Gazete Vatan Logo

20 dolara ‘kadın yüzü’ aranıyor!

ABD’de tek bir banknotta bile kadına yer verilmemesi tepki çekerken yeni 20’liklere ‘kadın yüzü’ aranıyor. En büyük aday kölelik karşıtlarının idolü Harriet Tubman.

20 dolara ‘kadın yüzü’ aranıyor!

Kadınların banknotlarda temsil edilmemesi, hayatın diğer alanlarında görülen erkek egemenliğinin para birimlerine de yansıdığı eleştirilerine neden olurken, bu durum ABD’de yüzbinlerce kişinin katıldığı bir kampanyayla protesto ediliyor. Ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan Amerikalı kadınlar, “20’lik banknotlara kadın yüzü” adlı kampanyayla, banknotlardaki erkek hükmüne son vermeye çalışıyor. ABD’nin 7’nci başkanı Andrew Jackson’ın portresinin bulunduğu 20 dolarlık banknotlara, 2020 yılından itibaren ülke tarihinde önemli rol oynayan bir kadının geçmesini talep eden aktivistler, bu ismi belirlemek için 15 adayın yer aldığı bir anket düzenledi. 1 milyonu aşkın kişinin oy kullandığı anketin sonuçlarına göre, ABD’de kölelik karşıtı oluşumun simgesi olan Afrikalı Amerikalı Harriet Tubman 600 binin üstünde oy alarak birinci seçildi.

Türk Lirası’nın 34 ülke arasına girmesini sağlayan Türk edebiyatı ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz.

Tek müslüman ülkeyiz

Dünyada 167 resmi para biriminde insan portrelerinin yüzde 90’ından fazlasını erkekler oluştururken, sadece 34 ülke banknotlarında kadın resimleri var. Bu 34 ülkeden biri olan Türkiye, para biriminde kadın portresi kullanan tek müslüman ülke. Avustralya, İsveç, İsviçre, Danimarka, İngiltere, Kanada, İzlanda, Yeni Zelanda, Filipinler, İsrail, Norveç, Arjantin, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Dominik, Etiyopya, Gambiya, Gine, Gürcistan, Kolombia, Kosta Rika, Haiti, Liberya, Japonya, Jamaika, Güney Kore, Malavi, Meksika, Peru, Ukrayna, Venezuela banknotta kadın portresi olan ülkeler arasında.

Haberin Devamı