Gazete Vatan Logo

20 aydır hız kesmedi

İhracat 20 aydır hız kesmiyor. Haziran’da yüzde 5 artışla 12.6 milyar dolara çıkan ihracat, yıllık bazda 161.5 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı. Görevini devredecek olan TİM Başkanı Büyükekşi, “20 aydır ihracat soluksuz artıyor. Bu tempoyu ileri taşımak en önemli hedef” dedi.

20 aydır hız kesmedi

Türkiye’nin ihracatı kesintisiz büyümesini sürdürüyor. Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarak 12 milyar 602 milyon dolara yükselen ihracat, son 20 aydır artışına devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre, yılın ilk 6 ayında ise ihracat yüzde 7.4 artışla 81.9 milyar dolara çıktı. Yılın ilk yarısında ulaşılan bu 82 milyar dolarlık ihracati, yıl sonu için 165 milyar dolar olan hedefin de tutacağının göstergesi oldu.

12 aylık ihracat da yüzde 9.7 artışla 161.5 milyar dolara ulaştı.

Görevini İsmail Gülle’ye devretmeye hazırlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son kez ihracat rakamlarını açıkladı. Büyükekşi, Haziran itibarıyla yıllık bazda ihracatın 161.5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, ayrıca 20 aydır ihracatın soluksuz arttığını ifade etti. Büyükekşi, “İnanıyorum ki yeni TİM Başkanımız İsmail Gülle de bu çıtayı çok daha yukarılara taşıyacak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamız yönünde ihracatımıza önemli katkılar sunacak” dedi.

Haberin Devamı

İhracat rakamlarına otomotivin yüksek katkısı devam ediyor. Haziran ayında en fazla ihracatı 2.5 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün ihracatı haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 arttı. Bu sektörü 1.42 milyar dolarla kimyevi maddeler ve 1.36 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti.

1.081 yeni ihracatçı

Haziran’da en fazla ihracat artışı yüzde 34.6 ile çelik, yüzde 32.8 ile süs bitkileri ve mamulleri ve yüzde 19 ile tütün sektörlerinde yaşandı. Madencilik ihracatı yüzde 3.6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 5.8 artarken, tarım ihracatı yüzde 0.1 azaldı.

İhracat pazarlarına bakıldığında Haziran’da 144 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 1.2, İngiltere’ye yüzde 10.4, İtalya’ya yüzde 11, Fransa’ya yüzde 6.3 artış kaydedilirken, ABD’ye ihracat yüzde 13.9 geriledi.

En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış yüzde 47.6 ile Yunanistan’a oldu. Ülke grubu bazında bakıldığında AB’ye ihracat yüzde 8 artarken, AB’nin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 52.1 oldu. Haziran’da ihracat yapan firma sayısı 33 bin 563 oldu. Bu firmalardan 2 bin 771’i bu yıl ilk defa ihracat yaparken, hiç ihracatı olmayan 1.081 firma ihracat ailesine katıldı.

Haberin Devamı

Tempoyu daha ileri taşımalıyız
TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir mutluluk. Yeni başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte göreceğiz. 10 yıllık görev sürem boyunca ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırabilmek için çaba gösterdim. Bu çabalarımız neticesinde, küresel ekonomide ve çevremizde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımız 2018 yılında rekor seviyeye yükseldi” diye konuştu. Hem Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri hem de TİM seçim sürecinin tamamlandığını hatırlatan Büyükekşi, “Artık geleceğe odaklanmaya hazırız. Halihazırda, her ay ihracatımız artıyor, yıllıklandırılmış bazda rekorlar kırılıyor. Eriştiğimiz 19 aylık artış temposuna Haziran ayında bir yenisi daha eklendi. TİM verilerine göre 20 aydır ihracatımız soluksuz artıyor. Bu tempoyu daha ileri taşımak en önemli hedef olmalı” ifadelerini kullandı.
Çift hane görmeye devam edeceğiz
Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7.4’lük ihracat artışının, yılın geri kalanında daha da yukarıya taşınacağını vurgulayan Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti: “Her ne kadar euro/dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı düşürecek olsa da seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekonomimizde yeniden bir canlanma yaşanacak ve ihracatımızda çift haneli artışlar görmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı