Türkiye’den karşılamaktır” diye konuştu.

Sektörler belirlendi

Başbakan Yıldırım, cari açığı düşürmek için her türlü teşviği vereceklerini açıklarken, ara malı bağımlılığı yüksek sektörlerdeki yatırımları destekleyecek adımlara hazırlanılıyor. Hedef 3-4 yılda dış ticaret açığını 20 milyar dolar azaltmak. Bu adımların en önemli kısmının bugüne kadar ilk tutarın yüksekliği nedeniyle yapılamayan yatırımların, verilecek destekler ile özel sektör eliyle yapılması olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

İthalatı azaltmayı, savunma sanayi ve enerji sektörü başta olmak üzere yerlileştirmeyi neredeyse tüm politikalarda öne çıkaran hükümet sYerlileştirme Yürütme Kurulu’nu da kurdu. Hükümet otomotiv, ulaştırma, sağlık, elektronik, enerji, petrokimya sektörlerine teşvik vermeyi planlıyor.

Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Hedefimiz 3-4 yılda Türkiye ekonomisini kırılganlıklardan arındırılmış bir yapıya ulaştırmak. Asıl hedef dış ticaret dengesinde yüzde 30-40 yani

20-25 milyar dolara ulaşan kalıcı azalış” dedi. Bu teşviklerde Bakanlar Kurulu’na geçen yıl ucu açık destek sağlama hakkı tanıyan proje bazlı yatırım teşvik sistemi önemli rol oynayacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ithalatı 2019’dan itibaren yıllık 6-7 milyar dolar azalacak yatırım değeri 80 milyar TL olan projeler için 20 şirket ile görüşüldüğünü belirtmişti.

Haberin Devamı

135 milyar dolar

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerlileştirme programı kapsamında yaptıkları analizde 135 milyar doları bulan sanayi ürünleri ithalatının 102-105 milyar dolarlık kısmının Türkiye’de üretilebileceğini belirtiyor. Yapılan projeksiyonlarda kimya ve ilaç sanayinin ön plana çıktığına değinen Özlü “Sadece petrokimyada 11 milyar dolarlık açığımız var. Petkim ölçeğinde 4 tane tesis kurulsa, iç pazarın ihtiyacı karşılanacak” ifadesini kullanıyor.