Gazete Vatan Logo

20 bin öğretmenin atanacağı tarih

Binlerce öğretmenin beklediği müjdeli haber nihayet geldi. Milli Eğitim Bakanlığı 10 Ekim tarihinde 20 bin öğretmen ataması yapacağını duyurdu.

20 bin öğretmenin atanacağı tarih

15 Temmuz'da gerçekleşen darbe kalkışmasının ardından 01 Eylül'de yayınlanan KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 28 bin 163 kişi öğretmen ihraç edilmiş, PKK ile bağlantılı olduğu iddia edilen 14 bin kişi de açığa alınmıştı.

İhraç edilen, açığa alınan ve özel okulların devlet bünyesine geçirilmesiyle birlikte ortaya çıkan öğretmen açığı 20 bin gibi bir rakamı aştı. 2016 yılının Şubat ayında atama yapan MEB, darbe gerçekleşmeseydi 2016 yılının Ağustos ayında yeni bir atama yapacaktı. Darbe kalkışmasının ardından ilan edilen OHAL kararı ile birlikte MEB, sözleşmeli öğretmenlik formülünü getirdi ve ilk sözleşmeli öğretmen atamasının 2017 yılının Şubat ayında gerçekleşeceğini duyurdu.

Ancak okulların açılmasıyla birlikte baş gösteren öğretmen açığı sorunu hızlı bir şekilde büyüdü ve MEB, atama planını 4 ay öncesine çektiğini duyurdu. Böylelikle 2017’de uygulanması beklenen yeni formül ilk kez Ekim ayında uygulanacak.

ATAMA TARİHİ BELLİ OLDU

Atama bekleyen binlerce öğretmen gözlerini tam da Şubat ayına çevirmişken MEB'den sevindirici bir haber geldi. MEB, yeni eğitim dönemi için KPSS sonucuna göre ve sözlü sınavla alınacak olan 20 bin sözleşmeli öğretmenin atamalarının 10 Ekim tarihinde yapılacağını duyurdu.

KASIM AYINDA YENİ BİR MÜLAKAT YAPILABİLİR

Haberin Devamı

Yapılan bu 20 binlik öğretmen atamasının yine de MEB'in ihtiyacını karşılamayacağı ve bu nedenle Kasım ek bir öğretmen atamasının yapılması bekleniyor. Kasım ayında eksik öğretmen açığını tamamlamak isteyen MEB'in yeni bir mülakat gerçekleştireceği ve yeni bir ek atama yapacağı öngörülüyor.

ATAMA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

KPSS sınavına giren öğretmen adayları sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte puanına göre sıralandı ve sözlü mülakata çağrıldı. Yaklaşık olarak 45 bin öğretmen adayının katılım sağladığı mülakatta adaylar mesleki yetkinliği ve öğrenciler arasındaki iletişime göre değerlendirildi. Mülakatları tamamlanan adaylar şimdi 20 seçenekli bir tercih listesi hazırlayacak ve mülakat sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yeni görev yerlerine atanacak. Mülakat sonuçlarının 30 Eylül Cuma günü açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

EN FAZLA ATAMA YAPILACAK OLAN BRANŞLAR

10 Ekim'de gerçekleştirilecek 20 bin öğretmen atamasında ağırlıklı olarak; Adalet, Almanca, Arapça, Beden Eğitimi, Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğimi, Din Kült. ve Ahl.Bil., Fen Bilimleri, İlköğretim Matematik Öğr., İngilizce, Matematik, Okul Öncesi Öğrt., Rehberlik, Sınıf Öğrt., Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe branşlarında atama yapacağı bekleniyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN FORMULÜ NEDİR?

Sözleşmeli öğretmenlik formülü ile öğretmenler 5 yıl atandıkları yerde görev alacak ardından da kadroya alınacak. Tayin isteyen öğretmenler ise ilk atandıkları ve kadroya geçtikleri bölgede 3 yıl daha görev alacak ve tayin isteme hakkına sahip olacaklar. Yani yeni atanan bir öğretmen ancak 8 yıllık görev sonrasında tayin isteyebilecek.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

MEB'in sözleşmeli öğretmenler için maaş düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Öğretmen maaşı dışında, ek ders ücreti, kurs ücreti, nöbet ücreti gibi farklı kazançları ve Doğu, Güneydoğu’daki sözleşmeli öğretmene tazminat adı altında 400-500 TL arası bir ek ödeme yapılması bekleniyor. Böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde Doğu’da sözleşmeli öğretmen, maaş + tazminat + ek ders + kurs ücreti + nöbet ücreti durumuna göre 5 bin TL’ye yaklaşan bir ücret almış olacak. (Sare Tüzen/ Sadece Haber)

Haberin Devamı