Gazete Vatan Logo

20 bin liraya evleniyorlar!

Artık nüfus cüzdanlarının medeni hâl hanesi de kiralık. Ücret 20 bin liraya kadar çıkıyor...

Tayin, cinsel tercih, aile baskısı, hamilelik gibi nedenlerle talep toplayan anlaşmalı evlilik moda olunca dünya evinin yıllık kirası en az 2 bin TL'yi buldu. Bazı durumlarda ücret 20 bin liraya kadar çıkıyor.

Öğretmenlerin tayin, bekâr kadınların evlilik dışı hamilelik ve baskı, eşcinsellerin de cinsel tercihi gizleme gibi sorunlarını gidermek için başvurdukları en kolay yöntem evlilik olunca, anlaşmalı evlilik moda oldu.

Eczacıların diplomalarını kiralamalarına aşina olduğumuz Türkiye'de artık nüfus cüzdanlarının medeni hâl hanesi de kiralık. Dünya evinin yıllık kira bedeli ise ortalama 2 bin lira. Fiyat hamilelik için evlilikte 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bir süre öncesine kadar memur ve askerlerin tayin için kullandığı bu yöntemin alanı yıllar içinde giderek genişledi. Artık eşcinseller ailelerinden gelen 'Evlen' baskısını aşmak, çocuğunun babasıyla evlenemeyen hamileler çocuğa vitrin bir baba bulmak, Türkiye'de çalışan yabancı uyruklular Türk vatandaşı olup kaçak konumundan kurtulmak için evlilik yoluna gidiyor.

50 BİN KİŞİ ÜYE OLDU

Alanın genişlemesiyle birlikte ortaya çıkan talep artışı da yeni bir pazarın doğmasına yol açıyor. Maddi sorun yaşayan bekârlar artık Facebook ve bloglarda açılan 'Anlaşmalı evlilik' sayfalarına bıraktıkları ilanlarla yuva kuracakları müşteri arıyor. Anlaşmalı evlilik konusuna odaklı bir web sitesinin 2 yılda kazandığı üye sayısı 50 bini bulurken, şu an üyeliği aktif olanların sayısı ise 1200'e ulaşıyor. Anlaşmalı evlilik üzerine çalışan web sitesi yetkilisinin verdiği bilgilere göre şu an en büyük talep hamile kalan ve perde evlilik yaparak aile baskısından kurtulmak isteyen kadınlardan geliyor. İkinci sırayı ise tayin talepleri alıyor.

DEVLET YAKALARSA TAYİN İPTAL

Devletin incelemeye alması durumunda tayin iptalleri de yaşanabiliyor. Evliliğin amacı ortaya çıkarsa kişiler hakkında kamu davası da açılıyor. İzmir'de boşanırken, 'Biz zaten tayin için evlenmiştik" diyen bir öğretmenle ilgili tayin iptali de örnek kararlar arasında yer alıyor.

"BİR MESAJ BIRAKTIM YÜZLERCE TALEP ALDIM"

Habertürk'ün haberine göre; anlaşmalı evlilik sitelerinde 'Ben yapabilirim' ilanı veren Can Onuray, farklılık aradığı için bıraktığı bu ilanlar sonrasında yüzü aşkın telefon almış. Henüz kimseyle bir anlaşma veya evlilik yapmamış.

Onuray kısa macerasıyla ilgili soruları yanıtladı:
- Neden anlaşmalı evlilik yapmak için ilan verdiniz. Para için mi?
Farklılık aradığım için.

-Ama bu işe kalkışanların çoğu maddi açıdan kalkışıyor.
Birkaç erkek aradı beni. 'Arayan var mı?' diye sordular.
- Kadınlar seçici mi? Yoksa 'Nasılsa anlaşmalı. Kim olursa olsun' mu diyor?
Kadınları durumu ne kadar kötü olursa olsun şekli düzgün insanlarla görüşmek istiyor. Sonuçta aralarında uzun süre evli kalmayı düşünenler de var. Pek öyle herkesle görüşmüyorlar. Resmi sahte olan erkekler güven vermiyor.

-Sizi kaç kişi aradı?
2 ay içinde 100'e yakın kişi aradı.

-En büyük gerekçe neydi?
Hamile kalanlar ve aile baskısından yakınanlar çok başvuruyor. Ben tayin bekleyenlerle pek ilgilenmiyorum. Çünkü yaşadığın yerde 1 senelik sigortalı olman gerekiyor.

-Hamileler ne kadar evli kalmak istiyor. Ne kadar para öneriyor?
Hamileler uzun zaman evli kalmak da isteyebiliyor. Bir sene de. 10-20 bin TL civarında ücret öneriyorlar.

BOŞANMADA PAYLAŞIM SORUNU NOTER PROTOKOLÜYLE AŞILIYOR

Anlaşmalı evlilik konusunda anlaşan kadın ve erkek nikâhı kıymadan önce soluğu noterde alıyor. Kanunsuz bir işlem olduğu için notere gidip 'Biz anlaşmalı evlilik yapıyoruz' demiyorlar. Ancak, "Evleniyoruz. Mal ayrım protokolü yapmak istiyoruz" talebinde bulunuyorlar. Böylece boşanma esnasında evlilik süresince elde edilen mülklerin paylaşımı konusunda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Mallar konusunda bir paylaşıma gerek kalmıyor.

Haberin Devamı