Gazete Vatan Logo

20 dönümden az tarla olmayacak!

Çocuklardan sadece birine miras bırakılacak

Hükümet arazilerin bölünmemesini amaçlayan tasarı hazırladı. Baba öldüğünde tarlası çocuklar tarafından küçük parsellere ayrılmayacak.

Tarım Bakanlığı’nca hazırlanan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı ve Medeni Kanun’da değişiklik öngören tasarı, Meclis’e sunuldu. Tasarı, miras konusunda yeni düzenlemeler getirirken, arazilerin bölünmemesi amacıyla, tüm çocuklara değil, sadece birine miras bırakılabilmesini zorunlu tutuluyor.

Şirket kurabilirler

Tarım Bakanlığı hazırladığı düzenlemeyi, “Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan sistem, bundan böyle ülkemizde de miras düzenlemesinde yer alacak” şeklinde savundu.

Tasarıyla, mirasçılara vefatın ardından kendi aralarında anlaşmaya varabilmeleri için 1 yıllık süre tanınıyor. Anlaşmaya varılamaması durumunda işletmenin kullanıcısını mahkeme belirleyecek. Mirasçılardan istekli olmaması halinde işletmenin tamamı satılabilecek. Arazi sahibinin vefatı halinde mirasçılar devir işlemini en geç 2 yıl içinde tamamlayacak. Devir işlemlerinden damga vergisi, harç ve diğer masraflar alınmayacak. Mirasçılar, arazilerin işletmesini bir kişiye verebilecekleri gibi şirket vasıtasıyla da işletebilecek. Mirası devralanlar istekleri halinde kredi de kullanabilecek. Düzenlemeyle, tarlalarda 20 dönüm, dikili arazilerde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak.

Tasarıyla, tarım arazileri ve tarım işletmeleri ile ilgili mevcut sistem de tamamen değiştiriliyor. Bölünemez büyüklükteki tarımsal işletmelere ait tarım arazilerinin tek bir mirasçıya devri ve diğer mirasçıların payları oranında belli bir bedelin mirasçılar tarafından ödenmesi, mirasçıların arazileri Medeni Kanun’da yer alan aile malları ortaklığına devri, miras payı oranında hissedarı oldukları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları bir şirkete devri veya işletmeye ait arazilerin satışı konusunda anlaşabilmelerini öngörülüyor. Ayrıca ödeme gücü olmayan mirasçıların Bakanlar Kurulu kararıyla ucuz ve uzun süreli banka kredisi alarak ödeme yapabilmeleri sağlanıyor.

Kavga çıkarsa komşuya satılacak

TASARIYA göre mirasçılara devri yapılan arazilerin tarım dışı kullanımlarında meydana gelebilecek değer artışları diğer hissedarlara kullanıcı tarafından eşit olarak ödenecek. Mirasçıların anlaşmazlığı halinde satış işleminde öncelik, sınırdaş tarım arazisi sahibine verilecek. Kanun yürürlüğe girmeden önce açılan davalarda eski hükümler uygulanacak.

Tasarının gerekçesi şöyle ifade edildi:

“Arazilerin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Medeni Kanun’un miras hükümlerinde değişiklikler yapılmıştır. Dünyada geçerli olan toprak hukuku düzenlemeleri incelenmiş, Avrupa’nın çoğunda tarımsal işletme ve arazilerin mülkiyetinin tek bir mirasçıya devredilerek tarımsal arazilerin parçalanmasının önlendiği görüldü. Ülkemizdeki tarım arazileri küçük ölçekte birbirinden uzak ve çok sayıda parçadan meydana geliyor. Miras ya da satış yoluyla meydanha gelen arazi parçalanmaları her geçen yıl artmakta ve tarım arazileri ekonomik büyüklütklerin altına düşmektedir. Verimli bir ekonomik faaliyet yürütmek mümkün olmamaktadır.”

Haberin Devamı