Gazete Vatan Logo

20 ilde dev operasyon!

Ankara polisinin, hayali ihracat yaparak devleti zarara uğrattıkları iddia edilen örgüte yönelik düzenlediği operasyonlarda çok sayıda gözaltı var

Ankara polisinin, hayali ihracat yaparak devleti zarara uğrattıkları iddia edilen örgüte yönelik 20 ilde düzenlediği operasyonda, 150 kişi gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 2 yıla yakın süren istihbarat çalışmaları sonucu, Kırıkkale ve Ankara’da faaliyet gösteren iş adamı Yasin H.’nin liderliğinde kurulduğu öne sürülen suç örgütü tarafından sahte fatura, banka dekontu gibi belgelerle herhangi bir mal alım satımı olmamasına rağmen, İran ve Irak’a ihracat yapılmış gibi gösterilerek hayali mal tedarik zinciri oluşturulduğunu tespit etti. Polis, bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda, Ankara merkezli 20 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, örgüt elebaşı Y. H. ve örgütün iki numaralı ismi olduğu öne sürülen S.G. ile S.Ç. ve H.S’nin de aralarında bulunduğu 150 kişi gözaltına alındı. Örgüte destek verenler arasında vergi dairesi müdürleri ile genel seçimlerde BDP’nin desteklediği bir bağımsız milletvekili adayı ile işadamlarının da olduğu belirtildi.

Örgüt üyelerinin, daha çok Ankara merkezli kurdukları firmaların, Hakkari Yüksekova’daki 34 firma üzerinden İran ve Irak tarafına, 2009-2010 yıllarında, hayali ihracat yaparak, KDV iadesi kapsamında devletten 500 milyon lira para aldığı tespit edildi.

Savcılığa sevk edilenlerden, aralarında örgüt lideri Y.H., S.G.’nin de bulunduğu 22 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıkarıldı, diğerleri serbest bırakıldı. Çetenin sınır geçişleri için de terör örgötü PKK ile bağlantılı olduğu ileri sürüldü. Polisin çalışması sürecinde şebekenin 30 milyon dolarlık vergi iadesi almasına engel olunduğu belirtildi.

‘Hayali’ gölgesinde ihracat rekoru

Emniyet güçleri, 500 milyon liralık vurgun yapan Hakkari Yüksekova merkezli hayali ihracat çetesini çökertirken, TÜİK’ten moralleri yükselten haber geldi. Mart’ta ithalat yüzde 4.8 gerilerken, ihracat 13.2 milyar dolarla aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırdı. Dış ticaret açığı da yüzde 25.3 geriledi.

Dış ticaret açığında makas daralıyor. Türkiye’nin dış ticaret açığı Mart ayında yüzde 25.3 düşüşle 7.35 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde dış açık yüzde 17.5 düşüşle 20.3 milyar dolara geriledi. TÜİK, bu yılın Mart ayında ihracatın 2011’in aynı ayına göre yüzde 12.2, artarak, 13 milyar 251 milyon dolara çıktığını, ithalatın aynı dönemde yüzde 4.8 azalarak 20 milyar 597 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Enerji ithalatı patladı

Geçen yıl Mart ayında yüzde 54.6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl yüzde 64.3’e yükseldi. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; Mart ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 12.2 artarken, ithalat yüzde 0.9 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, Mart’ta bir önceki aya göre ihracat yüzde 0.1, ithalat yüzde 4.3 arttı. Enerji ithalatı Ocak-Mart’ta 14 milyar 634 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AB’nin payı % 41’e indi

Türkiye’nin borç krizindeki Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle olan ticareti ise geriledi. Mart 2011’de yüzde 48.3 olan AB’nin ihracattaki payı, bu yıl ayında 41.6’ya geriledi. AB’ye ihracat 2011’e göre yüzde 3.3 azalarak 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı